mr nalaz

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
cudak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 02, 2005 9:52 pm

mr nalaz

Post od cudak »

Ovako, treba mi tumacenje zakljucka mr nalaza.

zakljucak: Lake kortikalne involutivne promene. Varijanta razvoja - willis-ovog sestougla.

Hvala

p.s. koristio sam search ali nikako nisam nasao nista vezano za isto..
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

A shto nam ne odkucash ceo nalaz?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
cudak
Novi član
Novi član

Post od cudak »

aha ok evo ga..

Endokranijalno, lake kortikalne involutivne promene i prosireni perivaskularni prostzori.
Nema znakova ishemijskih lezija, krvavljenja, neoplasticnog procesa niti pomeranja mediosagitalnih struktura.
Komorni sistem je pravilnog polozaja, simetrican i uobicajnog volumena.
U bazalnim cisternama, subarahnoidnom prostoru i komorama nema patoloskog sadrzaja.

Na angiografiji se ne vide stenoze, okulzije, aneurizme, AV santovi, patoloska vaskularizacija, restrikcija arborizacije niti neurovaskularna kompresija. Levi P1 segment je hupolastican tako da se desna ACP snabdeva po fetalnom tipu.

Zakljucak: lake kortikalne involutivne promene. Varijanta razvoja Willis-ovog sestougla.

Eto to je ceo nalaz nadam se da ce neko znati da mi odgovori..
cudak
Novi član
Novi član

Post od cudak »

zna li neko ?
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

Pa hajde ovako cemo... Ja cu ti napisati nesto malo sto znam, a neko ko vise zna ce se javiti, pa ti dati detaljniji odgovor...

Wills-ov sestougao je jedan arterijski prsten na bazi mozga preko koga se dobar deo mozga ishranjuje. Dakle, to je jedna anatomska struktura. Kao sto niko od nas spolja nije isti, tako ni iznutra nismo isti. Te razlike u anatomskoj gradji koje nemaju neki patoloski efekat nazivamo varijacama. Isto kao sto postoje razlicite varijacije nosa(dugacak, prcast, povijen...), tako postoje i varijacije u gradji tog arterijskog prstena (i svega ostalog u telu). Sve u svemu, ne bi trebalo da je nesto strasno...

Pozz!
Odgovori