nastanak tromba posle operacije

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

nastanak tromba posle operacije

Post od gogi999 »

Molim odgovor na pitanje :
Zasto se cesto kod ljudi koji su operisani javi tromb?Kod nekoga bude neposlerdno posle a kod nekog cak i par meseci.Moze li neko objasniti zasto tako,od cega to zavisi i postoji li nacin da se to predvidi i spreci?
Hvala.
marymary
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 24, 2011 10:56 am

Re: nastanak tromba posle operacije

Post od marymary »

ja posle operacije polomljenog skocnog zgloba primam injekcije vec 10 dana a posle treba da nastavim po 1 andol dnevno zbog sprecavanja tromba
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Da,bas me zanima jel to uvek prepisuju ili procene gde i kada treba?Zasto u tom periodu posle operacije je ucestalija mogucnost nastanka tromba?
Dugo se vec niko nije oglasio po ovom pitanju.
Izvini a koje injekcije primas i koliko dugo treba da pijes andol?O kom godistu je rec?
marymary
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 24, 2011 10:56 am

Post od marymary »

uvece pre operacije pocinje terapija tim injekcijama zovu se valjda clarex ali nisam sigurna.A ja sam 73 god. i mislim da nema veze sa godistem jer dok sam bila u bolnici na ortoprdskom primali su svi koji su operisani,a ja sam polomila nogu i operisan mi je skocni zglob.Za andol mi jos nisu rekli koliko dugo treba da pijem jer sam ja operisana 16.02 a tek od danas sam pocela sa andolom.
zdravo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 7:20 pm

Post od zdravo »

"Nepravilan" to krvi posle operacije i ostecenja krvnih sudova koja nastaju za vreme operacije stvaraju uslove za nastanak tromba. Terapija koja se daje, dovodi do rastvaranja eventualno nastalih tromba i sprecavanja nastajanja novih. Eto to je sustina. Ako vas vise interesuje mehanizam, mozete procitati ovaj clanak: http://en.wikipedia.org/wiki/Virchow's_triad

pozz
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Zanima me jer mom detetu posle opeacije nisu dali nikakvu terapiju a i ostalima koji su perisani s njim.
Znaci,jel se uvek propisuje terapija ili ne i od cega zavisi?od nase operacije je proslo par meseci.
zdravo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 7:20 pm

Post od zdravo »

Tesko je sve pacijente staviti u isti kos, pa je tesko i reci da li je nesto trebalo uraditi ili nije. U konkretnom slucaju, od lekara koji je lecio vase dete, mozete saznati sve pojedinosti u vezi terapije koja mu je data ili nije data. Pozdrav!
Odgovori