Multipla skleroza i epilepticni napada

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Bane_Zemun
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 27, 2010 2:21 pm

Multipla skleroza i epilepticni napada

Post od Bane_Zemun »

Pozdrav. Imam odredjeni problem pa mi je potreban savet ili bar pojasnjenje oko nekih stvari. Pa da pocnem:
Otac mi je vec skoro 2 godine nepokretan i ima dijagnozu multiple-skleroze. Pre nego sto je "pao u krevet" lecio se na neurologiji u Zemunu. Od lekova je koriscen zoloft (koji i sada pije), lorazepam, i u jednom trenutku mu je uveden neki lek koji je predvidjen za deciju paralizu (vrsi zagrevanje misica valjda), sad stvarno ne znam njegov tacan naziv. Uglavnom usled njegove kombinacije sa lorazepamom i zolofton kod oca su se javile halucinacije i strahovi (sto je jedan od mogucih nezeljenih efekata leka, naknadno mu je zbog svega toga uveden Rispolept od 1mg) pa je on naknadno iskljucen i ocu se psihicko stanje stabilizovalo. Medjutim za vreme "ciscenja" od tog leka u bolnici je zaradio temperaturu i upalu pluca, te je jako dehidrirao i usled svega toga je prebacen na intenzivnu negu gde je proveo nekih 7 dana. Stanje mu je u pocetku bilo dosta tesko ali je uspeo da se izvuce. Usled lezanja je zadobio dekubituse na obe potkolenice (koje smo kod kuce uspeli da saniramo za nekih godinu i nesto dana, iako su bili poprilicno duboki). Eto, to je beio neki uvod u celu pricu.

Sad da predjen na sam problem. Prekljuce usled nestasice lorazepama ocu je kao zamena prepisan Lexilium od 3 mg (otac je pre toga pio lorazepam 2mg ujutro i uvece). Usled pomenute nestasice leka, preskocio je 3 terapije, sto se svakako odrazilo na njegovo ponasanje i stanje: pocelo je drhtanje ruku, nelagodnost, pomalo nepovezano pricanje, itd. Sinoc u 22h je popio pomenuti Lexilium i negde oko ponoci je nastao problem. Otac je imao neku vrstu epi napada, koji cu pokusati laicki da opisem: prvo je pogledom pratio nesto po sobi i u jednom trenutku se pomerio u stranu sklupcajuci ruke i sa izrazom lica kao da je video nesto jako strasno. Nije pustao nikakve zvuke, i poceo je da se trese. S obzirom da sam u tom trenutku bio pored njega pokusao sam da ga smirim ne znajuci sta je u pitanju, i usled moje price on se gledajuci u mene smirio, ali e posle par sekundi samo zatvorio oci i izgledalo je kao da je zaspao dubokim snom. Zvali smo hitnu pomoc koja je dosla posle 15ak minuta, u medjuvremenu nisam mogao da ga probudim, reagovao je na moje zvanje samo tihim mumlanjem. Kad je dosta hitna, otac se probudio, i delovalo je da je sve ok, on se nije secao nicega od toga sto se desilo, ruke su mu se manje tresle.

Ono sto mene zanima je da li je moguce da mu lexilium ne odgovara iz nagog razloga? Dok je koristio lorazepam za ove 2 godine nije imao nikakve psihicke smetnje. Takodje, cudno mi je to sto se otac sada zali da mu je stalno vruce oko stomaka i po nogama, mada su mu noge hladne i on je generalno malo zimogroziv pa me je sve to iznenadilo. Takodje se zali na suva usta. merili smo mu temperaturu, sinoc je nije imao.

Eto, to je od prilike to. Ako su potrebne jos neke informacije slobodno pitajte.

Unapred hvala.
Bane_Zemun
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 27, 2010 2:21 pm

Re: Multipla skleroza i epilepticni napada

Post od Bane_Zemun »

Edit: Upravo sam ocu izmerio temperatutu, ima 37. Ne znam da li smem da mu dam da popije andol. Inace, opet je prisutno drhtanje ruku i dezorjentisanost. I na neka prosta pitanje ne zna sta da odgovori (nrp. na pitanje da li zeli da gleda TV, cale me samo gleda, kao da hoce nesto da kaze, a ni sam ne zna sta).
Odgovori