Par nerazjasnjenih pitanja, potrebni odgovori

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
LethalThreat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 12:17 pm

Par nerazjasnjenih pitanja, potrebni odgovori

Post od LethalThreat »

Dakle,

Rekreativno se bavim sportom umjerenim intezitetom bez pretjerivanja. Vodim zdrav i uredan život, bez cigareta i alkohola. U proteklih 20 - tak dana osjećao sam VES, najčešće u stanju mirovanja. Čitajući dosta tekstova na Internetu uvidio sam da situacija ne predstavlja potencijalnu opasnost, ali ipak stvori određenu dozu panike i pometnje. Radio sam 2 kardiološka testa, kao i dosta dodatnih propratnih testova, nalazi su uredni.

Ukoliko doktori uspiju ugrabiti malo vremena, zamolio bih za nekoliko odgovora:
  • 1) Da li postoji ikakva opasnost ukoliko se VES pojavi u toku trajanja fizičke aktivnosti pri većem naporu (npr. jogging)?
    2) Da li VES "nestane" s vremenom, ili ću se na VES morati priviknuti kao na normalnu pojavu u budućnosti?
    3) Šta se preporučuje kod pojave VES u cilju njihovih smanjivanja. Izuzeo bih psihološki segment (osluškivanje pulsa, mjerenje pritiska, konstantno razmišljanje o VES, etc.). Trenutno sam zaokupljen drugim stvarima poput fakulteta, treninga, itd. Ekstrasistole se jednostavno dese, bez mojih "psiholoških poziva".
Unaprijed se zahvaljujem.
Instrumentar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 08, 2008 9:35 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Par nerazjasnjenih pitanja, potrebni odgovori

Post od Instrumentar »

sve zavisi koliki je broj extrasistola.inace ne predstavljaju neki poseban problem.ali dali mogu predstavljat zavisi od fizickog stanja tvoga srca.posto si sportista trebao bi da imas tzv sportsko srce.to je normalna pojava.barem je kod mene takav slucaj jer sam se i ja dugo vrmena bavio kosarkom,tako su i meni objasnili moji kardiolozi.kazes da si radio 2 kardioloska testa,koji su testovi.pretpostavljam da je jedan ergo test.ako su kardiolozi rekli da su nalazi uredni onda vjerojatno ne treba da imas brigu.barem bih tako ja uradio na tvome mjestu.
LethalThreat
Novi član
Novi član

Post od LethalThreat »

Čitao sam o sportskom srcu, kod mene to nije slučaj. 2 standardna kardiološka pregleda (EKG + Ultrazvuk) nisu pokazali ništa neuobičajeno, svi nalazi su u granicama normale. Imam zeleno svjetlo da se nastavim baviti sportom, međutim povremene VES poremete koncentraciju.
Instrumentar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 08, 2008 9:35 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Par nerazjasnjenih pitanja, potrebni odgovori

Post od Instrumentar »

onda budi bez brige :P :P :P :P :P mala je vjerovatnoca da su mogli uhvatit te extrasistole na ergo testu i ekg-u.jer kako da ti objasnim one se ne javljaju kad mi to hocemo vec kad one zele,laicki receno.zato ti i jesu nalazi uredni a one su ipak prisutne.znam da one nisu opasne.u opisu mog posla je takodje kad nisam u sali da pratim monitoring a to je ekg itd tako da moram ekg dobro znat i te extrasistole su jako ceste vjeruj mi.bezopasne su ako su jako jako rijetke i ako ih je mali broj.mi kad radimo pacijente i kad dozive extru mi samo upozorimo hirurga on malo saceka koji sekund da extra prodje i nastavljamo dalje. :P :P :P :P
LethalThreat
Novi član
Novi član

Post od LethalThreat »

Dugujem ti zahvalnost na ohrabrujućim odgovorima, međutim "buba u uhu" je vjerovanto najbolji opis ovakve i sličnih situacija. Osjećam se dobro, treniram, učim, šetam, radim raznorazne stvari, ali ima onaj mali kamenčić u cipeli što žulja, vjerovatno znaš taj osjećaj. Stoga iako sam 100% sigran u nešto, nešto me tjera da idem na 101%

Do pisanja Slika
Odgovori