Pozdrav svima. Nekada davno bio sam debeljuca,resio da smrsam i smrsao. Krenuo sam sa trcanjem u januaru prosle godine,po nekih 300m,vremenom je ta razdaljina rasla. Danas,godinu ipo dana kasnije imam kondicije za 10km i posle toga osecam da bih mogao jos koji. Ne trcim konstantno jednu ipo god,vec sam imao pauze,naruzito zimi kada ne bih trcao i po 2-3nedelje pa jedan,dva dana trcanje pa opet pauza.
Ono sto mene interesuje jeste da li je uredu da ja sada nastavim sa tih 10km(neki srednji tempo,u pocetju brze,na sredini usporim pa kad shvatim da sam usporio ponovo pojacam. U zavisnosti od dana i umora treba mi negde izmedju 60min i 80min da istrcim ovu kilometrazu),imam oko 70 kg,a visok sam 164(i dalje imam malo salceta),17 godina. Na trcanju disem normalno ali na usta,a otkucaji srca su mi manje vise normalni(ne lupa,iako nikada nisam merio koliki mi je puls). Jedno vreme sam stalno dobijao zuljeve(imam ravna stopala)promenio sam nacin gazenja i sada nema nikakvih problema. Nemam neke extra patike ali nemam bolove u nogama. Moze se desiti da me bole listovi ali jako retko posto ih obavezno izmasiram posle trcanja. Naravno trcim na vrhovima prstiju i mozda ima 2 km asvalta,ostalo je sljunak i trava.
Da li rizicno ovakovo trcanje za moju gradju,pogotovo kilazu? Da li bih trebao da se obratim lekaru da me preglada i ustanovima sta bin odgovaralo mom telu(mislim na vrstu trcanja)? Odavno mi nije vise cilj gubitak i ovo malo salcete vec cisto radi kondicije. Da hocu da smrsam siguran sam da bih to sa ovom kilometrazom postigao jako brzo samo kad bih jeo malcice menje(pio glupih gaziranih sokova). Hvala vam svima unapred.
Opasno trcanje?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: Opasno trcanje?
Ne vidim zasto bi bilo opasno trcanje ukoliko si zdrav
Doduse, trcanje na distanci od 10km nije bas bezazleno i rekreativno, i mislim da spada pod malo ozbiljnije bavljenje sportom, pa bi trebao da obratis paznju i na ishranu, kako bi imao dovoljno energije, i da ne bi doslo do pada imuniteta.
Trcanje 10km je odlicna stvar ako hoces da budes u formi i odrzavas kondiciju. A to "malo salceta" je u sustini najteze za skinuti, i tu bih ti preporucio da povedes racuna o ishrani i da umesto dzoginga radis sprint. Ako ti nije cilj da skines i to malo sto je ostalo, onda mislim da neces imati nikakvog problema(ukoliko si zdrav, nemas problema sa srcem itd.).
Sto se tvoje tezine tice ne bi trebalo da pravi nikakav problem. Jedino ne bi bilo pametno da odmah istrcis 10km ako si pravio veliku pauzu, vec da u to udjes postepeno.

Trcanje 10km je odlicna stvar ako hoces da budes u formi i odrzavas kondiciju. A to "malo salceta" je u sustini najteze za skinuti, i tu bih ti preporucio da povedes racuna o ishrani i da umesto dzoginga radis sprint. Ako ti nije cilj da skines i to malo sto je ostalo, onda mislim da neces imati nikakvog problema(ukoliko si zdrav, nemas problema sa srcem itd.).
Sto se tvoje tezine tice ne bi trebalo da pravi nikakav problem. Jedino ne bi bilo pametno da odmah istrcis 10km ako si pravio veliku pauzu, vec da u to udjes postepeno.