Molim nekog doktora ili bilo koga ko se malo bolje razume da mi rastumaci ovaj nalaz i da mi malo blize objasni o cemu se radi.
Naime, moj otac je pre 5 godina oboleo od karcinoma larinksa uradjena mu je delimicna laringektomija i poslat je na zracne terapije. Pre dve godine karcinom se vratio pa mu je tada uradjena totalna laringektomija sa radikalnom disekcijom vrata. Nakon toga je primao 3 hemoterapije.
Sada mu se pojavilo masno tkivo ispod pazuha (sa iste strane gde je radjena disekcija vrata) i operisan je.
Patoloski nalaz kaze ovako:
Klinicka dijagnoza: Lymphadenopathia axilae sin (susp metastases) post laringetomiam totalis es disectionem colli sin pp Neo laringis
Makroskopski nalaz: Masno tkivo sa jednim limfnim nodusom koji ima precnik 3cm belicaste boje na poprecnom preseku i tri manja cvora koja imaju slicnu gradju a precnika su do 1cm
MIKROSKOPSKI NALAZ: Radi se o metastazama CARCINOMA PLANOCELLULARE NON KERATHODES
Molim vas jos jednom da mi kazete sta ovo znaci? Koliko je sada opasno? Koji je ovo stadijum? I sta konkretno znaci Carcinoma planocellulare non kerathodes?
Unapred hvala svima
Patoloski nalaz
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: Patoloski nalaz
Sta Vam je lekar rekao? Deluje kao da su metastaze primarnog karcinoma, a koliko je opasno sad, morate videti sa lekarom i kakvo ce dalje lecenje biti.
Svako dobro!
Da, primarni karcinom larinksa je dao metastaze u limfnim čvorovima leve pazušne jame, što baš i nije dobro.
Na to sam i ja prvo pomislio - metastaze primarnog karcinoma. Ali s obzirom da je moj otac redovno isao na kontrole i govorili su da je sve u redu pomislio sam da je mozda u pitanju limfom koji je nastao nevezano za primarni karcinom. Za sada doktori nista ne govore osim da nije dobar rezultat. Sutra treba da se javi onkologu za dalje lecenje.anaivana1 napisao:Sta Vam je lekar rekao? Deluje kao da su metastaze primarnog karcinoma, a koliko je opasno sad, morate videti sa lekarom i kakvo ce dalje lecenje biti.
Da li je barem dobra stvar sto su snimci stomaka i pluca u redu ili to nema nikakve veze? Da li je moguce utvrditi da li se karcinom prosirio i van leve pazusne jame? I da li bi mogli da mi kazete koja je razlika izmedju CARCINOMA PLANOCELLULARE NON KERATHODES i CARCINOMA PLANOCELLULARE KERATHODESdsavic16 napisao:Da, primarni karcinom larinksa je dao metastaze u limfnim čvorovima leve pazušne jame, što baš i nije dobro.