Molim Vas za pojašnjenje nalaza

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Dragan 1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2011 12:22 pm

Molim Vas za pojašnjenje nalaza

Post od Dragan 1 »

Poštovani, imam 28 godina i pre godinu dana data mi je dijagnoza Kronove bolesti, a sve je počelo kad sam dobio pupčanu kilu. S Kronovom bolesti za sada sve je u redu, obavio sam sve moguće preglede, a nisu mi prepisani ni lekovi.

Moje pitanje se odnosi na nalaz pasaže creva koji sam radio prije godinu dana i ono što u njemu piše. U nalazu piše da: "Na levom dekubitusu jedna od vijuga jejunuma ima tendenciju ka ventralnoj hernijaciji".

Da li to znači da pored pupčane kile, koja je sada dobro, jer pupak ni približno više nije ispupčen kao kad mi je data dijagnoza, ja mogu dobiti i ventralnu kilu? Naime, čitao sam da se ventralna kila dobija na mestima nedovoljno zarasle hirurške rane. Kako je moguće da je ja dobijem kad nikada nisam opersao stomak?

Da bi lakše doneli zaključak priložit ću vam i nalaze koje sam dobio kod abdominalnog hirurga i one od pasaže creva.

Unapred hvala na Vašem odgovoru.
Dragan 1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2011 12:22 pm

Re: Molim Vas za pojašnjenje nalaza

Post od Dragan 1 »

Ovo su nalazi za jasniji zaključak.

Nalaz 1.

dg: Hernia umbilicalis

Lokalno pupčana kila uloživa za jagodicu prsta reponibilan nalaz pasaže creva u prilogu. Sumnja na Kronovu bolest, molim pregled gastroenterologa.

Nalaz 2.

Uputna dg: Hernia umbilicalis

RAĐENA JE PASAŽA TANKOG CREVA:

Kontrasno nesmetano propasiralo kroz područje gastroduodenuma. Želudac je kaskadne forme, nešto grublje sluznice, a vijuge jejunuma u supinaciji uredne distribucije širine i sliunice.
Na levom dekubitusu jedna od vijuga jejunuma ima tendenciju ka ventralnoj hernijaciji.

Međutim vijuge ileuma su u celosti izmenjene kaldrmaste sluznice neravnih kontura, samo terminalni ileum izgleda rtg uredan.

ZAKLJUČAK:

Nalaz ukazuje na u celosti izmenjenu sluznicu ileuma, izuzev terminalnog ileuma gde na dugačkim odsečcima vijugu pokažu kaldrmastu sluznicu iregularne konture. Sve ovo po tipu mogućih multiplih polipa ili difuznih upalnih promena, prvenstveno Kronove bolesti.

Jedna od vijuga jejunuma na lijevom dekubitusu pacijenta pokazuje tendenciju po ventralnoj hernijaciji, ali ne uočimo tokom pregleda ulazak ove vijuge u područje kile na ubilikusu.

Obavezna je konsultacija gastroenterologa zbog potpuno atipičnog izgleda vijugu jejunuma.
Odgovori