Nadutost Stomaka

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

IgorPajic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 24, 2013 3:21 pm

Nadutost Stomaka

Post od IgorPajic »

Dobar dan. Zovem se Igor moj otac Stevica. Saljem vam ovu poruku u nadi da nam mozete pomoci u vidu informacija. U pitanju je moj otac. On ima 53 godine i ima dijabetes 30 godina. Pre godinu dana operisao je nogu zbog posledica udarca i nakon operacije zbog losih rezultata krvi greskom je poslat na dijalizu i sada ide redovno. Problem je poceo pre oko 3 meseca kada je naglo izgubio apetit i nije redovno davao insulin. Nakon mesec dana apetit mu se postepeno povratio osim sto i dan danas ne moze da jede peceno meso. Nakon povratka apetita poceo je stomak da mu se povecava ( naduvava ) i od onda je sve veci, veliku nuzdu vrsi 6-8 puta dnevno. Doktori na dijalizi su ga poslali na ultrazvuk i nisu nasli nista sve je u redu, takodje je poslat i na radiologiju na proveru pluca za vodu i nasli su samo da mu je srce uvecano, takodje je bio i kod ortopeda koji ga je operisao i sve je u redu. Zadnji rezultrati krvi su pokazali samo da je malokrvan i da ima manjak elektrocita osim toga je sve je u redu. Kad se obratio opet lekarima na dijalizi podsmevali su ga i rekli mu samo da jede manje, a on ponekad ni ne jede tako da hrana nije problem. U ocaju je trazio da ide kod psihijatra jer vise ne znamo kako da resimo problem jer niko nece da izadje u susret. Molio bih vas ako mozete putem bilo kakvih inforacija da pomognete. Ja imam 25 godina i imam ostecenje kicme i nerava tako da nisam u mogucnosti da radim tako da smo finansiski ograniceni pa ne mozemo da priustimo privatnog lekara. BIli bih smo vam jako zahvalni ako bih ste mogli da nam pomognete u bilo kakvom vidu.
Unapred vam zahvaljujemo Igor i Stevica Pajic
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Re: Nadutost Stomaka

Post od Jelisej »

Nazalost postoji dosta mogucih uzroka nadutosti stomaka uglavnom se radi o losoj probavi, moze biti manjak stomacne kiseline ili enzima, usporen metabolizam (usporen rad stitne zlezde), takodje to je simptom IBS-a koji je opet uzrokovan mnogim faktorima.
Mozda moze da jede hranu bogatu "dobrim bakterijama"- kao sto je kefir, probiotici ili slicno. Od suplemenata mozda neki sa probavnim enzimima ukljucujuci betain- betain je slican odnosno potpomaze stomacnu kiselinu...
Takodje usporen metabolizam predstavlja problem, i to je otezavajuca okolnost, koja ce uvek predstavljati problem.
IgorPajic
Novi član
Novi član

Post od IgorPajic »

Hvala vam na odgovoru, medjutim mogucnosti su velike a mi i dalje neznamo kome da se obratimo. Nase misljenje je da je uzrok mozda alergijska reakcija na kalcijum jer ga dobija na dijalizi i upotrebljuje kuci. I dalje neznamo kome da se obratimo jer niko nece da izadje u susret a stanje je sve gore jer su poceli i bolovi. U svakom slucaju hvala.
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Pa jedino sto se moze reci sa sigurnoscu jeste da pati od zatvora, mozda zavarava cinjenica da ide mnogo puta na WC- to je zato sto se razgradjena hrana ne krece kako treba i ne dolazi do pravilnog praznjenja, vec jednostavno receno sama nagomilana hrana istiskuje istu.
Inace magnezijum nekad moze pomoci, a u prevelikoj dozi dodje kao laksativ- uglavnom on je jeftin i lako se nadje.
Nazalost, to je sve sto mogu reci.
BoskoB
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 1:47 pm

Post od BoskoB »

Jeftin magnezijum je onaj koji ne valja.
IgorPajic
Novi član
Novi član

Post od IgorPajic »

Hvala vam jos jednom na odgovorima. Ne mogu da kazem da je zatvor jer on redovno vrsi veliku nuzdu svako jutro a posle toka jos dosta puta u toku dana nekad jedva i stigne do toaleta ali ipak ne isprazni nego svaki put je lazna uzbuna tj ne izadje nista. Izvinjavam se na prostom recniku. Hvala
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Kao sto sam rekao ranije, cesto vrsenje nuzde ne znaci da on ne pati od zatvora.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

ja bih preporucio--ako je u stanju da se sto vise seta-da jede musle makar jednom dnevno ili jos bolje kuvano zito
A svakako mislim da bi trebalo da pregleda debelo crevo.
IgorPajic
Novi član
Novi član

Post od IgorPajic »

Hvala vam puno na savetima i odgovorima.
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Kombinacija anemije, nadutosti trbuha i promena u navikama crevnog praznjenja su odlican razlog za posetu gastroenterologu, bez obzira na sva ostala oboljenja (dijabetes, bubrezna insuficijencija) koja ima.
Niko greskom ne ide na dijalizu - ide jer mora.
Anemija se javlja kao posledica otkazivanja bubrega i obicno su pacijenti na dijalizi anemicni. Mada iza toga moze biti i neki drugi razlog na koji se, jer postoji prividno ocigledan razlog, ne obraca paznja.
Trbuh se moze naduvati iz mnogo razloga, ali obicno se radi o dva - ili se u trbuhu nakuplja tecnost (neadekvatna dijaliza, ne pridrzavanje pravila, slabost srca, otkazivanje jetre...) ili se u crevima nakuplja gas (usporena ili prekinuta pasaza iz milion razloga, od neadekvatne ishrane preko neuroloskog ili vaskularnog problema do postojanja fizicke prepreke).
Gastroenterologu.
Korisnikov avatar
cikala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 22, 2013 6:00 am

Post od cikala »

kao sto @sasasa rece-pravac kod gastroenterologa!
a da li ste dali na ispitivanje `skriveno krvarenje` uzorak stolice?zasto je nastupila malokrvnost?

moja majka je prosle godine imala anemiju,gvozdje joj se najvise srozalo,nadutost trbuha,krcanje creva,svaki cas isla u wc da vrsi veliku nuzdu (i kako ona kaze uvek `cvrckala` po malo,ili je bila lazna uzbuna).
dr u njenom gradu su je pogresno i povrsno lecili,bez ispitivanja urina,stolice...a za krv,samo su neke osnovne parametre.stanje joj se toliko pogorsalo,da su ledja i noge pocele da je bole,i ovde kad je dovezena,bukvalno je jedva mogla na noge.
imala je bakteriju klebsiella i heliko.nasli su joj i povecu kilu u zelucu,unutrasnji suljevi se pobunili,prokrvarili,nasli i polipe u debelom crevu.galopirajuce je smrsala 15kg!
u KC Srbije su je vratili u zivot,stavili na noge!I zahvalna sam sjajnom odeljenju ove ustanove,i njenoj doktorki dr Lukic.
milannnm
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Dec 26, 2013 10:09 am

Post od milannnm »

Neće dugo. Neko ko se tako upropastio, ponovo će. A onda cvrc...
cikala napisao:kao sto @sasasa rece-pravac kod gastroenterologa!
a da li ste dali na ispitivanje `skriveno krvarenje` uzorak stolice?zasto je nastupila malokrvnost?

moja majka je prosle godine imala anemiju,gvozdje joj se najvise srozalo,nadutost trbuha,krcanje creva,svaki cas isla u wc da vrsi veliku nuzdu (i kako ona kaze uvek `cvrckala` po malo,ili je bila lazna uzbuna).
dr u njenom gradu su je pogresno i povrsno lecili,bez ispitivanja urina,stolice...a za krv,samo su neke osnovne parametre.stanje joj se toliko pogorsalo,da su ledja i noge pocele da je bole,i ovde kad je dovezena,bukvalno je jedva mogla na noge.
imala je bakteriju klebsiella i heliko.nasli su joj i povecu kilu u zelucu,unutrasnji suljevi se pobunili,prokrvarili,nasli i polipe u debelom crevu.galopirajuce je smrsala 15kg!
u KC Srbije su je vratili u zivot,stavili na noge!I zahvalna sam sjajnom odeljenju ove ustanove,i njenoj doktorki dr Lukic.
Pazite se foliranata.
Korisnikov avatar
cikala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 22, 2013 6:00 am

Post od cikala »

milannnm napisao:Neće dugo. Neko ko se tako upropastio, ponovo će. A onda cvrc...
Boze @milannnm Vama nije lako sa takvim mozgom i sa toliko zlobe koje nosite.Mora da niste rasli uz roditelje,ili ste pak bili liseni svake ljubavi u zivotu.Vi uzivajte u svojoj zlobi,ali ipak kontrolisite svoje zdravlje...zloba zna biti gadna-izjeda iznutra,polako ali sigurno,kao crv

ovo sad pisem postavljacu teme,da bih ga ohrabrila-
Moja majka je dobila na kilazi,krvnu sliku je uspela ishranom da popravi i sada je odlicna,kilu u zelucu regulise lekovima,hemoroidi su se povukli,a patoloski nalaz odstranjenih polipa iz debelog creva je sasvim zadovoljavajuci,niceg opasnog nema.Proslog meseca je bila na kontroli,i sledeca joj je zakazana tek u oktobru.
milannnm
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Dec 26, 2013 10:09 am

Post od milannnm »

Kojim mozgom?!
Pazite se foliranata.
BoskoB
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 1:47 pm