MOLIM VAS za tumacenje rezultata !

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

MOLIM VAS za tumacenje rezultata !

Post od andjelija81 »

Nisam znala gde da stavim ovu temi, da li u ginekologiju ili onkologiju ( :cry: ), pa sam je stavila ovde. Ako treba, neka je moderatori premeste gde treba.
Radi se o mojoj mami. Pre par meseci je imala upalu dojke, posle cega je dobila uput za UZ dojke. Inace, imala je 80-tih godina takodje nakoliko puta upale dojki.

EHO dojki (od 28.08.2008.)

Obostrano dojke su fibrolimatoznog tipa sa obostrano pojedinacnim mikorocisticnim promenama.
Obostrano retromamarno izrazito naglaseni diksusi u grupaciji iz kojih se formiraju pojedinacne cisticne promene dimenzija od 4 do 6 mm gusceg sadrzaja od kojih levo retromamarno jedna cisticna promena ima lobulirani izgled i septirana je. Dijametar diksusa u najvecem delu je od 3,8 mm levo, desno do 3,2 mm. Nesto grublji Kuperovi ligamenti dominantno levo daju posteriorni efekat. Levo retromamarno suspektna hipoehogena zona nepravilnog oblika ali bez jasno formiranog posteriornog odjeka. Obostrano u aksilama pojedinacni ln dimenzija levo 4,7 mm, desno do 10,3 mm lipomatoznog centra.
Neophodno je uraditi mamografski pregled u najkracem vremenskom intervalu.

Nativna mamografija u standardnim projekcijama ( 17.09.2008.)

Prema ACR klisifikaciji dojka pripadaju kategoriji 3 gde je prisutna fibrolipomatozna komponenta medijalno sa rezidualnim zlezdanim parenhimom retroareolarno i ka lateralnim kvadrantima.
Zljezdani parenhim displazno izmenjen po tipu fibrocisticne diplazije sa brojnim mikro i makronodularnim senkama pojedini u sumaciji bez mogucnosti radioloskog diferentovanja posebnih TU senki.
U retromamarnom prostoru leve dojke /masnim tkivu/ izdvaja se zona "grupisanih" mikrokalcifikacija/ da se javi onkoloskom konzilijumu !!! / nije adekvatno uradjena CC projekcija/ nije obuhvacena pregledom opisana zona/
Koze, potkozno tkivo urednog nalaza.
Pojedinacne kalcifikovane mikrociste levo.
U donjem spratu aksila nema uvecanih i patoloski izmenjenih ln.
Kontrolna mamografija za 12 meseci !

Molim vas da mi protumacite nalaze i kazete nam o cemu se radi jer nama niko nista nije rekao. Doktor procita nalaze koje posle mi preuzmemo na salteru i to je to. Zakazali smo za utorak popodne pregled kod njene doktorke, ginekologa da odnesemo nalaze, a onda da vidimo kako se taj konzilijum zakazuje.
Vidim da se stalno pominje leva dojka, a upravo je i imala upalu leve dojke pre par meseci.
MOLIM VAS napisite mi da je je u pitanju tumor ili sta i cemu da se nadamo. :cry: :cry: :cry:
Odgovori