Postovani doktore,
Imam 40 godina, visok sam 179 cm. Zanima me da li postoji mogucnost produzenja kostiju u cilju povecanja telesne visine ? Takodje me zanima moguce komplikacije, trajanje postoperativnog toka i da li se takvi zahvati rade kod nas ili samo u inostranstvu ?
S' postovanjem
ortopedija
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Kost se moze produziti operacijom. Postoji vise operativnih tehnika, ali se poslednjih dvadesetak godina najvise koristi tehnika pri kojoj se produzavanje kontrolise postavljanjem aparata po Ilizarovu. Bez detaljnog ulazenja u operativnu tehniku, za produzavanje od 1 cm treba oko dve nedelje, a aparat se po zavrsetku produzavanja nosi jos 3-6 meseci dok novoformirana kost postane dovoljno cvrsta.
Moguce komplikacije su brojne, a od najozbiljnijih cu spomenuti samo mogucnost infekcije kosti, mogucnost nezarastanja (nedovoljnog formiranja) kosti na mestu produzavanja, zapusenje nekod od krvnih sudova krvnim ugruscima ili masnim kapima, ostecenje krvnih sudova i/ili nerava...
Osim kod ekstremno niskog rasta, produzavanje kostiju u cilju povecanja visine se tretira kao estetska operacija.
Moguce komplikacije su brojne, a od najozbiljnijih cu spomenuti samo mogucnost infekcije kosti, mogucnost nezarastanja (nedovoljnog formiranja) kosti na mestu produzavanja, zapusenje nekod od krvnih sudova krvnim ugruscima ili masnim kapima, ostecenje krvnih sudova i/ili nerava...
Osim kod ekstremno niskog rasta, produzavanje kostiju u cilju povecanja visine se tretira kao estetska operacija.