osteoporoza i prelomi
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:27 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
osteoporoza i prelomi
imala sam prelom vrata butne kosti pre 4 godine.Uradjena je osteosinteza.Imam osteoporozu i pijem od nedavno fosavans.Imam stalne bolove u misicima
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:27 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Pretpostavljam da redovno kontrolisete kalcijum, fosfor i ostale elektrolite koji se prate pri lecenju osteoporoze. Grupa lekova, kojoj Fosavance pripada, snizava nivo kalcijuma u krvi i ne treba ih uzimati kad je kalcijum ispod donje granice. Preveliki manjak kalcijuma moze da dovede do grceva u misicima.
Sto se tice Aredije, ona kod nas nije registrovana za lecnje osteoporoze.
Sto se tice Aredije, ona kod nas nije registrovana za lecnje osteoporoze.
Pre dve godine mojoj majci (sada ima 68 godina) je dijagnostikovana osteopenija (na granici sa osteoporozom), prosečan T-skor za L1-L4 bio je -2,4. Sada je -1,7! Dve godine je pila Alendronat (lek iz grupe bisfosfonata) ujutru, na prazan stomak (tako se piju ti lekovi, s punom čašom vode, posle se ne sme piti, jesti, sedeti i saginjati se pola sata, najmanje najbolje čitav sat), i Ideos uveče, uz povremene kontrole kalcijuma i fosfora u krvi (uvek OK) i urinu (uvek ispod donje referentne vrednosti).
Navodim ovo, i kopiram post u još neke teme u kojima se pominje osteoporoza, kao jedno iskustvo koje nekome može biti vredno mada ga možda ne bi trebalo generalizovati. Doktorka koja je propisala ovu terapiju sada je rekla (i sama malo iznenađena) da se Alendronat može obustaviti, uz zadržavanje Ideosa. Pozdrav!
Navodim ovo, i kopiram post u još neke teme u kojima se pominje osteoporoza, kao jedno iskustvo koje nekome može biti vredno mada ga možda ne bi trebalo generalizovati. Doktorka koja je propisala ovu terapiju sada je rekla (i sama malo iznenađena) da se Alendronat može obustaviti, uz zadržavanje Ideosa. Pozdrav!