Osip na rukama, nogama i u ustima (Koksaki virus)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
nemjov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 08, 2010 5:24 pm

Osip na rukama, nogama i u ustima (Koksaki virus)

Post od nemjov »

Rekoh da postavim pitanje, ako bi neko znao da mi objasni konkretnije o cemu se radi o ovoj bolesti, ciji je naziv upravo bolest ruku, nogu i stopala (skracenica na engleskom je HFMD)? Imao sam je pre dve nedelje, prvo se javi temperatura i malaksalost, onda izbiju plikovi u ustima od kojih ne mozes da gutas, jer dosta boli, nakon toga izbijaju plikovi po sakama i stopalima, cak i na butinama. I svrbi bas. A onda posle 10 dana prestaje svrab, i polako se gubi taj osip, zapravo se preljuste svi oni plikovi. Radio sam imunoloski test i utvrdjeno je da se radi o koksaki virusu. Pa eto ako je neko imao slicno iskustvo neka napise, a i bilo bi lepo reci par reci o koksakiju, npr. da li ostaje u organizmu nakon infekcije i da li mogu nekoga da zarazim nakon prestanka infekcije?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Osip na rukama, nogama i u ustima (Koksaki virus)

Post od aa_aca »

Први пут чујем да се коксаки овако манифестује. :o Имаш ли обичај да једеш доста бразилског ораха?

Коксаки увек остаје у организму али у малој количини и под контролом је имуног система организма. Зараза се у организам уноси на уста - прљавштином. Зато не видим како би могао некога да заразиш у нормалним животним околностима.
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Post od Nataš@ »

nemjov napisao: bolest ruku, nogu i stopala (skracenica na engleskom je HFMD)?
Zapravo je bolest ruku, nogu i usta, jer se mehurići pojavljuju najčešće na dlanovima, stopalima i u ustima. A kao što si sam imao priliku da iskusiš i na drugim mestima.
nemjov napisao:Pa eto ako je neko imao slicno iskustvo neka napise, a i bilo bi lepo reci par reci o koksakiju, npr. da li ostaje u organizmu nakon infekcije i da li mogu nekoga da zarazim nakon prestanka infekcije?
Jeste koksaki, ima njih mnogo, dele se na A i B, pa još neke brojeve. Ovaj je A, ali nevažno. Bolest najčešće prebolimo kao deca, često prođe i neprimetno ili netipično (moja ćerka je imala samo ranice u ustima, ništa na dlanovima i stopalima).

Da li ostaje u organizmu i kako, zavisi od stanja organizma. A možda i od još nečega. Mojoj ćerki se posle nekoliko nedelja ponovila (ponovo samo u ustima), i onda još jednom. Tada se moja mentorka "naljutila" i našla alergiju na virus. Kada smo to sredili, više nije bilo problema.
enni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 29, 2010 2:00 pm

Post od enni »

Molim vas Natas@ napisite mi kakav lek je pronasla protiv tog virusa,trenutno imoja cerkica to ima?
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

Lek u obliku pilule ne postoji, imuni sistem će sam odraditi sve što treba (visoke doze vitamina A mogu da pomognu). Problem alergije na virus je rešen pomoću biorezonance.
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

zelela bih da podelim iskustvo sa jos nekim ko je imao ovaj virus.
kod nas ga je prvo dobila beba, pa prenela meni i starijem detetu. njima je prosao, a i meni.. to je bilo pre mesec i po dana. medjutim, poslednjih nedelja me bole zglobovi na rukama i kao da su blago oteceni, a takodje se ponovo javlja i neko crvenilo i peckanje. ne kao vezikule, nego crveno dlanovi, smeta mi hladna voda, hemikalije, svrab izmedju prstiju. pomislila sam da mi je mozda samo osetljivija koza jer su mi se prsti preljustili.
sutra idem u dom zdravlja da vidimo sta bih od analiza mogla da uradim. procitah negde da se kod ovog tipa jako retko javljaju komplikacije, ali me opak zanima da li ima neko ovakvo iskustvo? da li se mogu javiti komplikacije na zglobovima? i da li ako jednom prelezimo ovaj vuris mozemo da ga dobijemo ponovo ili je ovo ipak nesto drugo... ?
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

Sve što ne uspe da preradi, očisti i eliminiše telo može da odloži na periferiju (npr. u zglobove). Simptomi koje imaš mogu biti posledica virusa koji zapravo nisi prebolela iako je tako izgledalo, a mogu biti i nešto sasvim drugo. Bez pregleda se može samo nagađati.
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

isla sam jutros kod dr, dala krv za KS, reuma faktor, bris grla.. popodne cu do dermatologa.
sta moze biti ako je ovo posledica virusa, kako se onda leci?
inace, pedijatri ne pridaju znacaj ovoj bolesti, zovu je vurusna ospa i ne lece je. ne znam kakvo je stanje kada je odrastao covek dobije, ali valjda mi kod nas trebalo da bude u blazem obliku nego kod dece jer imamo jaci imuni sistem...
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

Bolest je zaista neproblematična. To što se tebi pojavila ponovo posle mesec i po više govori o tome da ti je imuni sistem malo slabiji. Što i nije čudno ako imaš bebu (da li si dobila menstruaciju posle porođaja?) i još jedno dete. Ako imaš mogućnost da ti neko pomogne da možeš da se posvetiš svom zdravlju i odmoriš malo, bilo bi odlično. Deci treba zdrava mama.

Pokušaj da izbaciš svu hranu koja troši zalihe minerala (slatkiši, mleko i mlečni proizvodi, gotovi industrijski proizvodi). Pij dovoljno vode, jedi puno povrća naročito zelenog i odmaraj koliko god možeš (kada beba spava je vreme i za tvoj odmor, ako je tu i starije dete koje ne spava, onda s njim neka mirna igrica, čitanje knjiga itd.)
Odgovori