Mononukleoza

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
acasale
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 04, 2010 2:15 pm

Mononukleoza

Post od acasale »

Pre svega hocu da kazem da sam koristio opciju za pretrazivanje, ali nisam nasao adekvatan odgovor.

Moj slucaj je sledeci...

27.9.2010. javio sam se doktoru sa jakom upalom grla, natecenim zlezdama na vratu i temperaturom koja je isla do 39. Zbog gnojnih cepova koji su pronadjeni u grlu uradjene su analize i poslat sam u bolnicu na infektivno odeljenje, gde su me zadrzali na lezanju, a doktor ORL mi je da 2 puta dnevno primam longacef 5 dana. Jetra je bila oko 20cm ali samo na pipanju, bez ultrazvuka. Dobijao sam i Oligovit i febricet po potrebi. Oporavio sam se za 5 dana i pusten sam kuci na lecenje. Kada sam pusten transaminaze su bile oko SGPT i SGOT oko 50. Posle nedelju dana stigle su analize sa VMA gde je ustanovljeno da imam mononukleozu. Transaminaze su pocele da rastu i u jednom trenutku bile SGOT 150 i SGPT 325. Lekovi su bili samo vitamini i dozvoljen mi je onaj tradicionalni lek, surutka. Jetra je bila 15,5. Doktorka me je za nedelju dana poslala za Beograd gde je jetra bila 13,5cm i transaminaze SGOT 90 SGPT 243. Na kontroli posle 10 dana u Beogradu bilo je SGOT 79 SGPT 164. Primetili su i da imam neke male cepove u grlu i morao sam da pijem Cliacil od 1200000 10 dana. Posle toga nisam vise morao da dolazim. Posle cliacila transaminaze su bile SGOT 73 i SGPT 129. Posle 10 dana od tih analiza bilo je SGOT 57 i SGPT 85. To je vec 2 meseca lezanja i pusten sam u skolu uz dogovor i naglaseno bez fizickih aktivnosti i posebnih kontakata sa ljudima.

Moje pitanje je sledece...

Blizi mi se matura u maju i da li cu do tada smeti da pijem alkohol, koju kolicinu i koju vrstu? Ako ne dokle ne? Glupo mi je da postavim ovakvo pitanje doktoru, tako da moram ovde.
Drugo pitanje je kada cu smeti da se naprezem u toj meri da vozim auto? Mislim da je bolje da idem autom u skolu nego da pesacim 2 km. Trenutno idem taxijem.

Hvala unapred!
Dimitrije1332
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 23, 2010 3:24 am

Re: Mononukleoza

Post od Dimitrije1332 »

pa pazi ovako mononukleoza se kod nekih ljudi mani festuje kao kod tebe a kod nekih potpuno drugacije ... posto sve zavisi od imuniteta .. ti moras da uradis sledece: pojacas ishranu ali ne masno zbog jetre ! , uvecas iznos vode ( prolom ) , pi sto vise multivitamina i do mature ce ti ojacati imunitet kao kod konja , stim mononukleoza ce se slabije dosta slabije odrazavati . a alkohol mozes da pijes na maturi ali pre toga ne . pozz
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Voznja automobila ne predstavlja veliku fizichku aktivnost tako da to mozesh da radis!

A shto se tiche alkohola tokom oporavka od infektivne mononukleoze, vec smo pisali o tome.

Ovo je slobodna drzava i svi na svetu imaju slobodnu volju da rade shta hod zele.

Resi u svojoj glavi shta ti je bitnije, tvoje zdravlje i da ocuvash organe koji ce ti trebati ceo zivot ili da se to vece napijesh bez velike potrebe!

Resi da li zelish da budes odgovoran prema sebi ili ne! Toliko!

Potrazi na forumu teme u kojima smo s ebavili oporavkom od IM pa ce ti vishe toga biti jasno!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
acasale
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 04, 2010 2:15 pm

Post od acasale »

Postovani,

imam jos jedno pitanje. I dalje kuburim sa transaminazama ali su one mnogo blize normali nego kada sam vam pisao ovaj post. Moj novi problem je sledeci. Juce sam se prehladio sa simptomima blagog bola u grlu, kijanjem i zapusenim nosem, pa me zanima koliko to moze da utice na moj oporavak od mononukleoze? Jutros sam bio kod lekara koji vodi moj slucaj i dobio da uradim analize.

Hvala unapred.
vesna.gm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2011 4:47 pm

Post od vesna.gm »

Imam decaka od 13 meseci. Juce u toku dana su mu malo natekle zlezde ispod usiju. Pedijatar nas je uputio na bris guse i grla, i pregledao nas je maksilofacijalni hirurg.

Jutros smo uradili leukocite i leukocitarnu formulu (nalaz normalan kod oba, s tim sto su limfociti blizu gornje granice).

Dete je danas vise oteceno nego juce, ali i povraca skoro citav dan.

Sto se tice istorije, nije u poslednjih mesec, mesecipo dana bio prehladjen, tada je imao jaku upalu grla i pocetak bronhitisa, ali to je uspescno izleceno. U medjuvremenu je primio i vakcinu.

Da li moze da bude u pitanju mononukleoza? :-?
Odgovori