MRI- rezultat

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

cacaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 7:11 pm

MRI- rezultat

Post od cacaa »

jel moze neko da mi kaze sta ovo znaci?

zakljucak:

ukupni mr nalaz ukazuje na nalaz:
porencefalicna cista(ispunjena likvorom)
koja slobodno komunicira sa subarahnoidalnim prostorom na konveksitetu
vidi se desno temporo-parijetalno (etiologija :peripartalna trauma,
postpartalna trauma, kongenitalni varijetet i dr.

nema znakova ekspanzivnog procesa intrakranijalno.

valjda sam sve napisala kako treba... ne secam se da sam imala neke povrede glave,,,mislim zbog ovih trauma..?
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Traume koje su mogle nastati za vreme ili u toku i nakon porodjaja, ili urodjeni varijetet - to pise u etiologiji (mogucnost kako je nesto nastalo). Niste naveli dijagnozu sa nalaza, niti bilo sta slicno. Sem cinjenice da postoji cista (hm...kesica ispunjenja tecnoscu, koja je u ovom slucaju likvor) koja komunicira sa subarahnoidalnim prostorom (prostor izmedju mozdanih ovojnica odnosno omotaca mozga, odakle se i puni likvorom, tecnoscu koja ispunjava kicmeni kanal i prostor izmedju ovojnica mozga), i nalazi se na temporo-parijetalnom delu (sto ce reci u slepoocno-bocnom delu lobanje sa strane na koj se nalazi), te da nema znakova za sirenje ka unutra u lobanjsku duplju, ne znamo prakticno nista. Sve gore nabrojano VAma prakticno nista ne znaci, gomila opisa i medicinskih termina koji ovako u pokusaju prevoda zvuce rugobatno i nesuvislo za VAs ali mogu da pomognu neurohirurgu ili neurologu da shvati sta se desava sa pacijentom u pitanju tek kada ima potpunu istoriju bolesti, sve analize, svu dijagnostiku i klinicku sliku.

Po svemu sto ste napisali deluje kao da se radi o arahnoidnoj cisti na mozgu, a link ka potpunoj informaciji ukoliko znate engleski ili neko moze da VAm prevede je ovaj:

http://www.ninds.nih.gov/disorders/arac ... _cysts.htm

Pozdrav
cacaa
Novi član
Novi član

Post od cacaa »

hvala mnogo, pogledacu link

a neurolog me je poslao tamo bez neke istorije neuroloske bolesti, cisto da proveri da li se tripujem oko mucnine, ili ima sanse za organsko obolenje

ovo mi se sad cini kao nesto trece
cacaa
Novi član
Novi član

Post od cacaa »

uh sad sam procitala ovaj clanak, jer ste sigurni da je ta cista u pitanju, ne zvuci nimalo naivno?
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Naravno da NISAM sigurna! Kao sto sam vec rekla, to moze da proceni jedino lekar koji vodi pacijenta uz punu dijagnostiku i analize, kao i klinicku sliku i istoriju bolesti samog pacijenta! Forum nije mesto gde se postavlja dijagnoza niti gde bilo ko od nas moze u bilo sta biti - siguran: ovo je virtuelni svet a ne ordinacija i nista ne moze dA ZAMENI kontakt lekara i pacijenta u njoj!

Ovde mozemo samo dati nagovestaje, spekulacije, savete i smernice - o cemu bi MOGLO da se radi,. i gde i kome dalje da se obratite za pomoc, nista vis ei nista manje od toga.

Javite se neurologu sa ovim rezultatima. Rekoh da opis deluje kao da se radi o arahnoidnoj cisti, sto uopste ne mora biti tako. Nema razloga za paniku, prosto receno - uzmite snimak i javite se ordinirajucem lekaru!
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

A jel ovo tebi radjeno samo zbog mucnine?!
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Neobjasnjiva mucnina moze da bude centralnog porekla (mozak) pa ako je i radjeno 'samo zbog mucnine' to je dovoljna indikacija. Ova cista moze biti njen uzrok, ali i ne mora.
cacaa
Novi član
Novi član

Post od cacaa »

da, radila sam taj snimak samo zbog mucnine. Javila sam se dasnas neurologu i rekao je da po njegovom misljenju 95% sanse su da mucnina potice upravo od te ciste koja koliko sam skapirala slobodno komunicira sa celim mozgom , pa utice na mucninu. Treba da se javim i nekom oftamoloskom hirurgu da proceni da li je cista ostetila i ocni zivac. Jos uvek mi neke stvari nisu jasne,jer se to valjda i ne leci, mozda je urodjeno, a sad se prosirilo. Mada i doktor neurolog mi je rekao da ipak odem i na zakazani pregled kod gastroenterologa iako ja posle ovog sumnjam da ce se gastroe.. ozbiljnije pozabaviti mojim problemom. U svakom slucaju dobila sam neku infuziju i eglonil.
Malo se plasim u vezi te ciste, jel se to nekako leci ili smanjuje?
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Zavisi o kakvoj cisti se radi. I ona ne komunicira sa mozgom nego sa subarahnoidnim prostorom - nije ni bitno sada to objasnjavati. Mislim da ne bi bilo lose da pored neurologa to pogleda (MNR) i neurohirurg. POzdrav
cacaa
Novi član
Novi član

Post od cacaa »

hvala mnogo na odgovoru, pokusacu da nadjem nekog neurohirurga
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Cacaa, hvala i tebi na odgovoru.

Pozz i sve najbolje, majja :wink:
Korisnikov avatar
gorant
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 8:47 pm

Post od gorant »

cacaa napisao:hvala mnogo na odgovoru, pokusacu da nadjem nekog neurohirurga
Moja preporuka je dr Vesna Janošević (Klinički centar), vrstan je stručnjak.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Odlicni su i prof dr Vasa Antunovic i dr Samardzic.
Odgovori