Oticanje i modrenje noge pod gipsom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Lav Popović
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 16, 2017 5:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Oticanje i modrenje noge pod gipsom

Post od Lav Popović »

Operisao sam Ahilovu tetivu. 4 nedelje sam nosio longetu sa prednje strane skoro do kuka.
U tom periodu sam primao inekcije protiv stvaranja tromba, fraxiparine 1x.
Nakon 4 nedelje je skinuta longeta. Rana u redu, suva bez znakova infekcije.Nemam bolova. Ali je stopalo oteklo. Stavljen je plastični cirkularni gips do koljena koji ću nositi još 4 nedelje. Nije propisano da nastavim da primam inekcije fraxiparine.

Sad imam problem što kad ustanem uz pomoć štaka krv počinje da se sliva i odmah osjetim da stopalo otiče i vidi se kako prsti na stopalu počinju da modre. Gips me ne steže. Čim nogu stavim u horizontalni položaj stanje se normalizuje.
Da li je otok normalna pojava u ovakvim situacijama?
Šta da radim kako bih smanjio otok i modrenje prstiju?
Da li je trebalo da nastavim da primam inekcije fraxiparine s obzirom na postojanje otoka?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Re: Oticanje i modrenje noge pod gipsom

Post od aaaca »

У принципу си предуго у гипсу па су мишићи ослабили и нема шта да регулише проток крви и лимфе. Вероватно има још неких ефеката за које не знам, па се надам да ће се још неко јавити. Иначе мислим да нема помоћи осим да држиш ногу у хоризонтали.
Lav Popović
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 16, 2017 5:22 pm

Re: Oticanje i modrenje noge pod gipsom

Post od Lav Popović »

aaaca napisao:У принципу си предуго у гипсу па су мишићи ослабили и нема шта да регулише проток крви и лимфе. Вероватно има још неких ефеката за које не знам, па се надам да ће се још неко јавити. Иначе мислим да нема помоћи осим да држиш ногу у хоризонтали.
Hvala!
Odgovori