U oktobru prošle godine ustanovljena mi je flebotromboza lijeve noge.Na dopleru je utvrđeno da su tri tromba u pitanju:u potkoljenici,u nivou koljena i visoko u natkoljenici ,nekoliko cm ispod prepone.Odležala sam u bolnici 10 dana.Do današnjeg pregleda sam pila Sintrom u količini koju je diktirala PV i INR vrijednost.Rađen je kontrolni dopler pregled koji je pokazao da je vena ostala totalno nefunkcionalna,što me jako pogodilo,jer problemi koji prate ovu bolest me pogodila u punom obliku-teško sjedim,noga mi je otečena,"teška"je.U slučaju da bez el.čarape samo kratko prohodam noga potamni.Teško se i krećem(pored ovoga muči me i lumboišijlgija i kukovi koji nisu "u funkciji" ).39 mi je godina.
Danas sam obavila pregled sa nalazima INR-a i PV-a koji su pokazali da je PV-73%,a INR 1,96,i dobila sam uput da umjesto Sintroma(zadnja doza je bila 1/2 ujutro i 1/4 uveče) pijem Andol 100 mg.Naravno,elastična čarapa ostaje doživotno.
Pošto niko od ljekara nije predložio operaciju interesuje me da li se to uopšte radi u ovakvim slučajevima?Laik sam i nisam baš ljubitelj skalpela( i previše sam se susretala s tim),ali još teže mi pada ovakva nefunkcionalnost.(za koju mi je rečeno da se pomirim s tim)
Bila bih zahvalna da mi neko odgovori na ovo pitanje.
Phlebotrombosis-operacija?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin