neutrofilija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Zauške ( Parotitis epidemica ) su akutna zarazna bolest uzrokovana virusom parotitisa. Proširene su u celom svijetu, a najčešće se javljaju zimi i u proleće. Od zauški boluju uglavnom deca, ali boluju i odrasli koji ih nisu preležali u detinjstvu. Jednom preležana bolest ostavlja trajan imunitet.

Izvor zaraze je čovek u poslednjim danima inkubacije, znači, dok se klinička slika još nije ispoljila, a infektivan je dok se ne izgubi otok pljuvačnih žlezda. Ulazni put za ovaj virus su nos i usta, bolest se prenosi kapljičnim putem. Virus izaziva upalu zaušnih žlezda. Virus uzročnik zauški pokazuje sklonost i ka drugim organima, nervnom sistemu, testisima, pankreasu.

Posle inkubacije od 17 - 21 dan, javlja se opšta simptomatologija sa temperaturom ili bez nje, malaksalost, gubitak apetita, glavobolja. Sledi bol u uhu. Obično se vrlo brzo primeti otok ispod i ispred uha. Žvakanje je otežano. Otok je testast, bolno osetljiv. Koža iznad otoka je bleda i napeta.

Kod izvesnog broja bolesnika javlja se jednostrana upala zaušne žlezde. Češći je slučaj da posle nekoliko dana otekne i druga zaušna žlezda. Obje zaušne žlezde mogu biti zahvaćene i istovremeno.

Dijagnoza epidemijskog parotitisa postavlja se na osnovu kliničke slike i kod klasične kliničke slike nema teškoća. Tu su i značajni laboratorijski nalazi.

Zauške ne treba mešati sa upalom limfnih žlezda vrata. Otok kod zaušaka je mekan i manje oštro ograničen od okoline, a kod upale limfnih žlezda vrata limfni čvorovi su ograničeni i tvrdi. Kod gnojnog parotitisa koža iznad žlezde je crvena, vruća i izrazito bolna. Rekurentni parotitis je raznovrsnijeg porekla, a karakteriše ga češća upala zaušne žlezde. Klinički se ne može razlikovati od epidemijskih zaušaka.

Pošto su zauške virusnog porekla i lečenje je prema simptomima. Preporučuje se mirovanje, lekovi za obaranje temperature i ublažavanje bola.

Prognoza zaušaka je dobra. Ako su zahvaćeni testisi sterilnost je izuzetna, jer je semenik zahvaćen najčešće jednostrano.

Bolest se sprečava imunizacijom.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
dixi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:09 pm

Post od dixi »

hvala na odgovoru,bila sam kod lekara, hteli su da me ostave na odeljenju ali su mi dali da primam u dnevnoj bolnici NaCL 0,9%,amp.Azarana(valjda se tako zovu)kazu da me sada napao virus.Sanirali su zauske.
Odgovori