Molim Vas za sto vise komentara, valda ce mi se nesto posreciti.
Imam 35 godina,visoka 162, tezina varira 68-64, rekla bih zdrav i uredan zivot koliko se to danas moze reci. Udata sam , majka dvoje djece. Zbog konstantnog blagog bola u predjelu ispod desnog rebarnog luka, pre pet godina kontolisala sam jetru.
Nalaz je rekao :
HBsAG neg, Anti HBc pozitivan, Anti HBs pozitivan, Anti HCV negativan,
AST 61,ALT 109,Bilirub ukupni 15, Holesterol 5.43, TIBC 58,Alk fosf 46, Fe 24.Dijagnoza masna jetra (hepatitis chr, leasio hepatitis).Terapija u smislu dijeta, LIV 52, ponekad Silimarin, surutka i sl.Vrijeme je prolazilo na svakoj kontroli ista konstatacija, mene boli. Doktor u proljece 2005. godine me salje na VMA Beograd radi biopsije jetre koju je uradila Dr doc Jovic maestarlno. Tada mi je AST 86, ALT 170.
Nalaz patohistoloski kaze:
Trakast isjecak 6 mm ruzicaste boje uzet u rad u jedan kalup i dat na specijalno bojenje. Analizirani materijal predstavlja fragmente tkiva jetre ocuvane lobularnosti.Intralobularno se uocava 1-2 unicelularna fokusa nekroze hepatocita sa oskudnim mononuklearnim inflamatornim infiltratom. Portni prostori su edematozni bez fibrioze i bez ili sa oskudnim (minimalnim) mononuklearnim inflamatornim infiltratom. Dominira intralubularna krupno i sitnokapljicasta masna promjena u vise od 2/3 paranhima jetre. Balonirajuca degeneracija izrazena. Nema pericentralne perivenularne fibrioze ni Mallory hijalina. Imunohistohemijska analiza :HBcAG-odsutna pozitivnost.
ISHAK modifikovani indeks histoloske aktivnosti:
GRADUS:
-periportalna (periseptalna, "piecemeal nekroza",interface hepatitis)-0
-konfluentna nekroza-0
-fokalna liticka nekroza, apoptoza i fokalna inflamacija-1
-potalna inflamacija-0
Ukupni nekroinflamarorni skor :1/18
STADIJUM (arhitekturalne promjene, fibroza, ciroza):0
Zakljucak: Promjene u smislu HBV hepatitisa su minimalne i tesko se mogu odvojiti od reakcije na prisutnu masnu promjenu. Najvjerovatnije da se radi o zdravom antigenosi uz nealkoholni steatohepatitis gradusa 3.
DIJAGNOZE:
Steatohepatitis nonalcoholica gradus 3.
Doktorka Jovic na ovakav nalaz preporucuje
redukcionu dijetu,
URSOFALK 3x1,
Trental 2x1,
Oligogal se 2x1 mjesec dana
Posle godinu dana pridrzavanja terapije i iskreno koristenja dijete s vremena na vrijeme moj AST je 22, ALT 25 ali mene i dalje isto boli. Doktorka kaze stacemo sa URSOFALKOM ,koristi samo Xenical 1 tabletu pri masnom obroku i vodi racuna o ishrani. Dva mjeseca posle tog moj AST 49, ALT 67 . Sada sam pocela da koristim caj i kapi od gosodina koji se zove **** iz Crne Gore - kazu lijeci 100%. Vidjecemo. Mene naravno i dalje muci bol pod desnim rebrom, kao da me nesto podbaca. I najminimalniji obrok stvara mi nadutost. Kazu da je prognoza ovakve jetre ciroza. Pa meni je van svake pameti da sjedim skrstenih ruku. Molim Vas mozda neko zna sta da radim. Ponekad imam osjecaj da trebam prestati jesti i piti skroz pa da bi mi onda bilo dobro.
S mnogo postovanja.
Lolly
NASH
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin