Da li neko zna da procita rengenski snimak pluca?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
maxmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2014 8:52 pm

Da li neko zna da procita rengenski snimak pluca?

Post od maxmarko »

Pozdrav
Snimak je od devojke koja ima 21 godinu. snimak je uradjen pre 4 dana, zadrzana je u bolnici lece je od upale pluca, dijagnoze lekara su razlicite neki kazu astma , neki kazu upala pluca, a neki samo da je znimak zanimljiv ??? i da nije upala pluca.. pa bih molio nekog ako zna da procita sta je to jel upala pluca ili ima neceg jos ?
Slika

ovde je ceo snimak

Kod: Obeleži sve

http://postimg.org/image/j6de7dpoz/
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Re: Da li neko zna da procita rengenski snimak pluca?

Post od drM »

Snimak je zaista zanimljiv. Nazalost nemate profilni snimak pluca koji bi pomogao u lokalizaciji promene.
Ono sto vam ja na osnovu ovog snimka mogu reci je da se radi o jasno ogranicenoj promeni u desnom kardiodijafragmalnom uglu tj. uglu izmedju srca i dijafragme koja s obzirom da ne brise konturu srca, a brise konturu dijafragme najverovatnije se nalazi posteriorno tj. pozadi (ovo shvatiti uslovno, jer kao sto rekoh bez profilnog snimka tesko je sa sigurnoscu reci gde je lokalizovana promena).
Snimak pluca se posmatra uvek u sklopu anamnestickih podataka tj. simptoma na koje se pacijent zali, laboratorijskih analiza, auskultatornog nalaza. Ovo vam govorim zato sto su brojne diferencijalne dijagnoze za promene u ovoj regiji (od obicnog masnog jastuceta, upala, cisti i solidnih promena, promena u zadnjem medijastinumu do egzoticnih dijagnoza tipa sekvestara pluca itd.).
S obzirom da je pacijentkinja hospitalizovana i da se leci pod dijagnozom upale pluca (verovatno i krvna slika i upalni markeri na to upucuju) bice radjeni kontrolni snimci pluca i promena ce se pratiti u smislu njene reakcije na terapiju. Ako kolege procene da je potrebno bice radjena dopunska dijagnostika (CT, MRI).
Budite strpljivi, sigurna sam da ce kolege dati sve od sebe.

Sve najbolje.
maxmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2014 8:52 pm

Post od maxmarko »

Hvala na odgovoru za ovaj snimak pluca, lekari i nisu bas nesto zainteresovani, nju stalno boli i pored sto prima 4 longacefa dnevno(vec 6 dana) ne iskasljava nista..., pa bih vas molio da mi kazete da li je pametno da je uzmemo iz bolnice i vodimo u privatnu kliniku i sta jos da uradimo od analiza da bi sa sigurnoscu utvrdili sta joj je?
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Kao sto vam odgovorih na nekoliko privatnih poruka koje ste mi poslali, sve ukazuje na upalu, s obzirom da je pacijentkinja do zapocinjanja terapije longacefom bila febrilna, imala visok crp.
Mislim da privatna klinika nije resenje.
Razumem vasu zabrinutost zbog bolova i suvog kaslja koje ona i dalje oseca, ali sam sigurna da joj se stanje prati, rade kontrolni snimci pluca i da ce lekari u slucaju nekih pridruzenih stanja ovoj upali adekvatno reagovati dodatnom laboratorijom i imidzing dijagnostikom.
Sve najbolje i nadam se da cete mi uskoro napisati da je pacijentkinja dobro i da se oporavila. :)
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

drM, a jel su ove kao prstenaste formacije normalan nalaz ili?
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Nisam sigurna na koje prstenaste formacije mislite, posto ih ja ne vidim.
Mogu samo da pretpostavim da mislite na normalna grananja krvnih sudova i njihovu medjusobnu superpoziciju koja moze dati utisak prstenastih senki.
Dr Nemanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 02, 2016 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Post od Dr Nemanja »

Meni ovo lici na pneumotoraks
Odgovori