Je li ovo klasicna nesanica?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Milos90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 13, 2009 8:49 am

Je li ovo klasicna nesanica?

Post od Milos90 »

E ovako, vec nedelju dana patim od nesanice, i to nesanice koja je iz dana u dan sve gora i gora, bez obzira na moj umor, i nesanice koja je pocela kao "grom iz vedra neba". Uopste ne znam sta je uzrok.

Jednostavno, legnem umoran, opustim se, ali san ne dolazi. Ma sta god uradio, ma koliko fizicke aktivnosti, ili umnog rada izvrsio tokom dana, jednostavno ne spavam. Zasto, pojma nemam. A slabo funkcionisem bez sna, i osecam kako mi srce brze radi, kao i pojacano znojenje, valjda kao posledicu svega.

Prvo sam spavao 5, pa 3, pa 2, i sad vec ima dva dana kako sam legao, a zaspao UOPSTE nisam. Znaci, sve je gore i gore. Je li ovo klasicna nesanica koja se da izleciti?

Googlajuci ove simptome danas, naleteo sam i na neki maligni oblik nesanice koji izazivaju prioni, ali koji je veoma redak i nasledan, ali i na ovaj oblik smrtonosne nesanice

http://www.uchospitals.edu/news/1999/19990526-sfi.html

Gde nije potreba genetska predispozicija za razvoj bolesti. Posebno me zabiranjavaju ovi delovi(jer su isti simptomi kao i kod mene):

We found a disease that is indistinguishable from the genetic disorder but lacks the disease gene," said Jim Mastrianni, MD, PhD, assistant professor of neurology at the University of Chicago and lead author of the study. "Sporadic fatal insomnia is an exact phenocopy, but not a genocopy of fatal familial insomnia."

Familial fatal insomnia has been found in only 24 extended families worldwide, but the sporadic version, though still quite rare, may prove somewhat more common, accounting for "most or all cases of pure thalamic dementia," suggest the authors.

The first SFI patient was a previously healthy 44-year-old California man who developed increasing trouble falling asleep. His personal physician initially dismissed his complaints, saying they were "all in his head;" but after about four months of sleeping an average of one hour per night the patient began to have trouble walking, lost weight, and produced tears excessively (consistent with the witches' curse to "dwindle, peak, and pine").

The patient was referred to Dr. Mastrianni (at that time, a clinical instructor of neurology and medical director of Alzheimer's diagnostics at UCSF), who began the testing that led to the diagnosis. Large doses of hypnotic drugs were only briefly beneficial, and the patient suffered gradual but progressive loss of coordination and short-term memory and increasing difficulty separating dreams from reality. One year after the onset of symptoms he was admitted to a long-term care facility. Four months later, severely delusional, he died.

Imate li kakav savet?
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Re: Je li ovo klasicna nesanica?

Post od sedefasta »

To bi bilo isto kao kad bi ti ujutro ispred svoje kuće ili zgrade video baru na neuobičajenom mestu, i odmah pomislio da je nastala tako što se otopio led sa nekog manjeg meteora koji je baš tu pao prethodne noći!!!

Prvo se zapitaj šta je to drugačije u tvom životu u poslednje vreme, šta te opterećuje, čega se plašiš, zbog čega si nezadovoljan. Jednostavno preispitaj sebe i dodaj malo više šetnji po svežem vazduhu, u prijatnom društvu po mogućstvu, te samostalnim mentalnim treningom pokušaj da se otarasiš nesanice, kao i da preveniraš produbljenje psihičkog problema, dakle da ne padneš u anksioznost.
Uz ovo, možeš da probaš i sa nekim biljnim čajevima ili kapima iz apoteke.
Ako ovo ne uspe, obavezno se obrati lekaru, neka ti da uput za psihijatra, on će ti propisati odgovarajuće tablete, koje bi trebalo da koristiš strogo dozirano najduže 20-ak dana, posle čega se doza postepeno smanjuje do prestanka uzimanja.
Ako se tegobe i posle svega ovoga nastave, psihijatar će proceniti šta i kako dalje.

Iskreno mislim da ćeš samostalno uspeti da se izboriš za sopstveni miran san, samo budi jak, iskren prema sebi i preduzimljiv.

Sve najbolje!
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

mislim da mora da postoji razlog--analiziraj desavanja i pre pocetka nesanice,,,,
a za r nisi probao nicim pa ni cajem--zasto?
Milos90
Novi član
Novi član

Post od Milos90 »

Mogu da kazem da mi je jedno vreme bilo bolje, u pravu ste. Nista nisam menjao do sada, nego me nakon toliko nespavanja stigao umor, i jednu nedelju sam spavao normalno, da bi juce opet imao nesanicu, ali ne toliko jaku. Mada iako sam spavao malo mislim da sam spavao kvalitetno, i ne osecam se umorno trenutno (kao tada).

Mislim da je mozda i zbog ishrane i nedovoljnog kretanja. Iako se ja rekreiram, nije dovoljno. Bice bolje nadam se.

Hvala na savetima :)
Milos90
Novi član
Novi član

Post od Milos90 »

Samo da dam update na stanje.

Pre samo nekoliko noci spavao sam kao zaklan, a pre neku noc, i sad sam gotovo siguran da je od stresa, ali ne nesto da je konkretno nego kao da je i hronicni stres, mozda i anksioznost zbog ispita i svega, i bas pre neku noc sam valjda pod svim tim nekako bio preosetljiv, i stvari koje mi nikad ranije nisu smetale su sad pocele da mi smetaju. Recimo nerviralo me je svetlo koje dolazi sa ulice, pa onda sam primetio da mi se pljuvacka pojacano luci dok lezim, i onda taman kad osetim onako umor, odnosno da "tonem" nakupi mi se pa moram da progutam, itd........i onda se iznerviram, pa sve u krug....a vreme samo prolazi i prolazi.

U zadnje tri noci, spavao sam po 2 sata u proseku, a sinoc 0. Uopste nisam zaspao, i cak nisam sad ni umoran (valjda ga i ne osecam), al osecam da sam napet, ne znam, valjda i od neispavanosti sad......

Pokusao sam sa nekim cajevima, i pojacanom rekreacijom, to me nacini da budem umoran pred spavanje, ali mi ne pomaze da zaspim. Sto se i vidi.

Ima li jos nekih saveta? Uh, sve se nadam da cu jednom kako zaklopim oci da odlutam u san, ali slabe vajde od toga...
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

mislim da ces samo doci u gore stanje ako ne odes kod lekara---i onda se teze izvuci---nemoj to dozvolitiiii
Odgovori