Mononukleoza mi je dijagnosticirana 20.04, par dana prije toga imao sam pocetne simptome, 26.04 simptomi su nestali, a nakon 10-tak dana i limfni cvorovi su se vratili u normalu. Testovi jetrenih enzima obavljeni 04.05 su dali sljedeće rezultate ALT=508, AST=217, GGT=98, LD=386 Uk.Bilirubin=33. Nakon produzenog lezanja, i laganog povratka svakodnevnih aktivnostima uradjeni su novi testovi koji su pokazivali smanjenje jetrenih enzima da bi 01.06 oni izgledali ovako: ALT=33, AST=29, GGT=46, LD=210, bilirubin=15.6 i moja doktorica mi je dopustila lagani povratak treniranju jer slezena i jetra nisu bili uvecani, a po njenim rijecima i infekcija EBV je prosla. Ja se osjecam ok, nista me ne boli, ali 15.06 sam otisao na kontrolu i jetreni enzimi su se malo povecali (ALT=38, AST=43, GGT=30, LD=235, bilirubin=19,9), ima li veze sto sam 10-tak sati prije testiranja imao intezivan trening?
Citajuci o mononukleozi nasao sam na raznorazna misljenja u raznim enciklopedijama i naucnim radovima, negdje se spominju pauze od 6 mjeseci, negdje od 3 mjeseca, negdje od 21 dana (u to vrijeme najveci je rizik od prsnuca slezene, ako je uvecana). Zanima me da li sam se prerano vratio treninzima i da li mogu nastaviti s njima, jer prije par dana sam bio na komplet sistematskom pregledu i generalno gledajuci sam zdrav (EKG uredan, pluca uredna, krvna slika uredna itd.).
P.S. Sve jedinice rezulata enzima su U/L osim kod uk. bilirubin gdje je jedinica umol/L.
Mononukleoza i sport
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
hmm i mom prijatelju je doktor rekao 3 mjeseca, meni doktorica nakon normalizacije nalaza rekla da se mogu vratiti sportu (1,5 mjeseci), tvoj doktor tebi rekao nakon 6 mjeseci...
npr. Federer nije pauzirao ni dana a bavi se profesionalno sportom gdje se izlaze extremnim naporima...
Kako biti pametan?
Zna li neko da li su uredu ovi najnoviji nalazi i smijem li nastaviti trenirati? U petak cu i kod doktorice pa da vidim sta ona kaze...
npr. Federer nije pauzirao ni dana a bavi se profesionalno sportom gdje se izlaze extremnim naporima...
Kako biti pametan?
Zna li neko da li su uredu ovi najnoviji nalazi i smijem li nastaviti trenirati? U petak cu i kod doktorice pa da vidim sta ona kaze...
Federer nije pauzirao ni dana a bavi se profesionalno sportom gdje se izlaze extremnim naporima...
On je to uradio na svoju ruku i njemu su svi lekari rekli da miruje

Sta mislis zasto?
Meni je posle mononukleoze sport bio zabranjen 6 meseci sto mi nije tesko palo posto i nisam sportista