Par odgovora za dijabeticara

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
alexvr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 24, 2012 6:13 pm

Par odgovora za dijabeticara

Post od alexvr »

Trazio sam temu za predstavljanje, nisam je nasao, mozda ovaj forum nema tu sobu.
Ali OK, moze i ovde. Zovem se Alexa, iz Vranja sam, imam dijabetes 13 godina. Trenutno imam 22 godine, pa imam par pitanja na koje mi treba strucan odgovor.

1. Da li imam pravo da mi doktor prepise (ne zmam kako to ide) tzv. "insulinsku pumpu" i da li ona ima automatski rad, tj. da sam ubrizgava insulin prema potrebi? Da li ima pumpa da se kupi u svakoj apoteci i koja je cena?
2. Imam 62kg, prema visini, trebalo bi da imam bar 72kg. Da li postoji neki preparat, kao oni koji koriste bodibilderi, koji mi moze pomoci da sto pre dostignem tu masu, ali da je preparat bezbedan za koriscenje kod jednog dijabeticara? Ako ima, kako se zove?
Inace, uzimam Actrapid 3 puta dnevno i pred veceru uzimam Insulatard. Ne pusim, ne pijem, bavim se sportom (pretezno fudbalom), idem na redovnu kontrolu kod ocnog...

Izvinjavam se unapred ako sam prekrsio neko pravilo foruma, zaista nije bilo namerno. Unapred se zahvaljujem odgovorima.
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Re: Par odgovora za dijabeticara

Post od uliks1978 »

Evo da ti odgovorim.Moja devojka je pre tri godine dobila insulinsku pumpu.Tada su uslovi bili:četiri doze insulina + 3 HBA1C iznad 7,5%+predlog endokrinologa+promene u f-ji bubrega(mikroalbuminurija).Insulinska pumpa ubrizgava kontinuirano takozvanu bazalnu dozu insulina;pre obroka, korisnik programira pumpu za ubrizgavanje bolusne doze insulina.Da li ih ima u slobodnoj prodaji,nisam siguran,ali cene je oko 5000hiljada evra.
Što se tvog drugog pitanja,trebaš da znaš da je tvoj metabolizam drugačiji od metabolizma zdravih osoba.Bilo koju vrstu suplementacije možeš da uzimaš samo u konsultacijama sa endokrinologom,NIŠTA NA SVOJU RUKU!
Odgovori