Dobar dan. Mojoj majci su nasli neku mrlju na jetri i zanima me o cemu je rec jer me plasi, molim da mi objasnite detaljnije sta znaci sve ovo napisano.. Hvala unapred!
ULTRAZVUcNI PREGLED ABDOMENA:
Jetra ap 140 mm, kk 178 mm, homogena, lako hiperehogenija. U desnom reznju jetre hiperohogenija formacija, promera 15mm lici na hemangiom. Zucna kesica je delimicno ispraznjena, kalkulusi se ne uocavaju. Zucni putevi nisu prosireni. Vena porta 9mm. Pankreas je normalne velicine i eho strukture. Abdominalna aorta je 14.5mm. Paraaortalno se ne zapazaju uvecani limfni cvorovi. Bubrezi su normalnih dimenzija i debljine parenhima, bez znakova staze i makrokalkuloze. Nadbubrezne zlezde nisu uvecane. Slezina velicine 105x35 mm, normalne eho strukture. Nema ascitesa. Mokracna besika ispunjena bistrim urinom, pravilnih kontura i normalne debljine zida. ZAKLJUCAK: Hemangioma hepatis in obs
Mrlja na jetri
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Re: Mrlja na jetri
Savetujem da vasa majka ponovi ultrazvuk nakon 2-3 meseca cisto da se isprati taj hemangiom.
Hemangiom je benigna promena samo je potrebno da se ultrazvucno isprati.
A kakve tegobe ima vasa majka pa joj je radjen ultrazvuk abdomena?
Hemangiom je benigna promena samo je potrebno da se ultrazvucno isprati.
A kakve tegobe ima vasa majka pa joj je radjen ultrazvuk abdomena?
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 29, 2014 4:24 pm
Zahvaljujem na brzom odgovoru. Ona je ustvari radila zbog besike jer je sklona bakterijama i cestom mokrenju, a ovo za mrlju su joj nahnadno videli, pa sam se zabrinula jer je jetra u pitanju, da nije pocetak nekog tumora ili ne znam cega.
Doktor/ka je u zavrsnoj dijagnozi napisala da je u pitanju hemagiom koji je u posmatranju/pracenju i pretpostavljam da vam je savetovala kada da dodjete na kontrolni ultrazvuk.
Svoje pacijente obicno savetujem da prvi kontrolni ultrazvuk urade nakon 2-3 ili 6 meseci zavisno od anamnestickih podataka, laboratorijskih analiza, primarne bolesti, godina starosti, samog stanja pacijenta i sl.
Naravno postoje i dodatne dijagnosticke metode koje mogu da potvrde ili opovrgnu dijagnozu hemangioma kao sto su MRI ili CT koje bi vam doktorka predlozila da je nalaz promene na jetri u bilo kom aspektu atipican.
Sve najbolje!
Svoje pacijente obicno savetujem da prvi kontrolni ultrazvuk urade nakon 2-3 ili 6 meseci zavisno od anamnestickih podataka, laboratorijskih analiza, primarne bolesti, godina starosti, samog stanja pacijenta i sl.
Naravno postoje i dodatne dijagnosticke metode koje mogu da potvrde ili opovrgnu dijagnozu hemangioma kao sto su MRI ili CT koje bi vam doktorka predlozila da je nalaz promene na jetri u bilo kom aspektu atipican.
Sve najbolje!
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 29, 2014 4:24 pm
Jasno mi je.. Za dva meseca je nova provera tj ultrazvuk pa cu potraziti savet. Hvala na odgovoru. Pozdrav!