Molim vas objasnite mi znacenje nalaza

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
nexyy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 22, 2012 11:22 am

Molim vas objasnite mi znacenje nalaza

Post od nexyy »

Dobar dan. Ja bih zamolila nekog stručnog da mi pojasni značenje nalaza mog oca. Bila bih vam mnogo zahvalna.

Rađen je CT torakalnih organa nativno i postkontrastno s prozorom za medijastinum i plucni parenhim. Na dobivenim CT skenovima se uz luk aorte vidi okrugla hipodenzna zona promjera 20mm koja će najvjerovatnije odgovarati uvećanom limfonodu. U desnom hilusu limfonod promjera 8 mm. U bazalnim partijama gornjeg lobusa desno i uz torakalni zid rubno spikularni nodus promjera 11 mm. Još jedan rubno spikulirani nodus se nalazi u stražnjim i bazalnim partijama gornjeg desnog plucnog lobusa. Do opisanog nodusa se prati ogranak bronha.
U bazalnim partijama plucnog parenhima desno njezne trakaste infiltracije koje ce najvjerovatnije odgovarati postupalnim promjenama. U plucnom parenhimu lijevo i to u gornjem lobusu sprijeda, te u donjem lobusu straga dvije bule promjera do 11 mm.
ZAKLJUCAK:
CT nalaz ukazuje na postojanje dva rubno spikulirana nodusa u bazalnim partijama gornjeg plucnog lobusa desno. Do jednog od opisanih nodusa prati se ogranak bronha.
Ostali nalaz je u opisu. Preporučuje se konultacija pulmologa, daljna dijagnostička obrada. Napominje se da na danasnjem nalazu se ne vidi pleuralnih izliva.
Odgovori