Ako iko ima iskustvo ili znanje o paravenoznom izlivanju citostatika,bila bih zahvalna za bilo kakvu informaciju sta mi je ciniti.
Naime,prije mjesec dana dobila sam prvu terapiju Adriamicinom i tom prilikom ,igrom slucaja a i neodgovornoscu medicinskog osoblja, manji dio lijeka se izlio van vene .Odmah su mi mjesto otoka tretirali busenjem otoka na par mjesta i oblogama od acidi borica.Sledece dvije nedelje mazala sam "ranu" hepatrombinom.I to je to.Od tad sam bila kod mog izabranog doktora,onkologa,hirurga,interniste i niko nista pametno nije imao da kaze sta da se radi."Rana" je crvena sa zadebljanim tkivom pa ruku ne mogu ni saviti u laktu.Izgleda kao opekotina,a tako je i osjecam.
Sta mi je dalje ciniti jer ovo,uz svu drugu muku,postaje neizdrzivo?
paravenozno izlivanje Doxorubicina prilikom hemoterapije
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Re: paravenozno izlivanje Doxorubicina prilikom hemoterapije
meni se izlila odredjena kolicina bleomicina jer je vena pukla, sve se to nadulo a vena je izgorela, bilo je nateceno mesec dana, vena me je bolela sigurno vise od godinu dana(na dodir), a sada kao i da ne postoji, braon je boje u duzini od 15-ak cm-a, mazao sam sa hepatrombinom ali bez velikih poboljsanja...nisu mi nista bockali jer sam primao bleo sa infuzijom ali je ipak bilo odvratno...
jedino kojekakvi oblozi, da se to rashladi da ne bi toliko bolelo...
jedino kojekakvi oblozi, da se to rashladi da ne bi toliko bolelo...

Nisam ocekivala da ce se iko tako brzo javiti,jer mi ipak spadamo u manje od 1% "srecnika" kojima se ovo desilo.
Slavko_slavko nadam se da je vena bar ocuvala funkciju ako ne i izgled.
Ja sam bila na dopleru krvnih sudova ruke i sve je ok,sto se toga tice.Ali me strah da ovaj otrov sto ga primam da nije ostetio okolno tkivo.Ovo sto citam po netu,a bolje da ne citam,spominje se i odumiranje tkiva i operacije i presadjivanje tkiva.... ma samo mi se slosi od pomisli na sve sto se moze procitati, ali nigdje da pronadjem nekoga ko ima slicno ili isto iskustvo.
Slavko_slavko da li Vam je otok bio tvrd i bolio na pritisak?
Slavko_slavko nadam se da je vena bar ocuvala funkciju ako ne i izgled.

Ja sam bila na dopleru krvnih sudova ruke i sve je ok,sto se toga tice.Ali me strah da ovaj otrov sto ga primam da nije ostetio okolno tkivo.Ovo sto citam po netu,a bolje da ne citam,spominje se i odumiranje tkiva i operacije i presadjivanje tkiva.... ma samo mi se slosi od pomisli na sve sto se moze procitati, ali nigdje da pronadjem nekoga ko ima slicno ili isto iskustvo.
Slavko_slavko da li Vam je otok bio tvrd i bolio na pritisak?
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
znate kako, jeste da spadamo u taj mali procenat "srecnika", al' iz ove koze ne mozemo, moramo se boriti da bismo pobedili tog "gada" i pokazali koliko smo jaki...
ovo je najmanji problem, bitno je da hemoterapije odrade svoje i da se primarni tumor povuce a za vene cemo lako...nema ta vena vise funkcije, cini mi se, jer kada mi stegnu podlakticu da bi mi izvadili krv ta vena uopste ne nabrekne, kao ostale, dakle nema pritiska krvi u njoj...da, bolelo je na pritisak jako, bilo tvrdo mesecima, nisam mogao npr. da sedim za racunarom jer bi me jako bolelo kada oslonim desnu ruku na sto...o tome nisam citao, znate, to je kao kada se gadno ispecete pa onda se sve iskomplikuje, al' to se retko desava...treba samo mazati i hladiti i bice dobro, naravno, ako vas opet bude jako bolelo ili se upalilo odmah se javite lekaru, mozda to i nije nista posebno al' za svaki slucaj...
sve najbolje i pitajte bilo sta sto vas interesuje u vezi bolesti i lecenja...

ovo je najmanji problem, bitno je da hemoterapije odrade svoje i da se primarni tumor povuce a za vene cemo lako...nema ta vena vise funkcije, cini mi se, jer kada mi stegnu podlakticu da bi mi izvadili krv ta vena uopste ne nabrekne, kao ostale, dakle nema pritiska krvi u njoj...da, bolelo je na pritisak jako, bilo tvrdo mesecima, nisam mogao npr. da sedim za racunarom jer bi me jako bolelo kada oslonim desnu ruku na sto...o tome nisam citao, znate, to je kao kada se gadno ispecete pa onda se sve iskomplikuje, al' to se retko desava...treba samo mazati i hladiti i bice dobro, naravno, ako vas opet bude jako bolelo ili se upalilo odmah se javite lekaru, mozda to i nije nista posebno al' za svaki slucaj...
sve najbolje i pitajte bilo sta sto vas interesuje u vezi bolesti i lecenja...