Patohistoloski termin obzirom da su B-limfociti u nodusima lokalizovani kao cvorici(folikuli)oko sinusa u reaktivnim stanjima kada sinusima limfnih zlezda stignu antigeni limfociti se dele (proliferisu) njihov broj se uvecava i tada nastaje folikularna hiperplazija sto ce reci reaguju na upalni proces.zenlee napisao:A sta znaci folikularna hiperplazija.
Otecena limfna zlezda
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Auuuuuh
Koliko stručnih izraza u jednoj-jedinoj rečenici! Ma nismo mi ovde da ih zadivimo, nego da im laičkim jezikom objasnimo.
Pa da je covek doktor, ne bi postavljao ovakva pitanja

Pa da je covek doktor, ne bi postavljao ovakva pitanja

sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Pa pita ali verujem da ne očekuje odgovor na Latinskom ili Južnokorejskom (za njega su oba verovatno podjednako razumljiva)
Malo srpskog nije na odmet, za promenu

Malo srpskog nije na odmet, za promenu

sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
pozz
pozz , ja sam pre niki dva meseca , bas vas na sajtu kontaktiro oveze uvecanje sa desne staren na preponi , otiso sam kod lekara dao mi antibitoke i to s epovuklo skroz za neki 10 dana , mada me jos uvjek kad malo duze sedim za konpikuterom na tvrdom malo osecam da me pece gore iznad ,, i sad takodje pomalo ono kao kad te udari lopta da ivinete dole malo mucninu dole pa neznam sto to moze da bude , nema nista nikakvi otleklina osim sto sam pre par mesece pre toga imao nesto kao crvene flekice na gridima i dole na stidnim mestima koje sam podisao , na guridma se rijetko to povrati osim kod velikog znejenja a dole isto tako mozda jos redje ,, sve je ok al malo me to nervira vjerujete , neboli me nista nego neznam dali je to sugestija ili sta ve c, molim vas da mi date savet ne zivim u beogradu , na jugu sam srbije ,, ako nekog interesje ili moze otpirlike da mi kaze bas bi volio da nekako kontaktiramo da objasnim bolje ,,pozz i hvala ,,
Imam 18 god i nakon sto sam primetio otok na desnoj strani vrata (drugih simptoma i tegoba nisam imao, temperaturu, bolove itd...) javio sam se infektologu a nakon toga uradio krvnu sliku i ostale biohemijske analize!
Monociti i leukociti su bili na gornjoj granici cime je dijagnostikovana infektivna mononukleoza!
Za sledecu kontrolu uradio sam ul. zvuk vrata i ustanovljene su ovalne formacije dijametra 11 mm i ul. zvuk abdomena koji ukazuje na uvecanu slezinu uzduznog dijametra 122 mm!
Krvna slika nije bila bitno promenjena a transaminaze su porasle do AST - 60 , ALT - 50, sedimentacija je za sve vreme bila mirna 1h - 6!
Doktor mi je preporucio mirovanje, uzimanje dosta tescnosti, vitamina, antibiotika i chymorala, sto sam i ispostovao i sada nakon mesec dana sve je u redu sa nalazima ali otok na vratu je jos uvek vidljiv (vec mesec i po dana imam otok)!
Kad sam bio mali (7 god) pojavile su mi se male zlezdice na vratu, ali su mi doktori rekli da to nista nije opasno, i one su i sada prisutne (tvrde su...ne preterano, mogu malo da se pomeraju i ne bole me kada pritisnem)!
Da napomenem: sa tim malim zlezdicama koje sam imao ranije nije se desila nikakva promena (velicina itd..), iste su!
Moje pitanje je: da li je postavljena prava dijagnoza ili treba uraditi jos neke analize ili ponoviti analize i snimanja? I da li moze doci do nekih naknadnih komplikacija i ima li nekakvih veza sa Hodgin limfom????
Unapred hvala!!
Monociti i leukociti su bili na gornjoj granici cime je dijagnostikovana infektivna mononukleoza!
Za sledecu kontrolu uradio sam ul. zvuk vrata i ustanovljene su ovalne formacije dijametra 11 mm i ul. zvuk abdomena koji ukazuje na uvecanu slezinu uzduznog dijametra 122 mm!
Krvna slika nije bila bitno promenjena a transaminaze su porasle do AST - 60 , ALT - 50, sedimentacija je za sve vreme bila mirna 1h - 6!
Doktor mi je preporucio mirovanje, uzimanje dosta tescnosti, vitamina, antibiotika i chymorala, sto sam i ispostovao i sada nakon mesec dana sve je u redu sa nalazima ali otok na vratu je jos uvek vidljiv (vec mesec i po dana imam otok)!
Kad sam bio mali (7 god) pojavile su mi se male zlezdice na vratu, ali su mi doktori rekli da to nista nije opasno, i one su i sada prisutne (tvrde su...ne preterano, mogu malo da se pomeraju i ne bole me kada pritisnem)!
Da napomenem: sa tim malim zlezdicama koje sam imao ranije nije se desila nikakva promena (velicina itd..), iste su!
Moje pitanje je: da li je postavljena prava dijagnoza ili treba uraditi jos neke analize ili ponoviti analize i snimanja? I da li moze doci do nekih naknadnih komplikacija i ima li nekakvih veza sa Hodgin limfom????
Unapred hvala!!