Patoloski nalaz

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
tmaxx86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 15, 2011 5:23 pm

Patoloski nalaz

Post od tmaxx86 »

Molim nekog doktora ili bilo koga ko se malo bolje razume da mi rastumaci ovaj nalaz i da mi malo blize objasni o cemu se radi.

Naime, moj otac je pre 5 godina oboleo od karcinoma larinksa uradjena mu je delimicna laringektomija i poslat je na zracne terapije. Pre dve godine karcinom se vratio pa mu je tada uradjena totalna laringektomija sa radikalnom disekcijom vrata. Nakon toga je primao 3 hemoterapije.

Sada mu se pojavilo masno tkivo ispod pazuha (sa iste strane gde je radjena disekcija vrata) i operisan je.

Patoloski nalaz kaze ovako:

Klinicka dijagnoza: Lymphadenopathia axilae sin (susp metastases) post laringetomiam totalis es disectionem colli sin pp Neo laringis

Makroskopski nalaz: Masno tkivo sa jednim limfnim nodusom koji ima precnik 3cm belicaste boje na poprecnom preseku i tri manja cvora koja imaju slicnu gradju a precnika su do 1cm

MIKROSKOPSKI NALAZ: Radi se o metastazama CARCINOMA PLANOCELLULARE NON KERATHODES

Molim vas jos jednom da mi kazete sta ovo znaci? Koliko je sada opasno? Koji je ovo stadijum? I sta konkretno znaci Carcinoma planocellulare non kerathodes?

Unapred hvala svima
anaivana1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 10:43 am

Re: Patoloski nalaz

Post od anaivana1 »

Sta Vam je lekar rekao? Deluje kao da su metastaze primarnog karcinoma, a koliko je opasno sad, morate videti sa lekarom i kakvo ce dalje lecenje biti.
Svako dobro!
dsavic16
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 11, 2010 5:53 pm

Post od dsavic16 »

Da, primarni karcinom larinksa je dao metastaze u limfnim čvorovima leve pazušne jame, što baš i nije dobro.
tmaxx86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 15, 2011 5:23 pm

Post od tmaxx86 »

anaivana1 napisao:Sta Vam je lekar rekao? Deluje kao da su metastaze primarnog karcinoma, a koliko je opasno sad, morate videti sa lekarom i kakvo ce dalje lecenje biti.
Na to sam i ja prvo pomislio - metastaze primarnog karcinoma. Ali s obzirom da je moj otac redovno isao na kontrole i govorili su da je sve u redu pomislio sam da je mozda u pitanju limfom koji je nastao nevezano za primarni karcinom. Za sada doktori nista ne govore osim da nije dobar rezultat. Sutra treba da se javi onkologu za dalje lecenje.

dsavic16 napisao:Da, primarni karcinom larinksa je dao metastaze u limfnim čvorovima leve pazušne jame, što baš i nije dobro.
Da li je barem dobra stvar sto su snimci stomaka i pluca u redu ili to nema nikakve veze? Da li je moguce utvrditi da li se karcinom prosirio i van leve pazusne jame? I da li bi mogli da mi kazete koja je razlika izmedju CARCINOMA PLANOCELLULARE NON KERATHODES i CARCINOMA PLANOCELLULARE KERATHODES
Odgovori