Oboljenje jetre

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Tina88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 30, 2009 11:01 am

Oboljenje jetre

Post od Tina88 »

Imam 28 godina, novembra meseca prošle godine pri proveri krvne slike uočeno je da su mi transaminaze znatno povećane ( AST – 153, a ALT – 65, GGT – 90, BilT – 28,4, BilD – 11,1). Nakon tih analiza na ultrazvučnom pregledu utvrdjeno je da je jetra uvećana, AP dijagram, tar desnog reznja 172mm, ehogenije strukture bez fokalinih lezija, i ustanovljeno je da imam CMV virus sa vrednostima(CMV_M – 0.417index, CMV_M - >250.0AU/ml. I nakon primene dijete analize su radjene svakoga meseca i rezultati su bili sve bolji ali nikada nisu stigli u granicama normale vec uvek približno. Medjutim, sada su rezultati opet poceli da se pogorsavaju pa je sada AST – 46, ALT – 80, GGT – 50, CRP – 1.9, AlkP – 79, DLDL – 1.62, AlbG – 54.9, BilD – 9.6, BilT – 25.7, IgM - 3.12, IgG – 10.39, IgA – 1.65, Fib – 2.7, a sedimentacija 10,i imam bolove ispod desnog rebra i kod desne plecke. Šta bi trebao da koristim od lekova i kakvu dijetu da primenim. Unapred Hvala.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Prirodna surutka, ma koliko bila grozna, 0.5-1l na dan, pcelinji mlec sa medom i dodatkom polenovog praha. Tome dodaj riblje ulje 3x1 supena kasika i zeleni caj svaki dan po solja i za 3 meseca ces prepoloviti transaminaze...
Tina88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 30, 2009 11:01 am

Post od Tina88 »

MACHINE napisao:Prirodna surutka, ma koliko bila grozna, 0.5-1l na dan, pcelinji mlec sa medom i dodatkom polenovog praha. Tome dodaj riblje ulje 3x1 supena kasika i zeleni caj svaki dan po solja i za 3 meseca ces prepoloviti transaminaze...
Surutku pijem redovno. Interesujeme koja razmera meda, mleca i polenovog praha (propolis). Hvala unapred.
Korisnikov avatar
bane_bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 4:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Surutka samo u prahu, ne sa pijace i slicno

Post od bane_bgd »

Kao neko ko vec mesecima ima HVB chr imam prava da kazem da surutku treba kupovati samo u prodavnicama zdrave hrane, u prahu! Ne na pijaci ili privatno! Razloga je vise:
- mogucnost oboljevanja od salmonele (i jos nekih bakterija)
- visok salinitet u "prirodnoj" surutki moze da utice na povecanje krvnog pritiska
- kod mnogih koji su bili "prirodnu" surutku (pricam o ljudima koji lece HBV), prema zvanicnoj informaciji od lekara doslo je do povecanja masnoce u krvi, i to u vidnom procentu!
A poznato je da upaljene i bolesna jetre, od bilo kog uzroka, ne trpi masnocu!
Sto se tice zelenog caja, i ostalih pomenutih preparata to svakako trrba uzimati, i to redovno! Caj piti 1 do 3 solje dnevno!
Labor omnia vincit improbus.
citostatik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 20, 2006 1:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od citostatik »

Za jetru si samo djelimično u pravu po pitanju masti. Mast iz mladog sira i surutke je masnoća koju jetra dobro podnosi.
U principu treba jesti 5-6 manjih obroka, jesti voće, povrće, cijele žitarice, morsku i riječnu ribu. Kuvanu piletinu bez kožice, junetinu, jagnjetinu. Dobro je rasporediti koji obrok šta da sadrži. Voće jesti na prazan želudac ili 3 sata posle jela. Pola sata posle voća ne jesti ništa drugo...
Od gore navedenog izbjegavati: orahe, kikiriki, lignje.
Ignorisati: masnu i zapržanu hranu, jake začine, alkohol, gazirane sokove, konzervanse (salame, čajne kobasice, konzerve, tetrapak sokove, itd...)
Umjerena fizička aktivnost (lagana vožnja biciklom, šetnje, vježbe, itd.)
Za jetru je dobar čaj od: prečice i maslačka.
Artičoka je odlična i ako salata i kao ča.
Matična mliječ je najbolja pravljena, a to rade pčelari u maju/junu
5-6 grama matične mliječi pomiješati u 1 kg meda i držati na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu. Zatvoriti teglu plastičnim poklopcem i jesti plastičnom ili drvenom kašikom. Nikakav kontakt sa metalom...
To su neke od preporuka...
cmv virus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2017 2:28 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Oboljenje jetre

Post od cmv virus »

Imam isti problem vec 3 godine-povecane transaminaze posle Cmv.Zanima me kako je sad devojci koja je poslala post,ako je aktivna i kako je lecena.
cmv virus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2017 2:28 pm

Post od cmv virus »

Tina88 napisao:Imam 28 godina, novembra meseca prošle godine pri proveri krvne slike uočeno je da su mi transaminaze znatno povećane ( AST – 153, a ALT – 65, GGT – 90, BilT – 28,4, BilD – 11,1). Nakon tih analiza na ultrazvučnom pregledu utvrdjeno je da je jetra uvećana, AP dijagram, tar desnog reznja 172mm, ehogenije strukture bez fokalinih lezija, i ustanovljeno je da imam CMV virus sa vrednostima(CMV_M – 0.417index, CMV_M - >250.0AU/ml. I nakon primene dijete analize su radjene svakoga meseca i rezultati su bili sve bolji ali nikada nisu stigli u granicama normale vec uvek približno. Medjutim, sada su rezultati opet poceli da se pogorsavaju pa je sada AST – 46, ALT – 80, GGT – 50, CRP – 1.9, AlkP – 79, DLDL – 1.62, AlbG – 54.9, BilD – 9.6, BilT – 25.7, IgM - 3.12, IgG – 10.39, IgA – 1.65, Fib – 2.7, a sedimentacija 10,i imam bolove ispod desnog rebra i kod desne plecke. Šta bi trebao da koristim od lekova i kakvu dijetu da primenim. Unapred Hvala.

Imam isti problem vec 3 godine-povecane transaminaze posle Cmv.Zanima me kako je sad devojci koja je poslala post,ako je aktivna i kako je lecena.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Пошаљи јој приватну поруку јер ће тако добити обавештење о истој, под условом да још увек користи исти емаил који је регистровала на форуму.
Odgovori