Vec duze vreme pratim forum i citam razna iskustva i predloge. Sada sam odlucio da se registrujem jer imam i ja pitanje, tacnije, mnostvo njih.
Poslednjih nekoliko godina ne osecam se bas najbolje.
"Ukratko" cu navesti simptome:
Fizicki
- opadanje kose, moze biti genetika ali isuvise je jadna i tanka tako da bih rekao da joj nesto fali. Ponekad ojaca i deluje gusce i zdravije, ali ne mogu da provalim uzrok tim promenama.
- problemi sa kozom, suva koza, guscja koza, crvenilo lica (i osecaj vreline), usiju, podocnjaci, nadutost lica, povremeno ispucale usne, po malo crvene oci, takodje i koza kao i kosa s vremena na vreme se popravi, tackice nestanu, crvenilo nestane i izgledam duplo mladje i lepse ali mi nije jasno kako i zasto...
- sporo zarastanje rana i modrica, stariji oziljci dug period budu modri
- zujanje u usima
- povremeno hladne ruke i noge i prosirene vreme na nogama, ali i ti simptomi nekad nestanu iz nepoznatog razloga
- povremeni bolovi u zglobovima
- znojenje dlanova i donjeg dela ledja dok npr. ostatak tela mi se veoma malo znoji (?!)
- ruke i noge izrazito tanke (bez obzira koliko jeo i koliko fizicki bio aktivan)
Psihicki
- koliko god spavao budim se umoran, prazan, 8 sati sna mi je premalo
- promene raspolozenja, depresija, anksioznost, socijalne fobije
- los san, ne mogu k'o covek da zaspim pre 2-3 ujutru, i kad zaspim budim se cesto
- losa koncentracija
Meni sve to ukazuje na alergiju, hrane ili cega vec, ali ne znam kako to da utvrdim. Radio sam test intolerancije na hranu putem krvi ali sam skeptican, a dosta ljudi je pisalo da je to klasicna prevara. Ne znam.
Imao sam problema sa stitnom zlezdom, jako nizak FT4 (1,20+), blago povisen TSH ali sam to nekako ispravio i nalazi su pre par meseci bili savrseno normalni (izbacio sam gluten u koji ponajvise sumnjam i jos dosta namirnica na odredjeni period). U medjuvremenu sam operisao i slepo crevo, a pre nego sto sam isao na operaciju bio sam na ultrazvuku abdomena i doktor mi je rekao da imam masnu jetru. Bio sam cak i kod akupunkturiste koji mi je rekao da nije problem stitna zlezda ni jetra vec zeludac koji slabo radi (nema dovoljno energije). To me je tek sturilo da nemam pojma o cemu je rec. Radio sam nalaz i na kandidu, sve je ok.
Planirao sam da uradim sledece nalaze:
Kompletna krvna slika
Glukoza
(Za jetru)
GamaGT
ALT
AST
Gvozdje (moglo bi da ukaze na intoleranciju na gluten)
Kalcijum
Magnezijum
FT4 (proveravam ga da li je i dalje ok)
Kortizol (zbog loseg spavanja proverio bih nadbubrezne zlezde)
Vitamin D (zbog stitne zlezde)
Vitamin A (zbog problema sa kozom)
Sve to je oko 10.000 dinara u privatnoj laboratoriji, da li bih mogao u drzavnoj ustanovi da radim te nalaze, naravno, ako moze da se dobije uput?
Malo sam se smorio od citanja raznoraznih foruma, guglanja i svih tih stvari, sve me jos vise zbunjuje, postadoh hipohondar!

Ko sve ovo procita do kraja, svaka cast i hvala na potencijalnoj pomoci!