Mononukleoza i sport

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
drejgon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 17, 2009 5:46 pm

Mononukleoza i sport

Post od drejgon »

Mononukleoza mi je dijagnosticirana 20.04, par dana prije toga imao sam pocetne simptome, 26.04 simptomi su nestali, a nakon 10-tak dana i limfni cvorovi su se vratili u normalu. Testovi jetrenih enzima obavljeni 04.05 su dali sljedeće rezultate ALT=508, AST=217, GGT=98, LD=386 Uk.Bilirubin=33. Nakon produzenog lezanja, i laganog povratka svakodnevnih aktivnostima uradjeni su novi testovi koji su pokazivali smanjenje jetrenih enzima da bi 01.06 oni izgledali ovako: ALT=33, AST=29, GGT=46, LD=210, bilirubin=15.6 i moja doktorica mi je dopustila lagani povratak treniranju jer slezena i jetra nisu bili uvecani, a po njenim rijecima i infekcija EBV je prosla. Ja se osjecam ok, nista me ne boli, ali 15.06 sam otisao na kontrolu i jetreni enzimi su se malo povecali (ALT=38, AST=43, GGT=30, LD=235, bilirubin=19,9), ima li veze sto sam 10-tak sati prije testiranja imao intezivan trening?

Citajuci o mononukleozi nasao sam na raznorazna misljenja u raznim enciklopedijama i naucnim radovima, negdje se spominju pauze od 6 mjeseci, negdje od 3 mjeseca, negdje od 21 dana (u to vrijeme najveci je rizik od prsnuca slezene, ako je uvecana). Zanima me da li sam se prerano vratio treninzima i da li mogu nastaviti s njima, jer prije par dana sam bio na komplet sistematskom pregledu i generalno gledajuci sam zdrav (EKG uredan, pluca uredna, krvna slika uredna itd.).

P.S. Sve jedinice rezulata enzima su U/L osim kod uk. bilirubin gdje je jedinica umol/L.
Big
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 03, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Big »

Pazi ne znam da li to vazi za svaki slucaj sobzirom na tezinu bolesti, ali meni je doktor rekao da se ne bavim aktivnije sportom 6 meseci.....
drejgon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 17, 2009 5:46 pm

Post od drejgon »

hmm i mom prijatelju je doktor rekao 3 mjeseca, meni doktorica nakon normalizacije nalaza rekla da se mogu vratiti sportu (1,5 mjeseci), tvoj doktor tebi rekao nakon 6 mjeseci...

npr. Federer nije pauzirao ni dana a bavi se profesionalno sportom gdje se izlaze extremnim naporima...

Kako biti pametan?

Zna li neko da li su uredu ovi najnoviji nalazi i smijem li nastaviti trenirati? U petak cu i kod doktorice pa da vidim sta ona kaze...
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Post od tanja68 »

Federer nije pauzirao ni dana a bavi se profesionalno sportom gdje se izlaze extremnim naporima...

On je to uradio na svoju ruku i njemu su svi lekari rekli da miruje :wink: .
Sta mislis zasto?

Meni je posle mononukleoze sport bio zabranjen 6 meseci sto mi nije tesko palo posto i nisam sportista :wink: . E sad i meni je bilo cudno ali naglaseno mi je bicikl nikako narednih godinu dana :o zasto bas to nemam pojma.
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od peniko »

Ja sam se za 3 nedelje regularno vratio sportu, odmah posle provere jetrenih enzima i uz abdomena... Bez ikakvih ogranicenja :D
Cogito ergo doleo....
Odgovori