phenomenon rayaud

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

phenomenon rayaud

Post od Ivanna Kraljica »

mozda ima tema,al nisam mogla da je nadjem.
interesuje me nesto vise o ovoj bolesti...
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

imam rajanov fenomen(valjda se tako kaze)radila sam neke analize,na VMA i to su mi otkrili.Cesto me bole ruke u zglobovima i plave su.......sta mi preporucujete i ako mozete nesto vise da mi akzete o ovoj bolesti.......
hvala....
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Ivanna Kraljica napisao:imam rajanov fenomen(valjda se tako kaze)radila sam neke analize,na VMA i to su mi otkrili.Cesto me bole ruke u zglobovima i plave su.......sta mi preporucujete i ako mozete nesto vise da mi akzete o ovoj bolesti.......
hvala....
imam 14 godina.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Mislim da smo pisali u podforumu Ortopedija, ali ne mari, ponovicemo.

Raynard syndrom

U pitanju je autoimuno oboljenje, nepoznate etiologije tj porekla, koje karakterishe spazam krvnih sudova, arterija, shaka i stopala, sto dovodi do pojave bola, peckanja, zarenja, bledila, modre tj cijanotichne koze ruku i stopala, pojave crvenih i modrih pechata na rukama i stopalima, otoci i bolovi u zglobovima shaka ili stopala.

Ceshce zahvata zenski deo populacije, i oko 20% celog stanovnishtva sveta pati od ove bolesti.

Vrlo chesto je udruzen sa josh nekim procesom i oboljenjem u organizmu ( sjorgen sindrom, sklerodermija, sistemski lupus, stanja kao sto su birgerovo oboljenje, anoreksija, mishicne distrofije ili usled uzimanja nekog leka, beta blokatora na primer) mada se javlja i samostalno kao patologija.

Sto se tiche samo patofiziologije ove bolesti, usled hiperaktiviranja simpatichkog nervnog sistema dolazi do prevelike vazokonstrikcije-grchenja perifernih krvnih sudova, ono shto se normalno deshava kada smo uplasheni ili na hladnoci ili pod stresom, i ova konstrikcija krvnih sudova ce dovesti do hipoksije tkiva koje obuhvata, tj do smanjene ishrane tkiva i pojave cijanoze, modre koze i hladnih ruku ili nogu. Hronichni oblik moze dovesti do atrofije koze, podkoznog tkiva, ulceracija, gangrene.

Nadam se da je dijagnoza uradjena kako treba i da su sve dijagnostichke procedure potrebne za dijagnozu ove patologija uradjena na vma. (analize krvi, urea, kreatinin, reuma faktor, provera tiroidne zlezde..)

A lechenje se sprovodi shodno stanju pacijenta, poshto nijedna osoba nema potpuno iste simptome.

Uglavnom se svodi na izbegavanje stresa, hladnoce, prestanak pushenja, pravljenje toplih kupki za shake ili stopala i noshenje zashtitnih toplih rukavica, a regulacija hormona kontraceptivnim pilulama i ostala medikamentozna terapija se daje po potrebi i u zavisnosti od zahvacenosti tkiva.

Preporuchuje se uzimanje ginko preparata zbog poboljshanja cirkulacije primena posebnih gelova koji zagrevaju prste shake.

Lechenej ipak treba da predlozi lekar koji vas lechi a ne vi sami da se lechite.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

hvala vam.
imam uradjene sve spomenute analize i jos neke,samo nemam stitaste zlezde.sto se tice terapije,pre sam pila phlebodiu 600mg,sada pijem nifedipin.... mada iskreno ni sam ne znam koliko to moze da mi pomogne..............
Odgovori