osteotomija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
matjaz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 04, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od matjaz »

Prvo se izvinjavam na mome neznanju Srpskog jezika, jer sam Slovenac. Star sem 39 let, zdrav, v dobri kondiciji, rekreativen športnik (2 X tedensko mali nogomet, 1 X tedensko košarka, veliko smučam). Poškodbe levega kolena se ne spominjam. Pred 13 leti so mi zaradi bolečin pri gibanju napravili artroskopijo in artroskopsko toaleto medialnega meniskusa levega kolena "RUPTURA MENISCI MEDIALIS GENUS SIN. DEGENERATIVA). Pred 6 leti so mi zaradi pononovnih bolečin (samo po intenzivnejših obremenitvah) v levem kolenu zopet napravili artroskopijo (s toaleto), pri čem pa so ugotovili "degenerativno rupturo zadnjega roga meniska". Z ozirom na "chondralno okvaro" mi je predlagana aplikacija Hialgana. Za inekcije Hialgan se žal (strah pred okužbo, kostni rak...) ne odločim.
Sedaj so bolečine (predvsem po močnejših obremenitvah) zopet postale močnejše (prebujanje, otežena hoja navzdol...). Ortoped ugotovi: STATUS: "Levo koleno je prazno in v simetričnem ter fiziološkem valgusu, kot desno. Gibljivost je popolna, na pritisk je boleč predel medialne sklepne špranje. Boleča tudi patelofemoralna kompresija. RTG/ zožena medialna sklepna špranja, centraža pogačic je primerna DG.: VARUS ARTHROSIS GENUS SIN." TH/ sni posnetek RTG kolena stoje. "Videti je evid. zožitev medialne sklepne špranje, ki je še precej izrazitejša pri posnetkih napravljenih leže. DG.: VARUS ARTHROSIS GENUS SIN. ST. POST RESECTIO MENISCI MEDIALIS PARTIALIS". "TH.: Glede na starost bolnika pride prvenstveno v poštev valgizacijska osteotomija tibije ("KOTNIK MARKO, dr.med.spec. ortoped"). Ko čakam na operacijo, sem vedno bolj napet in imam vedno več vprašanj. In ker ne morem do ortopeda (čakalna doba 6 mesecev), se z nekaj vprašanji obračam na vas. Kakšen je riziko pri takšni operaciji? Kaj se lahko zakomplicira? Ali bo s prostim očesom vidno, oz. ali bom imel po operaciji občutek, da imam nogo na X, "ker mi bodo z izsekom kosti napravili nogo malce na X"? Kako debel bo ta izsek kosti? Ali poznate kakšnega športnika, ki je po takšnem posegu nadaljeval kariero?. Kako dolgo traja operacija (naj bi dobil vijake, ki mi jih bodo kasneje odstranili, ali pa ne)? Kako dolgo ne bom smel stopiti na nogo? Kako dolgo bom pri hoji potreboval pomoč birgel? Približno koliko časa bom nesposoben za normalno hojo, in koliko za smučanje in igranje nogometa? Ali bi bila morda še pred osteotomijio smiselna še tretja artroskopija kolena? Kakšna je bodočnost mojega kolena pri nadaljevanju aktivnega udejstvovanja v športu?

Puno vam hvala na odgovoru i lep pozdrav iz Slovenije.
ilankovn
Moderator
Pridružio se: Sub Jun 29, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ilankovn »

Predlazem da Vase pismo u celini uputite postom Profesoru Slavkovicu, Specijalna ortopedska bolnica BANJICA, YU-11000 BEOGRAD.
Odgovori