osteoporoza i prelomi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
miroslava.c
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

osteoporoza i prelomi

Post od miroslava.c »

imala sam prelom vrata butne kosti pre 4 godine.Uradjena je osteosinteza.Imam osteoporozu i pijem od nedavno fosavans.Imam stalne bolove u misicima
Korisnikov avatar
Trifunija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 30, 2008 12:45 pm

Post od Trifunija »

Koliko imate godina? Citala sam da je sve prisutnija osteoporoza i kod mladih zena.
miroslava.c
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:27 pm

Post od miroslava.c »

Imam 45 godina.Dijagnoza mi je postavljena pre 3 godine na DEXA aparatu. Idem na godisnje kontrole.Sada mi je stanje gore nego posle prvog merenja.Citala sam na internetu da je to mozda zbog toga sto sam primala arediju pa prestala.
Korisnikov avatar
Trifunija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 30, 2008 12:45 pm

Post od Trifunija »

Ne znam da Vam odgovorim, ali me zanima da li ste imali neke simptome pre nego sto Vam je postavljena dijagnoza?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Pretpostavljam da redovno kontrolisete kalcijum, fosfor i ostale elektrolite koji se prate pri lecenju osteoporoze. Grupa lekova, kojoj Fosavance pripada, snizava nivo kalcijuma u krvi i ne treba ih uzimati kad je kalcijum ispod donje granice. Preveliki manjak kalcijuma moze da dovede do grceva u misicima.
Sto se tice Aredije, ona kod nas nije registrovana za lecnje osteoporoze.
zlatko72
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2007 10:20 pm

Post od zlatko72 »

Pre dve godine mojoj majci (sada ima 68 godina) je dijagnostikovana osteopenija (na granici sa osteoporozom), prosečan T-skor za L1-L4 bio je -2,4. Sada je -1,7! Dve godine je pila Alendronat (lek iz grupe bisfosfonata) ujutru, na prazan stomak (tako se piju ti lekovi, s punom čašom vode, posle se ne sme piti, jesti, sedeti i saginjati se pola sata, najmanje najbolje čitav sat), i Ideos uveče, uz povremene kontrole kalcijuma i fosfora u krvi (uvek OK) i urinu (uvek ispod donje referentne vrednosti).
Navodim ovo, i kopiram post u još neke teme u kojima se pominje osteoporoza, kao jedno iskustvo koje nekome može biti vredno mada ga možda ne bi trebalo generalizovati. Doktorka koja je propisala ovu terapiju sada je rekla (i sama malo iznenađena) da se Alendronat može obustaviti, uz zadržavanje Ideosa. Pozdrav!
Odgovori