Odakle da krenem

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
jabukasacrvom
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 12, 2015 11:44 pm

Odakle da krenem

Post od jabukasacrvom »

Pozdrav svima!

Vec duze vreme pratim forum i citam razna iskustva i predloge. Sada sam odlucio da se registrujem jer imam i ja pitanje, tacnije, mnostvo njih.

Poslednjih nekoliko godina ne osecam se bas najbolje.
"Ukratko" cu navesti simptome:

Fizicki
- opadanje kose, moze biti genetika ali isuvise je jadna i tanka tako da bih rekao da joj nesto fali. Ponekad ojaca i deluje gusce i zdravije, ali ne mogu da provalim uzrok tim promenama.
- problemi sa kozom, suva koza, guscja koza, crvenilo lica (i osecaj vreline), usiju, podocnjaci, nadutost lica, povremeno ispucale usne, po malo crvene oci, takodje i koza kao i kosa s vremena na vreme se popravi, tackice nestanu, crvenilo nestane i izgledam duplo mladje i lepse ali mi nije jasno kako i zasto...
- sporo zarastanje rana i modrica, stariji oziljci dug period budu modri
- zujanje u usima
- povremeno hladne ruke i noge i prosirene vreme na nogama, ali i ti simptomi nekad nestanu iz nepoznatog razloga
- povremeni bolovi u zglobovima
- znojenje dlanova i donjeg dela ledja dok npr. ostatak tela mi se veoma malo znoji (?!)
- ruke i noge izrazito tanke (bez obzira koliko jeo i koliko fizicki bio aktivan)

Psihicki
- koliko god spavao budim se umoran, prazan, 8 sati sna mi je premalo
- promene raspolozenja, depresija, anksioznost, socijalne fobije
- los san, ne mogu k'o covek da zaspim pre 2-3 ujutru, i kad zaspim budim se cesto
- losa koncentracija

Meni sve to ukazuje na alergiju, hrane ili cega vec, ali ne znam kako to da utvrdim. Radio sam test intolerancije na hranu putem krvi ali sam skeptican, a dosta ljudi je pisalo da je to klasicna prevara. Ne znam.
Imao sam problema sa stitnom zlezdom, jako nizak FT4 (1,20+), blago povisen TSH ali sam to nekako ispravio i nalazi su pre par meseci bili savrseno normalni (izbacio sam gluten u koji ponajvise sumnjam i jos dosta namirnica na odredjeni period). U medjuvremenu sam operisao i slepo crevo, a pre nego sto sam isao na operaciju bio sam na ultrazvuku abdomena i doktor mi je rekao da imam masnu jetru. Bio sam cak i kod akupunkturiste koji mi je rekao da nije problem stitna zlezda ni jetra vec zeludac koji slabo radi (nema dovoljno energije). To me je tek sturilo da nemam pojma o cemu je rec. Radio sam nalaz i na kandidu, sve je ok.

Planirao sam da uradim sledece nalaze:

Kompletna krvna slika
Glukoza
(Za jetru)
GamaGT
ALT
AST

Gvozdje (moglo bi da ukaze na intoleranciju na gluten)
Kalcijum
Magnezijum
FT4 (proveravam ga da li je i dalje ok)
Kortizol (zbog loseg spavanja proverio bih nadbubrezne zlezde)
Vitamin D (zbog stitne zlezde)
Vitamin A (zbog problema sa kozom)

Sve to je oko 10.000 dinara u privatnoj laboratoriji, da li bih mogao u drzavnoj ustanovi da radim te nalaze, naravno, ako moze da se dobije uput?

Malo sam se smorio od citanja raznoraznih foruma, guglanja i svih tih stvari, sve me jos vise zbunjuje, postadoh hipohondar! :D

Ko sve ovo procita do kraja, svaka cast i hvala na potencijalnoj pomoci! :)
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Odakle da krenem

Post od aaaca »

Мислим да је у питању неуредан живот, много нервозе, а можда и изложеност неком озбиљнијем штетном зрачењу нарочито приликом спавања.

Чиме се бавиш и колико имаш година? Било би добро када би написао шта једеш и пијеш.
jabukasacrvom
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 12, 2015 11:44 pm

Post od jabukasacrvom »

aaaca napisao:Мислим да је у питању неуредан живот, много нервозе, а можда и изложеност неком озбиљнијем штетном зрачењу нарочито приликом спавања.

Чиме се бавиш и колико имаш година? Било би добро када би написао шта једеш и пијеш.
Neuredan zivot sam vodio u proslosti, alkohol tokom puberteta (i kasnije), neredovan san itd. Nervoza... Eh... Ona je sastavni deo zivota, nazalost.

Sto se tice ozbiljnijeg stetnog zracenja, na sta konkretno mislis?

Imam 25 godina, trenutno nezaposlen, jurim nastavak studija. Poslednjih godinu - dve isljucivo zdrava ishrana, voce, povrce, belo meso, riba, mahunarke, semenke, voda, probiotici. O periodu pre tog ne bih da govorim, sve suprotno od gore navedenog.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Могуће је да се ради о последицама ранијег неуредног живота. Не знам временске периоде када си како живео па могу само да нагађам.

Што се тиче зрачења треба да обратиш пажњу да у својој околини немаш трансформаторску подстаницу, разне електричне уређаје, димњаке, подземне водотокове...
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Bavis li se ti ikakvom fizickom aktivnoscu, provodis li vreme napolju?
Mislim da ce kod tebe biti sve ok ako pocnes da radis nesto, svakodnevno, manje provodis u zatvorenim prostorima, hrani se zdravo ali ja nikad nisam bio za isključivost,treba ponekad i popiti zestoko al ponekad, i vino naravno, i popiti 1-2 kafe (najbolje domaća)-najprirodnija je, pojesti parče domace slanine, ponekad i na masti peceno, ali sve PONEKAD.
Osetices na organizmu sta ti prija a sta ne--(al nekim ljudima prija i 10 piva). To je druga pričaaaa.
Pozdrav i opusti seeeeeee
drGali
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 14, 2016 8:44 pm

Post od drGali »

Za sve zainteresovane koji osećaju simptome zujanja ili šuštanja u ušima Audiovox organizuje informativno predavanje o dijagnostici i savremenom rešavanju ovog problema. Ispod su teme koje će biti obrađene od strane stučnjaka iz ove oblasti:

I tema - OŠTEĆENJE SLUHA - Jelena Trnavac, diplomirani defektolog surdoaudiolog

II tema - ZUJANJE U UŠIMA: UZROCI , DIJAGNOSTIKA I TRETMAN - Dr Galina Joković, specijalista ORL i subspecijalista audiologije

III tema - STIGLA JE POMOĆ ZA TINITUS - Gorica Mladenović, diplomirani defektolog surdoaudiolog
Dođite da razmenimo iskustva i odgovorimo na sva vaša pitanja u vezi tinitusa.

MESTO ODRŽAVANJA: Audiovox, Bulevar Zorana Đinđića 96, lokal 5, Novi Beograd

DATUM I VREME : Subota 21.05.2016 u 10h

PRIJAVITE SE ODMAH jer je broj mesta ograničen, prijave možete izvršiti na telefon

011/26-21-071 svakim radnim danom od 8 do 20 časova i subotom od 9 do 13 časova.
Tribina je besplatna.Namenjena je ljudima koji imaju problem zbog zujanja u usima.
Uglavnom ovakva predavanja drzim kolegama lekarima.Mislim da je vazno da ljudi koji imaju poblem budu upoznati i ukljuceni u svoje lecenje,ili bar dobiju smernice i savete.
Meni kao lekaru ,najveci problem je googl doktor .
Dodjite da razgovaramo o tinitusu.Mozda napravimo prve korake ka stvaranju udruzenja.
Dodjite da vidite da niste sami u svojoj muci,ma kako drugima izgledala mala.
Odgovori