Pozdrav,imam 22 godine,i zadnje 3 godine pusim. Resio sam da ostavim cigare,posto u poslednje vreme cesto imam upalu grla,pa sam zakljucio da je od toga(pusim po 5-6 cigara dnevno,osim jednom nedeljno,kad se izadje u grad,kad pusim malo manje od kutije)... E sad, nisam do sad probao da prestanem,iz razloga sto sam pre 2 godine patio od anksioznosti,pa sam pio Zoloft,koji mi je slabo pomagao,a sad pijem po 1mg Lorama uvece vec 4-5 meseci,po preporuci psihijatra... Da li da pokusam da ostavim cigare tako sto cu jednostavno da prekinem,ili da koristim nesto tipa Nicorette ili nesto slicno, jer racunam da posto vec pijem Loram,da mozda to moze i da mi pomogne,jer ce mi makar smanjiti nervozu i ublaziti period krize?
Svaki savet je dobrodosao,jer zivim u malom gradu,gde nemamo savetovalista za odvikavanje i slicno...
Ostavljanje pusenja-ali malo komplikovanija situacija
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am
Re: Ostavljanje pusenja-ali malo komplikovanija situacija
Moj mm je nedavno ostavljao cigarete posle 17 god pusenja stim da je on bio na kutiji dnevno.Krenuo je sa nicoretama i bilo mu je ekstra pridrzavao se uputstva, nije bilo nervoze ni nista sto prati ostavljanje cigareta.Kada je stigao do momenta da treba da smanji i ukine zvake tada je nastao problem jer u sustini najveci izazivac zavisnosti jeste nikotin , nicorete ti pomazu da prestanes da se trujes duvanskim dimom ali ti ne pomazu da prebrodis nikotinsku krizu.Kada je krenuo sa odvikavanjem od nicoreta kupio je po preporuci apotekara neke tablete na biljnoj bazi koje su mu malo pomogle taj prelaz ali svakako je jako tesko i treba jaka volja.Pored svega toga treba izbrgavati situacije koje ti povlace cigare tipa, izlasci, pusacko drustvo, kafenisanje sve dok nisi sto posto siguran da si presao fazu u kojoj jos mislis o cigaretama .Jer ako ti se zadesi situacija tipa ja sam karakter popusicu samo ovu jednu , zavrsio si toga nema tu dolazi i druga i treca itd.Al svaka individua je drugacija ja sam recimo pusac od 17 godine ostavila sam cigare bez problema cim sam saznala da sam trudna ali zato cim sam prestala da dojim opet sam zapalila.Sad kada je mm prestao i niko vise u mojoj okolini ne pusi odlucila sam pre tri meseca da vise necu zapaliti bacila sam celu paklu cigareta i nisam vise zapalila.Pored toga da su nebrojene pozitivne strane ostavljanja cigareta ima samo jedna negativna al ona je krajnje ne bitna sada mi svi pusaci preterano smrde i gade mi se zadimljeni kafici iz krajnosti u krajnost 

-
- Aktivan član
Iako nemas savetovaliste imas sigurno lekara opste prakse i ne bi bilo lose da se posavetujes pre uzimanja bilo cega s obzirom na lekove koje koristis sa lekarom prvobitno. Srecno
hvala na odgovoru,to sam i ja shvatio u vezi nicoretta-da ce se sa zavisnosti od cigara samo preci na zavisnost od nicoretta...
razmisljao sam da probam samo da prestanem sa cigarama pa da vidim kako cu se osecati,najlakse je ako ne bude moglo da se izdrzi zapaliti,posle 2-3 dana... pa bih ako ne mogu tako onda probao neki drugi nacin... ali znajuci sebe,nisam ja toliko jak karakter da bih ako me uhvati neka jaka kriza izdrzao,zato sam i razmisljao o nekoj pomoci u vezi toga-da koristim nicorette,ili one neke cajeve,kao prirodne,koji navodno pomazu...
sumnjam da je neko bio u slicnoj situaciji(ne mislim na ostavljanje cigara,nego da pije tablete za smirenje,a da treba da se skida sa cigara),pa ako neko ima jos neki savet vezan za odvikavanje,voleo bih da se javi...
razmisljao sam da probam samo da prestanem sa cigarama pa da vidim kako cu se osecati,najlakse je ako ne bude moglo da se izdrzi zapaliti,posle 2-3 dana... pa bih ako ne mogu tako onda probao neki drugi nacin... ali znajuci sebe,nisam ja toliko jak karakter da bih ako me uhvati neka jaka kriza izdrzao,zato sam i razmisljao o nekoj pomoci u vezi toga-da koristim nicorette,ili one neke cajeve,kao prirodne,koji navodno pomazu...
sumnjam da je neko bio u slicnoj situaciji(ne mislim na ostavljanje cigara,nego da pije tablete za smirenje,a da treba da se skida sa cigara),pa ako neko ima jos neki savet vezan za odvikavanje,voleo bih da se javi...
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 10:11 am
Imam konstantnu temp. 37 vec 3 meseca, svi rezultati savrseni i niko ne zna sta mi je. U petak su mi otkrili neke pegaste promene na plucima i razmisljam da batalim cigarete. Imam 26 god. i pusac sam 10 god. (kutija dnevno).
Usla sam danas u apoteku da pitam za cenu Nikoreta. Ona mi kaze ima jos bolja stvar, a to su tablete Tabex http://www.tabex-sr.com
Obavezno se posavetovati sa lekarom!
Izvinjavam se unapred ako neko pomisli da sam tu zbog reklamiranja ovog proizvoda, jer nisam. Cak sta vise, nisam ga jos ni kupila, samo razmisljam o opcijama....
Usla sam danas u apoteku da pitam za cenu Nikoreta. Ona mi kaze ima jos bolja stvar, a to su tablete Tabex http://www.tabex-sr.com
Obavezno se posavetovati sa lekarom!
Izvinjavam se unapred ako neko pomisli da sam tu zbog reklamiranja ovog proizvoda, jer nisam. Cak sta vise, nisam ga jos ni kupila, samo razmisljam o opcijama....
-
- Aktivan član
E to su tablete koje je moj mm koristio, u apoteci su ih nahvalili ali na zalost on nije imao pozitivno iskustvo tableta ima a100 kom u kutiji malo su skuplje od nicoreta i idu po neko cudnom sistemu na svakih par sati, pa se razmak povecava.One su na biljnoj bazi i navodno uticu taj centar zavisnosti da ga zavaraju kao da je dobio nikotinsku dozu al nije,moj mm se napatio sa krizama uz te tabletice kao da nista nije pio iako se strogo pridrzavao na kraju je uspeo ali kaze da mu je iskustvo bilo isto kao i kada je ranije pokusao na suvo.Srecno
ja sam se malo raspitao i izgleda da stvarno ne postoji nista sto bi moglo da pomogne,tj sva ova 'hemija' moze da napravi izgleda jos goru situaciju,tako da mi izgleda ne gine ostavljanje na suvo