Phlebotrombosis-operacija?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovana,

Izvinjavam se sto nisam nastavio sa korespondencijom, renovirao sam stan, pa mi je kompjuter bio prilicno van domasaja. Da skratim citavu pricu - sa prohodnoscu duboke vene od 15% Vi ste zaoperaciju, Tu nema razgovora i to vaskularni hirurg mora resiti. Mora se uraditi venetomija i trombektomija, uklanjanje zacepljenja. Ako Sintrom ne deluje, treba ukljuciti Farin, odn. lekove na bazi varfarina.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
cosa_mia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 13, 2006 12:31 pm

Post od cosa_mia »

Veoma me obradovalo kada sam vidjela vase ime.Hvala vam za odgovor.
Bila sam u medjuvremenu kod vaskularca koji je doplerom pregedao nogu i nije mi pomenuo ikakvu mogucnost niti operacije,niti terapije.Na moje pitanje o operaciji receno mi je da su trombovi srasli u zidove vene i da je to dozivotno i nepopravljivo stanje.I da jedino sto mogu uciniti da si olaksam-nosenje elasticne carpe,kretanje i noga u elevaciji kad mirujem.I,Andol kao dozivotna preventivna terapija.
Sad ste me stavili u dilemu kud da se denem i kome da se obratim,jer tako jasno su i hirurg koji je vodio moj slucaj i vaskularni hirurg rekli da su "zavrsili" samnom i da za pratece probleme obratim ljekaru opste prakse.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Jos pre 35 godina trombektomija se pokazala kao nisko rizicna i povoljna metoda.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/463396

Krajem devedesetih hirurzi dolaze do zakljucka da je operativno u odnosu na konzervativno (medikamentozno) lecenje korisno samo ako duboka venska tromboza ne traje duze od 3 dana

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2696649

U upotrebi su tranvenski kateterski sistemi za razbijanje trombova, koji se sa uspehom primenjuju, ali kod pacijenata gde je duboka venska tromboza vec donela posledice tipa hronicnih otoka sa cirevima, itd:

http://ijl.sagepub.com/cgi/content/abstract/7/1/15

Vaskularni hirurg je verovatno procenio da i prohodnost od 15% nije ugrozavajuca toliko da bi zahtevala operaciju, jer operativni tretmani imaju svoje rizike. Ako je tromb organizovan i ako hronicna venska insuficijencija nije jako odmakla, onda se operacija moze izbeci. Lekovima i higijensko-dijetetkim rezimom, medjutim, potrebno je spreciti nove tromboze.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Postovana,
Vi ste sve uradili sto je u Vasoj moci..............preostaje Vam jos jedino promena vaskularnog hirurga.........s obzirom da ste mlada osoba prava bi bila steta da se hiruski ne resite te napasti tj. tromboze.U Beogradu ih ima na VMA, institutu Dedinje..........pa odlucite.
Sve najbolje.
cosa_mia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 13, 2006 12:31 pm

Post od cosa_mia »

Mnogo vam hvala oboma na odgovoru.
Svoju zapanjenost da ipak postoji malo drugacije rjesenje za ovo stanje...necu ni opisivati.
Odgovori