NEURALGIJA TRIGEMINUS - MOLIM SAVJET

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

pavlek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 29, 2006 6:29 pm

NEURALGIJA TRIGEMINUS - MOLIM SAVJET

Post od pavlek »

Moja supruga vec duze vrijeme pati od neuralgije trigeminusa. Uzima lijek tegrebos, ali, gotovo da joj ne pomaze. Operisala je glavu, tako sto su joj, navodno, uklonili venu sa tog zivca, ali bolovi su se nastavili. Prije operacije je pokusala i sa akupunkturom. Umjesto da joj bude bolje, stanje je postalo neizdrzivo. Zato smo se odlucili na operaciju. Nazalost, bol se, kao sto napisah, nastavila. Pokusavamo sa nasiranjem i cajevima od kantariona, pocela je dobijati i blokade "markain", od kojih joj je malo lakse.

Istina, bolova jos ima, ali podnosljivih. Ostao je u njoj ogroman strah od sljedeceg napada.

Zivimo u Sarajevu. Molim sve koji znaju lijekove, alternativne nacine lijecenja, bilo sta da pomognu.

Pozdrav - Dragan
slon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 10:16 am

Post od slon »

Imam i ja slican problem. Tek cu sada na operaciju. Protiv bolova mi jedino djeluje trodon ali ga uzimam svakih desetak dana jer se organizam navikava na njega pa mu slabi dejstvo, a i doktori nece da ga propisu.
aza_tz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 8:46 pm

Posto sam ja imala isti slucaj

Post od aza_tz »

Posto sam ja imala isti slucaj koji je trajao 25 godina
i mislim da sam ga napokon rijesila ZAHVALAJUCI RADNOM KOLEGI koji me spojio sa Dr. SELMA JAKUPOVIĆ neurohirurg kojoj sam dozivotno zahvalna

Ista me operisala i sad vise nemam nikakvih problema.
slon
Novi član
Novi član

Post od slon »

:o
Kakva je operacija bila? Koje su posljedice?
pavlek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 29, 2006 6:29 pm

Neuralgija trigeminus

Post od pavlek »

Doktori su joj otvorili lobanju negdje iza lijevog uha, nešto kao odvajali krvni sud koji pritiska živac, ali ništa nije pomoglo. Sad joj ta operacija dodatno stvara probleme jer je boli glava pred promjene vremena.
aza_tz
Novi član
Novi član

Post od aza_tz »

pa ko je radio odakle ste vi?a odkud je na ljevoj strani,obicno je trigeminus na desnoj strani.kad je bila ta operacija,ja sam operisana prije 4 mjeseca isto samo sa desne strane i nemam vise onih jakih bolova ali naravno da osjetim promjenu i trnjenje u glavi,al sve je to podnosljivo koliko me bolilo prije.
aza_tz
Novi član
Novi član

Post od aza_tz »

operacija je trajala 8 sati bilo je tesko za moju porodicu,ali nije bilo tesko meni jer sam znala da ce mi biti bolje jer gore nije moglo biti,ja sam isla na sve ili nista,jer sam imala uzasne bolove.tako da sam se odmah sutradan digla iz kreveta i bila sam previse sretna da nisam nista vise osjecala,samo to trnjenje koje mi je prisutno i danas dan.zato savjetujem sve koji pate od ove bolesti,nemojte nista vise probat ja sam sve probala i biljno i akupunturu,bioenergiju sve je bilo uzalud,nego ako ikako mozete doci do one dokt koju sam ranije spomenula,radi u Tuzli u bolnici"Gradina" nekako da dodjete do nje,ona bi vam 100% pomogla!
qwertyon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 8:10 am

Post od qwertyon »

aza_tz napisao:pa ko je radio odakle ste vi?a odkud je na ljevoj strani,obicno je trigeminus na desnoj strani.kad je bila ta operacija,ja sam operisana prije 4 mjeseca isto samo sa desne strane i nemam vise onih jakih bolova ali naravno da osjetim promjenu i trnjenje u glavi,al sve je to podnosljivo koliko me bolilo prije.
i ja imam sa leve strane.doduse u zadnjih pet godina samo sam jednom imao neizdrzive bolove.problemi uglavnom nastaju zimi.sad vec kako dolazi zima i pocnem da osecam podmukao bol na toj levoj strani iza uha,ja krenem sa "blagom" terapijom i bude ok.drugim recima ne cekam da se bol "razmahne"
misao
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 30, 2008 8:31 am

trigeminus

Post od misao »

Moj tata boluje vec duze vrijeme od neuralgije trigeminus. Probali smo sve i svasta, ali bilo je uzalud. Jedino sto mu pomaze su blokade koje prima u predjelu lica kuda prolazi taj nerv... Medjutim, za sve ove godine smo uspjeli pronaci samo jednog doktora koji mu je davao te injekcije, a ostali su pricali istu pricu....
Da li neko zna nekog doktora koji daje te blokade? Inace, ja sam iz Istocnog Sarajeva i voljela bih stupiti u kontakt sa nekim ko se lijeci od neuralgije trigeminusa, jer jos nikada nismo sreli ni culi da neko boluje od te bolesti, a kod bilo kog doktora da smo bili kaze da je on prvi slucaj u njegovoj praksi da se javi sa tim oboljenjem.....
ixa007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 31, 2008 10:37 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ixa007 »

Ja takodje bolujem od neuralgije trigeminusa.
Javi se da razmenimo iskustva.
misao
Novi član
Novi član

Post od misao »

Ixa007 mozes mi se javiti na mail [email protected]

Ako neko zna doktora koji daje te blokade molim da mi javite.
Marko_Nis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 8:51 pm

Post od Marko_Nis »

Neuralgija n. Trigeminusa moze zahvatiti bilo koju od njegovih grana. Najcesce su zahvacene 2. i 3. grana (n. maxillaris i n. mandibularis). Moze se javiti jednostrano (cesce) ili obostano. Terapija moze biti medikamentozna i hirurska. Medikamentozna terapija podrazumeva primenu Carbamazepina (Tegretol, Mazepine) ali i blokadu nerva (96% alkohol, xylocain, prokain, glicerol...). Primena lekova ima vremenski ogranciceno dejstvo sto je individualno (od nekoliko meseci, pa do nekoliko godina), a kada dejstvo prestane prelazi se na blokadu nerva. Blokada se moze vise puta izvrsiti ali i ona ima ogranicene efekte. Kada blokada ne daje rezultate primenjuje se neurektomija (hirursko prekidanje stabla nerva), a kao krajnja metoda se primenjuje neurohirursko lecenje

Blokadu nerva vrse Maksilofacijalni i oralni hirurzi
slon
Novi član
Novi član

Post od slon »

Ima li kakvih promjena kod ovih sto su se operisali?

Meni se vratila poslije 3 godine, evo od petka me svako jutro u 2.30 me budi bol i traje do 5-6 ujutro. Onda popusti tek toliko da mogu razmišljati. Dođe mi da se ubijem. :(
misao
Novi član
Novi član

Re: NEURALGIJA TRIGEMINUS - MOLIM SAVJET

Post od misao »

Moj otac je operisao trigeminus prije 15 dana. Operacija je bila na VMA u Beogradu. Radjena je mikrovaskularna dekompresija trigeminalnog nerva.
Ono sto je najbitnije je da je sve dobro proslo i da se on dobro osjeca, da nema vise bolova niti onih strasnih doza tableta!
vokitiki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 26, 2010 2:00 am

Re: NEURALGIJA TRIGEMINUS - MOLIM SAVJET

Post od vokitiki »

Ja sam operisana 16.10.2010.godine u Institutu za neurohirurgiju u Beogradu. Operaciju je izvrsio dr. Eugen Slavik. Utrnuta mi je lijeva strana lice, radjena je radiofrekventna rizotomija. Operacija je bila strasno teska, sat vremena na zivo , bez anastezije. Sad sam dobro, nemam bolova, sem na promjene vremena glavobolje. Nadam se da ce tako i ostati.
Odgovori