Osip na koži - Urtikarija?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Leksa98
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 25, 2015 2:37 am

Osip na koži - Urtikarija?

Post od Leksa98 »

Pozdrav, imam 17 godina, zbog škole nisam spavao mesec dana redovno, posle toga počeo mi se pojavljivati osip u predelu grudi i stomaka usled znojenja. Dermatolog je rekao da je to urtikarija, i da se to pojavljuje uvek pri znojenju i tuširanju toplom vodom. Zabuna je u tome što osip dobijem samo tokom znojenja posle fizičkih aktivnosti, ako sedim i znojim se nije mi ništa... Tuširanje vrelom vodom mi takođe ne smeta.

Sada, zanima me, zbog čega sam to dobio i da li se toga mogu rešiti?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Osip na koži - Urtikarija?

Post od aaaca »

Каквих физичких активности?
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

To je tzv Urticaria cholinergica, javlja se nakon znojenja i fizičke aktivnosti.

Mislim da su ljudi po ovom forumu pisali iskustva.

Terapija su uglavnom lekovi koji pomažu simptomatski, međutim nekim ljudima spontano prestane.
Leksa98
Novi član
Novi član

Post od Leksa98 »

aaaca napisao:Каквих физичких активности?
Pa najviše trčanja, ali nekad se i ne pojavi. Stvarno me to sve zbunjuje.
Leksa98
Novi član
Novi član

Post od Leksa98 »

Dejanbg napisao:To je tzv Urticaria cholinergica, javlja se nakon znojenja i fizičke aktivnosti.

Mislim da su ljudi po ovom forumu pisali iskustva.

Terapija su uglavnom lekovi koji pomažu simptomatski, međutim nekim ljudima spontano prestane.
Pa spontano mi se i pojavilo. Inače nisam alergičan ni na šta. Samo mi se to odjednom pojavi, traje već skoro mesec i po.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Да ли пре трчања увек обучеш чист веш и осталу одећу? Да ли користиш можда нешто специфично од веша?
Leksa98
Novi član
Novi član

Post od Leksa98 »

aaaca napisao:Да ли пре трчања увек обучеш чист веш и осталу одећу? Да ли користиш можда нешто специфично од веша?
Naravno posle svakog znojenja menjam majicu i čarape.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Изгледа да ћеш ипак морати сам да откријеш узрок. :wink:
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Sva odeća koju nosiš treba da je od čistog pamuka a, da ne koristiš jače dezodoranse a najbolje samo nek minimalni stik ili tecni ispod pazuha.
Drugo, slobodno uzmi ehaniceu (u bilo kom obliku) a najbolje čaj, pa svaki dan popij po jednu šolju, više se relaksiraj, nemoj da se premaraš. Opusti se i nemoj da se opterećuješ, ja verujem da će to proći i bez lekova.
SREĆNO.
ujk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 3:27 pm

Post od ujk »

Poštovani, juče mi se pojavio osip na grudima, stomaku i leđima, a danas sam primetio da se širi i na ruke. U pitanju su veći (prečnika 0,5-1 cm) i češće manji (1 mm) crveni pečati.
Ne osećam svrab, možda ponekad jako blago peckanje prilikom trljanja odeće (to možda i umislim). Pokušaću da nakačim nekoliko slika koje sam slikao sam, pa mi recite ako trebaju bolje.
Unapred hvala.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Мени то личи на проблем са одећом, али може да буде пуно узрока када се тако нагло појави. Шта си јео тај дан када се осип појавио? Да ниси негде пливао?
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 19, 2012 5:40 pm

Post od _david_ »

aaaca napisao:Мени то личи на проблем са одећом, али може да буде пуно узрока када се тако нагло појави. Шта си јео тај дан када се осип појавио? Да ниси негде пливао?
sta je jeo tog dana ? covek ima 17 godina poznaje svoje telo bolje nego mi, 17 godina se hrani... .., i nesto je pojeo i dobio osip ?? takodje i odeca, nosi je 17 godina, obukao je neki materijal i dobio osip? aco ja te gotovim nemoj da me pogresno razumes.. ali volim da te hejtujem nekad.. jer zaista imas takva glupa pitanja da ... ja ne znam, to covek jjos nije video
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Alergija je veoma čudna stvar, može da krene i na nešto što si 17 godina jeo i nosio, to je reakcija organizma koju ni samo doktori ne znaju objasniti.
Drugo, čitaj malo više o alergijama posebno urtikariji pa ćeš možda doći do uzroka, a najverovatnije nikad i nećeš. Za svaki slućaj uradi ti osnovne analize krvi mokraće itd. lekar će ti preporučiti jer može da bude uzrok i neka bolest ili virus eventualno, i ako ne prolazi duže pozabavi se ozbiljno time, i nadji dobrog lekara.
Pozdrav i srećno
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 19, 2012 5:40 pm

Post od _david_ »

vasa napisao:Alergija je veoma čudna stvar, može da krene i na nešto što si 17 godina jeo i nosio, to je reakcija organizma koju ni samo doktori ne znaju objasniti.
Drugo, čitaj malo više o alergijama posebno urtikariji pa ćeš možda doći do uzroka, a najverovatnije nikad i nećeš. Za svaki slućaj uradi ti osnovne analize krvi mokraće itd. lekar će ti preporučiti jer može da bude uzrok i neka bolest ili virus eventualno, i ako ne prolazi duže pozabavi se ozbiljno time, i nadji dobrog lekara.
Pozdrav i srećno
( to je reakcija organizma koju ni samo doktori ne znaju objasniti. )

( Drugo, čitaj malo više o alergijama posebno urtikariji pa ćeš možda doći do uzroka, a najverovatnije nikad i nećeš )

- ne znam da li da se smejem ili placem, pa ti vaso ne da si legenda... nego nobelovac
Odgovori