Ja sam ne osecam nista, bilo da duvam u sake, ili u ogledalo. Verovatno delom zato sto sam se navikao, a delom zato sto imam problema sa alergijama pa mi je nos uglavnom zapusen.
Po nekad mi clanovi porodice skrenu paznju da se oseca zadah iz mojih usta, kazu da je "kao kod starih ljudi", "mozda malo nalik na luk". Imam 20 godina.
Mislim da zadah potice iz zeluca najverovatnije, i iz sluzokoze usne duplje. Jos neke od mogucnosti su naslage na jeziku, sinusi, upaljeni krajnici... Mada verujem da krajnici nisu, imao sam povremeno gnoj na kranicima i znam kakav je miris toga. Mislim da to nije taj miris na koji misle.
Ovo je problem koji sam u periodu pre godinu i po, dve, dosta pokusavao da resim bez uspeha. Od tad do danas nisam razmisljao uopste o tome. Sad sam se ponovo podsetio starog problema.
Verujem da imam problem koji se ne dijagnostikuje lako, a koji se jos teze resava u potpunosti.
Interesuje me da li neko ima neke savete kako da ovaj problem sto vise neutralisem? U smislu - koju pastu za zube da koristim, koje biljke ili koja vrsta hrane moze povoljno uticati da se sto vise neutralisu mirisi iz zeludca i sluzokoze nastali varenjem hrane? Secam se da sam ranije citao nesto o medu, cimetu, zvakanju nekog zacina, cini mi se persuna. Znacilo bi mi ako neko zna kako bi nesto od toga pomoglo bar malo, u kom delu dana, koliko cesto, i koje kolicine da uzimam.
Probleme sa zubima nemam, redovno idem kod zubara.
Unapred zahvalan.
Neprijatan zadah
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: Neprijatan zadah
Mada moze vrlo verovatno da potice iz korena jezika, i iz supljina na krajnicima gde upada hrana koja se kanije usmrdi.
Postoji li neki lekar koji se bavi ovim, postoji li neki pregled kojim bi moglo da se utvrdi odakle zadah potice?
Postoji li neki lekar koji se bavi ovim, postoji li neki pregled kojim bi moglo da se utvrdi odakle zadah potice?
Nisam doktor, ali mi je ovo zanimljiva tema 
Razlozi kao sto verovatno znas mogu biti razni i resenje problema se ne mora skrivati samo u ustima i medju zubima, mada je tu najcesci krivac. Ako si siguran da ti je sa zubima sve u redu, moj ti je savet da predjes na ORL specijalistu, pa ako ti on ne pomogne, da ides da proveris pluca, zeludac, creva... Dakle, taktika od vrha tela na dole. Na zalost, to bi bila najbolja strategija kad vec ne postoji specijalista za los zadah, mada u svetu postoje klinike koje se bave lecenjem samo ove boljke. A to nimalo nije bezazlen problem jer totalno unistava ljudsku psihu ukoliko se do granica fobije uvuce u nju. Postoje masine koje po kolicini supstanci u dahu mogu da izmere da li je on neprijatnog mirisa. Zanimljiva je to prica, rezultat masina prikazuje u brojevima, i ako si ispod broja 300, miran si. Medjutim, neki su i na 5000. Kazu da takvi ljudi mogu da budu u prostoriji 10 sekundi, a da se i posle pola sata oseca njihov miris. Sad da li takva masina postoji kod nas, to ne bih znao. Da, zadah moze da bude i rezultat alergije na neku hranu, ali za to su vrlo male sanse!
Elem, pravac kod doktora!
Razlozi kao sto verovatno znas mogu biti razni i resenje problema se ne mora skrivati samo u ustima i medju zubima, mada je tu najcesci krivac. Ako si siguran da ti je sa zubima sve u redu, moj ti je savet da predjes na ORL specijalistu, pa ako ti on ne pomogne, da ides da proveris pluca, zeludac, creva... Dakle, taktika od vrha tela na dole. Na zalost, to bi bila najbolja strategija kad vec ne postoji specijalista za los zadah, mada u svetu postoje klinike koje se bave lecenjem samo ove boljke. A to nimalo nije bezazlen problem jer totalno unistava ljudsku psihu ukoliko se do granica fobije uvuce u nju. Postoje masine koje po kolicini supstanci u dahu mogu da izmere da li je on neprijatnog mirisa. Zanimljiva je to prica, rezultat masina prikazuje u brojevima, i ako si ispod broja 300, miran si. Medjutim, neki su i na 5000. Kazu da takvi ljudi mogu da budu u prostoriji 10 sekundi, a da se i posle pola sata oseca njihov miris. Sad da li takva masina postoji kod nas, to ne bih znao. Da, zadah moze da bude i rezultat alergije na neku hranu, ali za to su vrlo male sanse!
Elem, pravac kod doktora!
ukoliko imaš problematične krajnike, javljaće ti se čepići, kuglice, koje užasno zaudaraju. u tom slučaju jedini lek je operacija