Mononukleoza
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Sep 18, 2016 11:02 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Mononukleoza
Juce sam imao kontakt sa osobom koja ima mononukleozu. To je bio poljubac u obraz. Danas kad sam ustao osecam bol u grlu. Jako sam se uplasio da mi ta osoba nije prenele. Imam sliku grla pa ako moze neko strucan da pogleda. Izvinjavam se ako se nekom gadi.

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Re: Mononukleoza
Zar stvarno mislis da neko, pa i strucan, kad ti vidi grlo moze samo po tome da pogodi dal je mononukleoza il je?
Dijagnoza se postavlja na osnovu celokupnog stanja i krvne slike.A to je,bol u grlu,temperatura najcesce do 38,umor,malaksalost,,oticanue limfnih zlezda..i to sve ne mora da znaci.Po krvnoj slici je uvek jako povecan broj leukocita a ponekad i jetreni enzimi.Takodje da se sa sigurnoscu utvrdi rade se antitela na virus.I odmah da ti kazem,oko si juce bio u kontaktu pa sutradan osecas bol u grlu,to apsolutno nema sanse da je od mononukleoze jer virusu treba minimum 4 nedelje da bi inkubirao i da bi se javili prvi simptomi.Dakle to sto te sad boli grlo definitnvno od mononukleoze ne moze biti,ako si predhodni dan bio.Jedino ako nisi i predhodno bio u kontaktu.Virus se prenosi kapljicno,ne samo poliupcem vec i kijanjem..kasljanjem,preko case..itd.Pozdrav