Operacija bruha, kako gde i koje su posledice.

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

BS-VecVidjeno
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 26, 2008 1:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Operacija bruha, kako gde i koje su posledice.

Post od BS-VecVidjeno »

Imam 14 godina i uskoro cu operisati bruh... pa me zanima gde mogu da se operisem kako trebA? znaci da bi mogo da se brzo vratim aktivnostima.

malo sam se infrmisao o nacinima operacije:
Novi metod operacije sa mrezicom bez bilo kakvih savova garantuje brz oporavak
Under local anaesthesia, a small incision is made over the site of the hernia. The peritoneal bulge is returned to where it belongs, as before, but the repair is achieved by placing a piece of fine (inert and sterile) mesh at the opening in the tissue. This is firmly held in place and the outer incision closed. The whole operation takes minutes to perform.

Unlike other techniques, even those now using mesh, our approach does not require any stitching together of the muscle tissue at all, thus eliminating the tension induced by other methods.
vise na http://www.hernia.org/methodsafter.html

Tolko sam ja saznao... ono sto me zanima je dali bi mogo na prolece/leto da se bavim veslanjem posle ove operacije?

i naravno kolko bi vremena trebalo do totalnog oporavka.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

U svakom od vecih med centara. Mrezica nije garant stabilnosti trbusnog zida, vec potpora sto znaci da mozete da veslate ali iskljucivo sa pojasom! Ukoliko je u pitanju hernija prednjeg trbusnog zida, ako je ingvinalna, onda NE. Inace postoperativan tok je kratak, nekoliko dana.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
BS-VecVidjeno
Novi član
Novi član

Post od BS-VecVidjeno »

Dali postoji mogucnost TOTALNOG oporavka, nije neki veliki bruh imam ga veoma dugo i nije mi smetalo dok nisam nesto glupo uradio... ali svejedno on je u skroz donjem densom delu donjeg stomaka najnize moguce.

Dali je moguc oporavak bez bilo kakvih posledica? i kolko bi to trajalo?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Svejedno kila treba da se operise .Ne treba dozvoliti da postane hernia accreta pa da dodje do inkarceracije kilnog sadrzaja sa svim posledicama.
BS-VecVidjeno
Novi član
Novi član

Post od BS-VecVidjeno »

Svejedno kila treba da se operise .Ne treba dozvoliti da postane hernia accreta pa da dodje do inkarceracije kilnog sadrzaja sa svim posledicama.
ljudi molim vas da mi na srpskom odgovarate, kao prvo nisam strucan i kao drugo imam 14 godina meni ovo: hernia accreta ,inkarceracije kilnog sadrzaja, nista ne znaci.. :roll:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Ajde da ti pojasnim malo plasticnije:kao kad nekome padne tezak predmet na nogu(betonski blok recimo)ne polomi kost ali zaustavi cirkulaciju u arteriji.Takva noga ispod mesta gde je arterija pritisnuta ide u nekrozu tj odumire razvija se gangrena.Sto se tice kile tako i one kada protok krvi u kilnom sadrzaju(a to su svi organi koji mogu da udju u sastav kile)prestane kao sto se desilo sa nogom to se desava i sa organima koji cine kilni sadrzaj.A kila koja prolabira moze da se vrati u telesnu duplju iz koje je dosla osim ako je priraslice fixiraju i onda ona ne moze da se vrati i naziva se hernia accreta a verovatnoca da dodje do prekida cirkulacije u njoj drasticno se povecavai sadrzaj ide u nekrozu a pacijent se operise kao hitan slucaj.Jel jasnije??
BS-VecVidjeno
Novi član
Novi član

Post od BS-VecVidjeno »

Hvala, mnogo je jasnije :)

nego, mene zanima sta bi mogo sve raditi posle i kolko vremena posle, bruh koji ja imam je relativno mali ko jaje koje je trecinom povrsine izaslo...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Takav vid hernije je tezi za zbrinjavanje od hernije prednjeg trbusnog zida jer kroz isti fizioloski otvor prolaze i vazni nervi i krvni sudovi. Tu mrezica nema gde da se ugradi, vec se prolabirani deo vrati nazad i otvor suzi usivanjem /sutura/, tako da uvek ostaje mogucnost ponovnog prolapsa ukoliko se pacijent napreze vise nego sto je dozvoljeno.
U svakom slucaju, pitajte vaseg hirurga, pa ce vam on sve ovo lepo objasniti.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
neu3no
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 11:18 am

Post od neu3no »

A šta se dešava sa perforacijom. Sećam se da mi je lekar tada davne 97 rekao da sam dobro prošao, da nije bruh već samo perforacija. Da li je to zaraslo u međuvremenu, tj da li uopšte može da zaraste?
BS-VecVidjeno
Novi član
Novi član

Post od BS-VecVidjeno »

Pa bio sam kod hirurga i reko je da ni nemoze da mi operise!

kaze da je to mali pocetni bruh i da sacekam mesec dana!!!

pa onda ako se pogorsa tek onda da dodjem na operaciju.... na sta on to misli kao na pocetni bruh???
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Znaci mali prolaps i smatra da uz mirovanje moze doci do spontanog reponiranja pa mozda nece biti potrebna op.
Sto se neu3no-vog pitanja tice, ne znam kakva je i cega perforacija u pitanju?
Marijaft
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:09 pm

Post od Marijaft »

Moj drug je operisao bruh, pre, mozda 2 god. Nikakve posledice nema i normalno se bavi aktivnostima.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Zasto ne bi? Samo neka pripazi da se ne napreze suvise, kako ne bi opet "zaglavio pod noz"!
Odgovori