Opsesivno-kompulsivni sindrom
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 12:21 pm
Opsesivno-kompulsivni sindrom
To je valjda ono kad sto puta proverite da li ste zakljucali vrata, iskljucili peglu...Da li postoji neki savet ili terapija za ovo? Ima li neka literatura koja moze da pomogne? Da li su za ovo potrebni lekovi? Javite se, sigurno ima ovde ljudi sa tim poremecajem.
Da bi se pobedio strah od smrti, prvo se mora savladati strah od zivota.
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 4:21 pm
-
- Aktivan član
Pa jesam, ali to je na temi "Strahovi". Sto ne znaci da paralelno ne patim od nekog blagog oblika OKP-a.
Nisam pricala ni sa kim. Pitala sam na Forumu za preporuku za nekog dobrog psihijatra u Novom Sadu, ali ne dobih odgovor. A htela bih da odem da popricam s nekim.
Nisam pricala ni sa kim. Pitala sam na Forumu za preporuku za nekog dobrog psihijatra u Novom Sadu, ali ne dobih odgovor. A htela bih da odem da popricam s nekim.
-
- Aktivan član
Iz kog razloga nastaje ne znam, mozda nervoza ili napetost. Ja sam kao mala imala neke tikove u vidu pokreta ili cimanja koje sam ponavljala.
A sad ponavljam druge radnje, 100 puta proverim da li je sve iskljuceno i ako znam da sam vec proverila, ja opet to radim. Kad negde podjem treba mi oko 10 minuta da sve isproveravam i zakljucam vrata sto je mnogo. I onda kad sidjem ispred zgrade ja se opet vratim (ne uvek) da jos jednom proverim vrata.
Onda na primer perem ruke cesto jer ne mogu da se setim da li sam ih vec oprala ili nisam (jer su to stvari koje se rade mehanicki bez razmisljanja).
Pa nocu ustajem da vidim da li sam dobro spustila slusalicu, ma svasta.
A sad ponavljam druge radnje, 100 puta proverim da li je sve iskljuceno i ako znam da sam vec proverila, ja opet to radim. Kad negde podjem treba mi oko 10 minuta da sve isproveravam i zakljucam vrata sto je mnogo. I onda kad sidjem ispred zgrade ja se opet vratim (ne uvek) da jos jednom proverim vrata.
Onda na primer perem ruke cesto jer ne mogu da se setim da li sam ih vec oprala ili nisam (jer su to stvari koje se rade mehanicki bez razmisljanja).
Pa nocu ustajem da vidim da li sam dobro spustila slusalicu, ma svasta.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
OKP u zavisnosti od izrazenost simptoma zahteva i medikamentozno lecenje, postoje dobri lekovi, zahteva i psihoterapijski tretman, no sto s etebe tice nisam sigurna da se radi o OKPu, mozda je sve to samo trazenje raznih bolesti isindroma u okviru hipohondrije, no bilo kako bilo svakako bi trebalo da se javis psihijatru.
-
- Aktivan član
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jul 13, 2011 9:52 am
Re: Opsesivno-kompulsivni sindrom
Ja mislim da imam OKP,strasno.Stalno pazim gde stajem,zamisljam nesto Da/Ne u glavi,brojim sve do odredjenog broja koji je taj dan "srecan",poseban nacin zakljucavanja vrata,ako pomislim na nesto lose,opet zakljucavam vrata.Pazim da predmete stavljam na odredjeno mesto i da im se senke ne poklapaju.Onda koliko puta sta radim,pranje ruku ne tolko cesto,al bilo odakle da dodjem dok ne operem ruke teske su mi,cudan osetjaj,al ajde.Ne znam,ne moze da prestane.Da li su ovo rituali il OPK?
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Opsesivno-kompulsivni sindrom
Najbolje je da se obratite spihologu i da uradite testove koji ce pokazati da li ste i u kolikoj meri opsesivno kompulsivni!
Svi smo po malo opsesivno kompulsivni!
Danas je okp cest u svakodnevnim aktivnostima, jednostavno zbog nacina zivota i organizacije vremena, a okp nije nista strano i ne zahteva lecenje sve dok vas ne ogranicava u svakodnevnom zivotu i obavezama!
I visoko je izrazen kod uchenika i studenata koji imaju radne navike i dosta slobodnog vrema i sklonost da beze iz realnog sveta u nadi da ce im brojanje ili neki rituali doneti mir i sklad!
U svakom slucjaju ne bi skodilo da popricate sa psihologom!
Pozz
Svi smo po malo opsesivno kompulsivni!

Danas je okp cest u svakodnevnim aktivnostima, jednostavno zbog nacina zivota i organizacije vremena, a okp nije nista strano i ne zahteva lecenje sve dok vas ne ogranicava u svakodnevnom zivotu i obavezama!
I visoko je izrazen kod uchenika i studenata koji imaju radne navike i dosta slobodnog vrema i sklonost da beze iz realnog sveta u nadi da ce im brojanje ili neki rituali doneti mir i sklad!
U svakom slucjaju ne bi skodilo da popricate sa psihologom!
Pozz
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.