Da li je ovo problem?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
hakalo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 18, 2009 11:31 am

Da li je ovo problem?

Post od hakalo »

Potreban mi je savet. Dete ima 26 meseci. Sa nepunih godinu dana progovorio je baba, mama,tata i posle odredjenog perioda (oko mesec dana) vise nista nece da prica pa cak ni to . Do dana danasnjeg prica samo aaaa ggguuuuui sve se svodi na to.Kad mu se kaze da nesta kaze pocinje da 'besni' znaci razume ali nece.Doktor kaze da ga pustimo do 3 godine pa tek onda da se obratimo lekaru?!? Plasim se da to nije kasno :Molim za vase misljenje!!!! HVALA UNAPRED POZDRAV
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

Dečak ili devojčica?

Kažu da su obično dečaci "lenji za govor" i da to nije ništa neobično, upravo čak i do 3. godine, a u to sam imala prilike i sama da se uverim, mada ne znam da li je rađeno neko validno istraživanje na tu temu.

Pošto sam tek apsolvent na medicini, odgovoriću Vam više iz iskustva, a manje iz udžbenika.

Poslušajte svog pedijatra, a Vi u međuvremenu probajte sistemom nagrada i kazni da izazovete kod deteta potrebu da lepo govori, jer, koliko sam shvatila, sve razume kad mu se obraćate. Takođe probajte da se pravite da ga ništa ne razumete, a to mu i otvoreno recite, dok Vam lepo ne kaže šta želi, naročito kad su u pitanju omiljena igračka, slatkiš i sl.

Ne očajavajte i ne pokazujte mu svoju uznemirenost, jer na taj način njegovo tvrdoglavo odbijanje da govori gubi na značaju i neće biti u centru pažnje kao ranije.

Probajte sa ovim trikovima, pa ako ne vidite nikakav korak napred dok ne napuni 3 godine, idite dalje, već po preporuci Vašeg lekara. Pa čak i to da se desi, nije ništa strašno i da se srediti.

Pozdrav! :)
Odgovori