Dobila sam juce od lekara da pijem tablete gvozdja (jacina 100mg). S obzirom da sam Morbus Kron pacijent posle prve tablete bilo je katastrofa. Prvo mi se jako naduo stomak (sto je izazvalo kao i svako nadimanje jak bol u crevima jer imam i suzenja), zatim sam jedno dva i po, tri sata imala strasnu mucninu i provela skoro svo vreme pored wc solje misleci da cu povracati, a posle toga sam dobila jak proliv (to sto je stolica crna znam da ne treba da me plasi).
Imam 40 godina, 156cm visina, 60 kg. Pre dva meseca sam posle kolonoskopije zavrsila u bolnici sa jakim krvarenjem i dobila dve konzerve krvi. Od tad se nisam oporavila, brzo se zamaram, jednostavno nisam fit!
Imam malo dete i ako budem svaki dan provodila 5 sati u agoniji posle tablete bice tesko. Interesuje me kakve su alternative?
Juce sam citala da najvise gvozdja imaju suseni persun i nana, dok su ostale namirnice daleko za njima. Da li se ozbiljan nedostatak gvozdja moze nadoknaditi hranom?
Sestra mi kaze da je svoj nedostatak gvozdja resila uzimanjem revite sa dodatkom gvozdja i to joj nije opterecivalo stomak. Ali da li ja kao Kronovac smem uopste da koristim takve preparate koji ojacavaju imuni sistem (do nedavno sam koristila imunosupresive)?
Da li se nedostatak gvozdja moze nadoknaditi samo tabletama?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: Da li se nedostatak gvozdja moze nadoknaditi samo tabletama?
Vaš problem je složen i ne smatram se kompetentnom da Vam dam adekvatan odgovor.
Mogu Vam reći sledeće: gvožđe iz biljaka nije vrsta gvožđa koja je potrebna čoveku. Tačno je da se vrlo mali procenat gvožđa iz biljaka iskoristi u našem organizmu, ali se zato ogroman procenat gvožđa iz crvenog mesa (kvalitetna teletina, junetina, jetre i slezine raznih životinja) savršeno iskoristi, pod uslovom da meso jedete sa namirnicama koje sadrže veliku količinu vitamina C i B12 (dakle odgovarajuće povrće u salati zakišeljeno limunovim sokom i hleb od integralnog brašna)
Međutim, s obzirom na Vašu osnovnu bolest, ne znam da li bi Vam ovakav jelovnik prijao.
Iskreno, sa takvim tegobama nakon tableta gvožđa, ja bih Vam ih izbacila i tražila alternativu. Da li ste probali ampule Tot'hema-e, većina pacijenata kaže da se najbolje podnose od svih preparata gvožđa (piju se).
Inače, verovatno znate da upravo zbog Vaše bolesti Vaša creva nisu u stanju da normalno apsorbuju gvožđe iz hrane, tako da morate veće količine istog da unosite.
Pozdrav i sve najbolje!
Mogu Vam reći sledeće: gvožđe iz biljaka nije vrsta gvožđa koja je potrebna čoveku. Tačno je da se vrlo mali procenat gvožđa iz biljaka iskoristi u našem organizmu, ali se zato ogroman procenat gvožđa iz crvenog mesa (kvalitetna teletina, junetina, jetre i slezine raznih životinja) savršeno iskoristi, pod uslovom da meso jedete sa namirnicama koje sadrže veliku količinu vitamina C i B12 (dakle odgovarajuće povrće u salati zakišeljeno limunovim sokom i hleb od integralnog brašna)
Međutim, s obzirom na Vašu osnovnu bolest, ne znam da li bi Vam ovakav jelovnik prijao.
Iskreno, sa takvim tegobama nakon tableta gvožđa, ja bih Vam ih izbacila i tražila alternativu. Da li ste probali ampule Tot'hema-e, većina pacijenata kaže da se najbolje podnose od svih preparata gvožđa (piju se).
Inače, verovatno znate da upravo zbog Vaše bolesti Vaša creva nisu u stanju da normalno apsorbuju gvožđe iz hrane, tako da morate veće količine istog da unosite.
Pozdrav i sve najbolje!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Hvala na odgovoru. Znaci da se bacim po mesu....ono mi uvek prija ;o) Limun mogu ali salata mi je vec problematicna. Inace problem sa nedostatkom gvozdja se javio posle tog krvarenja, ranije bez obzira na bolest nisam nikad bila malokrvna niti imala problema sa gvozdjem (sem u najgorim fazama ali to zato sto nisam mogla uopste nista da jedem).
Dobila sam od mog ginekologa neke druge tablete, ali iskreno posle onog prvog iskustva mene strah da uopste i probam! Ima ovde i neki tonik. Kazu da nije bas nekog ukusa ali da pomaze i da se lakse podnosi.... Videcemo...
Dobila sam od mog ginekologa neke druge tablete, ali iskreno posle onog prvog iskustva mene strah da uopste i probam! Ima ovde i neki tonik. Kazu da nije bas nekog ukusa ali da pomaze i da se lakse podnosi.... Videcemo...
Pa dobro, može i bez salate, moj verenik npr. od uvek jede dinstanu svinjsku dzigericu tako što je u tanjiru preliva sokom od limuna, probala sam i zaista je ukusno!
Vidim da ne živite u Srbiji, ali mogu Vam reći da je Tot'hema o kojoj govorim francuski preparat i sigurno ga ima i na nemačkom tržištu.
Odlično što niste bili anemični ranije, to mi govori da ćete nivo gvožđa brzo vratiti na normalne vrednosti, i to vrlo verovatno samo odgovarajućom ishranom.
Javite rezultate.
Vidim da ne živite u Srbiji, ali mogu Vam reći da je Tot'hema o kojoj govorim francuski preparat i sigurno ga ima i na nemačkom tržištu.
Odlično što niste bili anemični ranije, to mi govori da ćete nivo gvožđa brzo vratiti na normalne vrednosti, i to vrlo verovatno samo odgovarajućom ishranom.
Javite rezultate.