dobro vece svima,
naime, zaradio sam grip, bio kod doktora koji je moju pretpostavku potvrdio i preporucio mi da pijem cajeve i vitamin c dok lezim u krevetu 3-4 dana i da ce proci :] bez ikakvih preporucenih lekova, iako sam mu napomenuo da sam vece ranije imao temperaturu 37.9 a ujutru tog dana 38.3
proslo dva dana, ja pijem eferalgan 500mg na 6-8 sati a temp i dalje varira izmedju 37.4 i 38.6
juce popodne mi se javila neka preosetljivost usta ili kako vec, jezik me boli na vrhu, nadrazene su mi desni i zubi, sve mi je bezukusno, i imam problema sa zvakanjem hrane . to resavam labelom i ispiranjem usta zalfijom :]
u medjuvremenu sam dobio eritromicin (posto sam alergican na penicilin, ili bar bio kad sa bio mali) i to (od sinoc u 0000) pijem na 8 sati po 500mg
pitanja:
da li ovo sa ustima ima veze sa gripom?
da li treba nastaviti ovim tempom delovanja po gripu (erit+efer+vit c) ili promeniti nesto? pojacati? dodati?
hvala
par pitanja oko gripa
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Koliko ja znam, na viruse (a grip je virus), antibiotici ne deluju, te ih ne treba uzimati "na svoju ruku". O ostalom što pišeš, ne znam sa čim ima veze, mada ja svaki put kada sam bolesna, izgubim čulo mirisa i ukusa.
Čajevi, vitamin C, med i propolis (ako nisi alergičan) svakako ne mogu da ti škode, a u koliko nemaš neku autoimunu bolest, za jačanje imuniteta su dobre i kapi Ehinacee.
Čajevi, vitamin C, med i propolis (ako nisi alergičan) svakako ne mogu da ti škode, a u koliko nemaš neku autoimunu bolest, za jačanje imuniteta su dobre i kapi Ehinacee.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
A od koga ste dobili Eritromicin? I u kojoj ste formi uzimali vitamin C? Previse zivog limuna, previse limunade ili tabl vit C koje se sisaju mogle su da isprovociraju probleme u ustima (limunska kiselina takodje zna da opece!). Navedeni problemi u usnoj duplji nemaju veze sa gripom. Temperatura u gripu je normalna, temperaturu do 38 stepeni ne treba obarati, jer se njome organizam bori protiv virusa. Obzirom da ste vec poceli da pijete Eritromicin nastavite sa terapjom, dosta tecnosti, svezeg voca i povrca i mirovanje u krevetu. Nista sem toga nije potrebno. Temperature preko 38 stepeni mozete obarati febricetom ili andolom, aspirinom - u zavisnosti da li ste ili niste na nesto od toga alergicni, onim sto obicno koristite da oborite temperaturu. Eferalgam mislim da je paracetamol tako da onda febricet dolazi u obzir. NAravno, mozda Vam i Eferalgam tako gaziran izaziva iritaciju usne duplje. Ispiranje zalfijom je ok.
zanimljivo, dva posta sa potpuno razlicitim stavom o eritromicinu :]
eritromicin nisam uzeo na svoju nego na "maminu" ruku, iz njenog iskustva sa lekovima koje sam ja dobijao kod prethodnih bolesti slicnog tipa..
iz nekog razloga pretpostavljam da paracetamol i aspirin/andol ne treba mesati, tako da me zanima, posto zelim (zbog ideje iz jednog od gornjih postova da mozda gaziranost efferalgana izaziva nadrazaj, ili mu bar ne da da se povuce) da predjem na andol, da li je ok samo da prestanem sa efferalganom i da nakon n sati nastavim sa andolom?
vit c sam unosio najvise putam limuna odnosno limunade :]
a na imunitetu cu ocigledno morati da poradim cim sredim ovaj grip
hvala na brzim odgovorima
eritromicin nisam uzeo na svoju nego na "maminu" ruku, iz njenog iskustva sa lekovima koje sam ja dobijao kod prethodnih bolesti slicnog tipa..
iz nekog razloga pretpostavljam da paracetamol i aspirin/andol ne treba mesati, tako da me zanima, posto zelim (zbog ideje iz jednog od gornjih postova da mozda gaziranost efferalgana izaziva nadrazaj, ili mu bar ne da da se povuce) da predjem na andol, da li je ok samo da prestanem sa efferalganom i da nakon n sati nastavim sa andolom?
vit c sam unosio najvise putam limuna odnosno limunade :]
a na imunitetu cu ocigledno morati da poradim cim sredim ovaj grip

hvala na brzim odgovorima
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Nije to različit stav o Eritromicinu, nego ako kreneš sa antibiotikom, treba da popiješ "celu dozu", jer ne valja prekidanje na pola terapije. A stav je identičan ("uzimanje na svoju ruku" / "A od koga ste dobili Eritromicin?" prvo je konstatacija a drugo pitanje, a poenta je istaatz napisao:zanimljivo, dva posta sa potpuno razlicitim stavom o eritromicinu :]

Ako ti mama nije dr, onda ne bi trebalo ni da ti propisuje terapiju (da se razumemo-ništa lično protiv tvoje mame, ali to jeonaj fazon "pomaže komšiki, pa ajd i meni će" je često štetan, to ja zbog toga kažem).
Ne znam za mešanje navedenih lekova (i baš bih volela da vidim odgovor na to), ali ono što sigurno znam, to je da navedeni lekovi ne treba da se mešaju sa Brufenom i ostalim lekovima koji pripadaju toj grupi).
Za imunitet ti je dobra cvekla, šargarepa, jabuka, limun, crveni grejp, kivi, Ehinacea (ako nemaš neku autoimunu bolest), med, mleč, propolis, beli luk (najbolji prirodni antibiotik), ren.........pa ti "udri" po tome odmah, ne moraš da čekaš da ozdraviš!

-
- Stalni član
Mozete iskljuciti Eferalgam i piti andol, prekinite da uzimas limun i limunadu i predji na tablete vit C dok se ne sredi situacija sa usnom dupljom, najvaznije od svega je da odlezite. Stav oko Eritromicina je potpuno isti - lekovi se uzimaju na savet lekara a ne na savet mame (sem ako ista nije lekar)
Nikako ne uzimajte Eferalgan sa febricetom, ili ili, nikako zajedno. A sto se tice usne duplje, verovatno je doslo do zapaljenja posto ste izvesno vreme imali temperaturu, a niste uzimali lekove, tako da nista nije pogresno sto uzimate Eritromicin. Nastavite i sa Eferalganom. i jos nesto, eferalgan vec u sebi sadrzi vitamin C tako da vitamin C ne morate dodatno uzimati, vec kroz voce.
-
- Stalni član
O Boze....Ajde da objasnim (ponovo):
Prvo, Eferalgan i Febricet su ISTA STVAR - paracetamol, dakel ne postoji NIKAKVA smetnaj da se uzimaju oba preparata tokom tretmana, cak i da se uzmu u isto vreme pacijentu se apsolutno nista ne moze dogoditi pod uslovom da nije alergican na paracetamol - mada za tim nema potrebe (i febricet i eferalgan sadrze po 500 mg paracetamola u sebi, mogu se uzimati na 6 sati a po potrebi i na 4 sata).
Eferalgan moze biti u formi sumece tablete sa dodatkom vit C ali i NE MORA a ako je i dodat vit C onda je dodat ne u vecoj dozi od 250 mg te je sasvim primereno dodati jos vitamina C u situaciji kada je sistem iscrpljen bolescu. Najbolje ga je dodati u ovom slucaju u tabletama zbog toga sto je iziritirana usna duplja.
Dalje, usna duplja nije u stanju u kome je (sta god to stanje bilo) 'zbog temperature i ne uzimanja nikakvih lekova', niti je Eritromicin prepisan za tretman problema sa usnom dupljom.
Konzumacija citratnog voca i agruma koje sadrze vit C moze dovesti samo do dalje iritacije i bolova u usnoj duplji, kao i dalja upotreba gaziranog pica koje nastaje otapanjem Eferalgana u vodi.
Prvo, Eferalgan i Febricet su ISTA STVAR - paracetamol, dakel ne postoji NIKAKVA smetnaj da se uzimaju oba preparata tokom tretmana, cak i da se uzmu u isto vreme pacijentu se apsolutno nista ne moze dogoditi pod uslovom da nije alergican na paracetamol - mada za tim nema potrebe (i febricet i eferalgan sadrze po 500 mg paracetamola u sebi, mogu se uzimati na 6 sati a po potrebi i na 4 sata).
Eferalgan moze biti u formi sumece tablete sa dodatkom vit C ali i NE MORA a ako je i dodat vit C onda je dodat ne u vecoj dozi od 250 mg te je sasvim primereno dodati jos vitamina C u situaciji kada je sistem iscrpljen bolescu. Najbolje ga je dodati u ovom slucaju u tabletama zbog toga sto je iziritirana usna duplja.
Dalje, usna duplja nije u stanju u kome je (sta god to stanje bilo) 'zbog temperature i ne uzimanja nikakvih lekova', niti je Eritromicin prepisan za tretman problema sa usnom dupljom.
Konzumacija citratnog voca i agruma koje sadrze vit C moze dovesti samo do dalje iritacije i bolova u usnoj duplji, kao i dalja upotreba gaziranog pica koje nastaje otapanjem Eferalgana u vodi.
nisam pricao o efergalganu i febricetu, nego o eferalganu i andolu
i to ne o zajednickom unosenju, nego o prelasku sa 1) na 2)
presao sam na andol umesto eferalgana i mnogo se bolje osecam sa aspekta pokazatelja gripa
problem u ustima me i dalja brine, te cu sutra najverovatnije do doma zdravlja. to izgleda kao neka gangivitna upala, bilo je nesto afti na donjoj usni (4 sa desne 3 sa leve strane), koje se izgleda povlacxe, a najgore je trenutno na jeziku koji na vrhu boli a pri korenu je dobio neku belu boju :} (tu ne boli)
i pravi prilicne probleme sto se tice ishrane ;]
(uzeo sam u apoteci ozosept rastvor i nystatin kapi)
receno mi je (od strane doktorke) da to "ima veze sa gripom", i da bi trebalo da prodje veoma uskoro (sa samim gripom), ali da dodjem da pogleda..
i to ne o zajednickom unosenju, nego o prelasku sa 1) na 2)
presao sam na andol umesto eferalgana i mnogo se bolje osecam sa aspekta pokazatelja gripa
problem u ustima me i dalja brine, te cu sutra najverovatnije do doma zdravlja. to izgleda kao neka gangivitna upala, bilo je nesto afti na donjoj usni (4 sa desne 3 sa leve strane), koje se izgleda povlacxe, a najgore je trenutno na jeziku koji na vrhu boli a pri korenu je dobio neku belu boju :} (tu ne boli)
i pravi prilicne probleme sto se tice ishrane ;]
(uzeo sam u apoteci ozosept rastvor i nystatin kapi)
receno mi je (od strane doktorke) da to "ima veze sa gripom", i da bi trebalo da prodje veoma uskoro (sa samim gripom), ali da dodjem da pogleda..