Nizak puls?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Whit3Wolf
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 19, 2012 10:09 am

Nizak puls?

Post od Whit3Wolf »

Sinoć mi se desilo da sam tokom gledanja filma primetio da mi srce jako sporo kuca (što je i normalno, ležao sam sat i po pre toga, pomno pratio film, mrdnuo nisam).
Lagano sam uzeo telefon (koji ima opciju merenja pulsa, tačna je, proverio sam više puta), lagano prislonio kažiprst, i nakon testa izmerio je 53 otkucaja u minuti.
Inače meni je u stanju mirovanja dok sedim puls od 60 do 70 otkucaja.
E sad tripujem i pitam se, da li je normalno da tokom dužeg mirovanja i smirenosti u ležećem položaju puls padne na 53?? :D
Bogu hvala nemam nikakvih problema, niti me nešto boli, nego mi je bilo malo čudno...
Dr.Milomir_Andrić
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 28, 2018 1:24 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Nizak puls?

Post od Dr.Milomir_Andrić »

Ukoliko nemate tegoba puls neka vas ne brine..

Kako ste gradjeni? Dali se bavite sportom? I kljucno koliko imate godina?

Povremene varijacije pulsa su normalna stvar bila to bradikardija ili tahikardije izazvane raznim situacijama puls do 50 se tolerise te mislim da razloga za brigu apsolutno nemate

Dacu vam jedan obican primer "Radili ste ceo dan dosli ste kuci i u svom tom umoru i malo sna kada se skroz opustite srcana frenkvencija padne ispod 60 jer je skinula sav teret koji je trpelo srce ceo dan. " Pak kod nekoga je normalno da se puls krece od 50-70

Radi svoje sigurnosti mozete uraditi 24H Holter (Mada moje misljenje je da za to nema potrebe)
dr sc. med. Kardiohirurg
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Нема никакве потребе да за мерење пулса користиш тако непоуздану електронику. Узми часовник са секундаром и изброј.
Whit3Wolf
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 19, 2012 10:09 am

Post od Whit3Wolf »

Ja imam 25 godina, atletske građe, 180cm/78kg, išao u teretanu pre, trčao rekreativno, ali sam aktivan i u poslu i svakodnevnom životu... Mnogo koristim noge, krećem se dosta.
Trenutno radim u nekoj kontroli robe, narednih mesec dana ću menjati kolegu i radim 16h dnevno (6h-22h), međutim posao nije težak, nema mnogo fizičkog lomljenja, ima malo penjanja, malo laboratorije, malo papirologije, malo pauza i odmora, tako da lagano prođe dan...

Inače, aplikacija je perfektno precizna, proverio sam više puta, čak meri i protok kiseonika u krvi.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Друго је засићеност крви кисеоником. То се другачије мери од пулса.

Пулс се мери на основу откуцаја срца у одређеном временском интервалу (1мин). Временско мерење периода срчане фреквенције јесте прецизно али није тачно. Тренутна показивања уопште не морају да буду тачна. Може да буде прецизно али не мора да буде тачно. Ево једног примера па да завршим са причом. Ако ти у тренутку мерења срце прескочи, испашће да ти је пулс 40 уместо 80. Ако удари један откуцај више, показаће ти пулс од 120. А реално ако га избројиш, имао би пулс од 79, односно 81 откуцај.
Odgovori