MRI- rezultat
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
MRI- rezultat
jel moze neko da mi kaze sta ovo znaci?
zakljucak:
ukupni mr nalaz ukazuje na nalaz:
porencefalicna cista(ispunjena likvorom)
koja slobodno komunicira sa subarahnoidalnim prostorom na konveksitetu
vidi se desno temporo-parijetalno (etiologija :peripartalna trauma,
postpartalna trauma, kongenitalni varijetet i dr.
nema znakova ekspanzivnog procesa intrakranijalno.
valjda sam sve napisala kako treba... ne secam se da sam imala neke povrede glave,,,mislim zbog ovih trauma..?
zakljucak:
ukupni mr nalaz ukazuje na nalaz:
porencefalicna cista(ispunjena likvorom)
koja slobodno komunicira sa subarahnoidalnim prostorom na konveksitetu
vidi se desno temporo-parijetalno (etiologija :peripartalna trauma,
postpartalna trauma, kongenitalni varijetet i dr.
nema znakova ekspanzivnog procesa intrakranijalno.
valjda sam sve napisala kako treba... ne secam se da sam imala neke povrede glave,,,mislim zbog ovih trauma..?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Traume koje su mogle nastati za vreme ili u toku i nakon porodjaja, ili urodjeni varijetet - to pise u etiologiji (mogucnost kako je nesto nastalo). Niste naveli dijagnozu sa nalaza, niti bilo sta slicno. Sem cinjenice da postoji cista (hm...kesica ispunjenja tecnoscu, koja je u ovom slucaju likvor) koja komunicira sa subarahnoidalnim prostorom (prostor izmedju mozdanih ovojnica odnosno omotaca mozga, odakle se i puni likvorom, tecnoscu koja ispunjava kicmeni kanal i prostor izmedju ovojnica mozga), i nalazi se na temporo-parijetalnom delu (sto ce reci u slepoocno-bocnom delu lobanje sa strane na koj se nalazi), te da nema znakova za sirenje ka unutra u lobanjsku duplju, ne znamo prakticno nista. Sve gore nabrojano VAma prakticno nista ne znaci, gomila opisa i medicinskih termina koji ovako u pokusaju prevoda zvuce rugobatno i nesuvislo za VAs ali mogu da pomognu neurohirurgu ili neurologu da shvati sta se desava sa pacijentom u pitanju tek kada ima potpunu istoriju bolesti, sve analize, svu dijagnostiku i klinicku sliku.
Po svemu sto ste napisali deluje kao da se radi o arahnoidnoj cisti na mozgu, a link ka potpunoj informaciji ukoliko znate engleski ili neko moze da VAm prevede je ovaj:
http://www.ninds.nih.gov/disorders/arac ... _cysts.htm
Pozdrav
Po svemu sto ste napisali deluje kao da se radi o arahnoidnoj cisti na mozgu, a link ka potpunoj informaciji ukoliko znate engleski ili neko moze da VAm prevede je ovaj:
http://www.ninds.nih.gov/disorders/arac ... _cysts.htm
Pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Naravno da NISAM sigurna! Kao sto sam vec rekla, to moze da proceni jedino lekar koji vodi pacijenta uz punu dijagnostiku i analize, kao i klinicku sliku i istoriju bolesti samog pacijenta! Forum nije mesto gde se postavlja dijagnoza niti gde bilo ko od nas moze u bilo sta biti - siguran: ovo je virtuelni svet a ne ordinacija i nista ne moze dA ZAMENI kontakt lekara i pacijenta u njoj!
Ovde mozemo samo dati nagovestaje, spekulacije, savete i smernice - o cemu bi MOGLO da se radi,. i gde i kome dalje da se obratite za pomoc, nista vis ei nista manje od toga.
Javite se neurologu sa ovim rezultatima. Rekoh da opis deluje kao da se radi o arahnoidnoj cisti, sto uopste ne mora biti tako. Nema razloga za paniku, prosto receno - uzmite snimak i javite se ordinirajucem lekaru!
Ovde mozemo samo dati nagovestaje, spekulacije, savete i smernice - o cemu bi MOGLO da se radi,. i gde i kome dalje da se obratite za pomoc, nista vis ei nista manje od toga.
Javite se neurologu sa ovim rezultatima. Rekoh da opis deluje kao da se radi o arahnoidnoj cisti, sto uopste ne mora biti tako. Nema razloga za paniku, prosto receno - uzmite snimak i javite se ordinirajucem lekaru!
da, radila sam taj snimak samo zbog mucnine. Javila sam se dasnas neurologu i rekao je da po njegovom misljenju 95% sanse su da mucnina potice upravo od te ciste koja koliko sam skapirala slobodno komunicira sa celim mozgom , pa utice na mucninu. Treba da se javim i nekom oftamoloskom hirurgu da proceni da li je cista ostetila i ocni zivac. Jos uvek mi neke stvari nisu jasne,jer se to valjda i ne leci, mozda je urodjeno, a sad se prosirilo. Mada i doktor neurolog mi je rekao da ipak odem i na zakazani pregled kod gastroenterologa iako ja posle ovog sumnjam da ce se gastroe.. ozbiljnije pozabaviti mojim problemom. U svakom slucaju dobila sam neku infuziju i eglonil.
Malo se plasim u vezi te ciste, jel se to nekako leci ili smanjuje?
Malo se plasim u vezi te ciste, jel se to nekako leci ili smanjuje?