Opadanje kose, da li postoji lek?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Yasmin :)
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 17, 2010 8:55 am

Opadanje kose, da li postoji lek?

Post od Yasmin :) »

Pre svega jedno pitanje postoji li lek za takav problem kao sto je opadanje kose???
Mnogi lekari nisu nesto entuzijasticni, svi govore da je to tako, ili je genetski, pa nema leka...(ili ima neki strani svemirsko-skupi lek) :o
Zar opadanje kose postaje jedna neizleciva bolest? Doduse, ona je samo estetske prirode, ali jako utice na nase samopouzdanje, a samim tim i daljni stres, koji ce dodatno podstaci to opadanje.
Mogu samo da kazem da mi je muka od traka za kosu, skrivanja, repova..
Dakle, da pocnem... :P
Zensko sam i kosa mi je pocela opadati negde oko 16-te godine, tada nije bilo strasno, ali sam se ipak uputila kod dermatologa, koji mi je rekao na osnovu jednog gledanja da je to androgenetski, nije me ni poslao da ispitam krvnu sliku, zlezde, jajnike, nista! A mozda je bilo neko upalno zariste u organizmu.
Tako da sam godinu dana, onako naivna, pila kontraceptivne pilule, koristila sampon plantur 39(koji je za zene u menopauzi), i pilfud, u cijem samom uputstvu pise da cim prestanempo da koristimo, sva kosa koja je izrasla opet opada... a dozivotno da koristim, nemam nameru! :roll:
Kosa je bila malo bolja, ali je razdeljak i dalje bio jako proredjen.
Prestala sam terapiju, i posle toga mi se strasno pogorsalo, pa sam se oslonila na koprivu, mackanje temena kapima i zdravu hranu... ali, opet nista.. :(
Onda sam pocela i sa vitaminskim pilulama, koje podsticu rast kose i noktiju, neka 3 meseca pijem vec, a kosa se opet nije popravila.. Vec imam 20, skoro 21 godinu.. i ne zelim da znam do koje granice ce ovo da ide? Zelim normalno da zapocnem zivot, opusteno, bez stresa sta cu da uradim sa kosom, da prikrijem, svaki put kad izlazim iz kuce.
A ispitala sam i neke stvari.. stitna zlezda normalno funkcionise, imam malu cisticu na jajniku i ginekolog kaze da to ne utice na opadanje, jer je neznatna.. nekad u krvi imam dovoljno gvozdja, nekad manje, ali nikad nisam preterano anemicna.. a stresa imam, ali ne verujem da to moze ovoliko pogorsati kosu!
I ostaje mi samo da ispitam hormone... najgore! Plasim se...
Jer bih u slucaju da imam visak androgena, ili vec cega, morala opet da pijem kontraceptivne pilule, a to ne valja po organizam, ili bi mi rekli da nema pomoci.
Sada ja pitam vas, ima li leka? :D Ima li neko slican problem?
ps. Kad sam bila mala, svi su mi govorili da imam najguscu kosu koju su ikad videli, ta kako, mama, kaze preteeeerano gusta kosa mi je bila do 14 godine, tada sam cak i kukala, kako ne mogu da je obuzdam. Sada zalim!
Previse sam se raspisala... znam! Ali samo zelim lek,ipak sam zensko i da pocnem normalan zivot.. :wink:
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Opadanje kose, da li postoji lek?

Post od dannina »

Ako ste anemicni, to mora da se koriguje, jer utice na kosu. O stresu nemam sta da kazem, osim da sami naucite kako da ga kanalisete. A pre svega treba da se obratite endokrinologu da vam uradi kompletan hormonalni status. Kontraceptivne pilule-ako uopste budete morali da ih uzimate su visestruko korisne, narocito kad ih uzimate da popravite hormonalni disbalans. Tako da nemate cega da se plasite, uradite analize, pa cete znati sta je uzrok.
Novi član
Novi član

Hvala na savetima, sada samo prestoji da ispitam hormone, kako sam rekla vec, ali to cu obaviti tek za nekih 20ak dana...
i ako bude sve u redu, onda preostaje kao primarni problem-stres, koji zanemarujem od pocetka, iz razloga sto mnogi ljudi zive stresno, a nemaju ovakve posledice. Ali moguce je da na mene deluje...
Javljam kako je proslo ovo sa hormonima...
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Radite hormone FSH, LH, testosteron, progesteron, prolaktin, estradiol-drugog dana ciklusa. Ako niste skoro, ponovite hormone stitaste zlezde, (fT3, fT4 i TSH) ne bitno kada.Onda kod endokrinologa i ginekologa. Pozdrav
DejanUE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 21, 2010 2:07 am

Post od DejanUE »

Ја имам 20 година и већ имам благи недостатак косе на темену, реците ми да ли је то нормално, очигледно је да почињем да ћелавим, има ли неко било какво објашњење како ово да спречим ?! Иначе и мој отац је проћелав, има ли то некакве везе са тим ? Поздрав свима !
Novi član
Novi član

Proverila sam hormone, i sve je u redu...
I taman sam htela dase smirim, i da budem srecna, jer je mozda glavni krivac samo stres... i tada se setih..
Mozda je glavni uzrok androgena alopecija, po svim opisima tako izgleda, a to znaci da je prouzrokovano povecanim DHT na glavi.. e to me brine, jer nema leka, osim minoxidila.. koji pomaze samo nekima.. a i cim se prestane upotreba gore je..
Zato je sledeci cilj da vidim kako izleciti androgenu alopeciju...ako je moguce... :oops:
Belladonna79
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 16, 2010 3:01 pm

Post od Belladonna79 »

Najverovatnije se radi o alopeciji i trebala bi se javiti drematologu.Mislim da mnogima koristi Minoxidil 2-5% ali se zato najbolje posavetuj sa dr-om.
opterecena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 13, 2010 7:16 pm

Post od opterecena »

Yasmin :) napisao:Pre svega jedno pitanje postoji li lek za takav problem kao sto je opadanje kose???
Mnogi lekari nisu nesto entuzijasticni, svi govore da je to tako, ili je genetski, pa nema leka...(ili ima neki strani svemirsko-skupi lek) :o
Zar opadanje kose postaje jedna neizleciva bolest? Doduse, ona je samo estetske prirode, ali jako utice na nase samopouzdanje, a samim tim i daljni stres, koji ce dodatno podstaci to opadanje.
Mogu samo da kazem da mi je muka od traka za kosu, skrivanja, repova..
Dakle, da pocnem... :P
Zensko sam i kosa mi je pocela opadati negde oko 16-te godine, tada nije bilo strasno, ali sam se ipak uputila kod dermatologa, koji mi je rekao na osnovu jednog gledanja da je to androgenetski, nije me ni poslao da ispitam krvnu sliku, zlezde, jajnike, nista! A mozda je bilo neko upalno zariste u organizmu.
Tako da sam godinu dana, onako naivna, pila kontraceptivne pilule, koristila sampon plantur 39(koji je za zene u menopauzi), i pilfud, u cijem samom uputstvu pise da cim prestanempo da koristimo, sva kosa koja je izrasla opet opada... a dozivotno da koristim, nemam nameru! :roll:
Kosa je bila malo bolja, ali je razdeljak i dalje bio jako proredjen.
Prestala sam terapiju, i posle toga mi se strasno pogorsalo, pa sam se oslonila na koprivu, mackanje temena kapima i zdravu hranu... ali, opet nista.. :(
Onda sam pocela i sa vitaminskim pilulama, koje podsticu rast kose i noktiju, neka 3 meseca pijem vec, a kosa se opet nije popravila.. Vec imam 20, skoro 21 godinu.. i ne zelim da znam do koje granice ce ovo da ide? Zelim normalno da zapocnem zivot, opusteno, bez stresa sta cu da uradim sa kosom, da prikrijem, svaki put kad izlazim iz kuce.
A ispitala sam i neke stvari.. stitna zlezda normalno funkcionise, imam malu cisticu na jajniku i ginekolog kaze da to ne utice na opadanje, jer je neznatna.. nekad u krvi imam dovoljno gvozdja, nekad manje, ali nikad nisam preterano anemicna.. a stresa imam, ali ne verujem da to moze ovoliko pogorsati kosu!
I ostaje mi samo da ispitam hormone... najgore! Plasim se...
Jer bih u slucaju da imam visak androgena, ili vec cega, morala opet da pijem kontraceptivne pilule, a to ne valja po organizam, ili bi mi rekli da nema pomoci.
Sada ja pitam vas, ima li leka? :D Ima li neko slican problem?
ps. Kad sam bila mala, svi su mi govorili da imam najguscu kosu koju su ikad videli, ta kako, mama, kaze preteeeerano gusta kosa mi je bila do 14 godine, tada sam cak i kukala, kako ne mogu da je obuzdam. Sada zalim!
Previse sam se raspisala... znam! Ali samo zelim lek,ipak sam zensko i da pocnem normalan zivot.. :wink:

sad pronadjon nesto ako ti bude od koristi
http://www.folikul.com/Topikal%20Finast ... Tablet.pdf
JOVANA24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 16, 2017 7:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Post od JOVANA24 »

Pozdrav Yasmin , vidim da je proalo 7 godkna od postavljanja tvog posta ali molim te javi mi se ukoliko si uspela da resisi problem? Osecam se da sam u bezizlaznoj situaciji.

Hvala unapred
fisherkrko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 17, 2012 6:11 pm

Post od fisherkrko »

JOVANA24 napisao:Pozdrav Yasmin , vidim da je proalo 7 godkna od postavljanja tvog posta ali molim te javi mi se ukoliko si uspela da resisi problem? Osecam se da sam u bezizlaznoj situaciji.

Hvala unapred

Sta si koristila od preparata i sta trenutno koristis?
Odgovori