Mozhe li mi ko reci...
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Mozhe li mi ko reci...
... Shta je Mid u krvnoj slici i shta znache smanjene vrednosti istog, tj. vrednosti na donjoj granici...?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Re: Mozhe li mi ko reci...
MID - od "middle" - celije "srednje" velicine, odgovaraju ukupnom broju bazofila, eozinofila, monocita (sve od belih zrnaca sto nisu limfociti i neutrofili). Vrednost MID koja nije ekstremno odstupajuca ne posmatra se u redovnoj klinickoj praksi. Ako je vrednost jako izmenjena (jako uvecana), trazi se klasican razmaz krvi.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Hvala puno na odgovoru!
Vrednosti ne odstupaju puno od referentnih, na donjoj su granici (0.2, a normalno je 0.2 - 0.8 i procentulno 3, a normalno je 5 - 10%), ali mi nikad nisu bile snizhene, pa sam se zato uplashila. Uglavnom su mi limfociti malo povisheni, a ovog puta su oni u normali, isto kao i granulociti i ukupan broj belih krvnih zrnaca, ali mi je zato taj Mid snizhen. Sedimentacija je isto mirna. Jedino su mi eritrocitne konstante stalno snizhene, bez obzira na promene u koncetraciji hemoglobina.
Vadila sam i jetrene enzime, kao i hormone shtitne, zbog blage temperature koja me prati i TSH mi je blago povishen, pa ne znam da li to mozhe imati veze...?
Ja se zaista nadam da nije nishta strashno, jer kad sam prochitala shta sve mozhe da uzrokuje snizhene vrednosti monocita (leukemija, aplastichna anemija, HIV/AIDS...) blago recheno sam se smrzla
Vrednosti ne odstupaju puno od referentnih, na donjoj su granici (0.2, a normalno je 0.2 - 0.8 i procentulno 3, a normalno je 5 - 10%), ali mi nikad nisu bile snizhene, pa sam se zato uplashila. Uglavnom su mi limfociti malo povisheni, a ovog puta su oni u normali, isto kao i granulociti i ukupan broj belih krvnih zrnaca, ali mi je zato taj Mid snizhen. Sedimentacija je isto mirna. Jedino su mi eritrocitne konstante stalno snizhene, bez obzira na promene u koncetraciji hemoglobina.
Vadila sam i jetrene enzime, kao i hormone shtitne, zbog blage temperature koja me prati i TSH mi je blago povishen, pa ne znam da li to mozhe imati veze...?
Ja se zaista nadam da nije nishta strashno, jer kad sam prochitala shta sve mozhe da uzrokuje snizhene vrednosti monocita (leukemija, aplastichna anemija, HIV/AIDS...) blago recheno sam se smrzla

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Diskretne promene koje imate u krvnoj slici najverovatnije su povezane sa hipotireozom (povisen TSH koji navodite).
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine