Zbog kaslja i bola u grlu vise od dva meseca, ORL me je poslao na UZ vrata. Osim difuzne strume, imam i par uvecanih limfnih cvorova koji me brinu a ni lekar bas nije bio razdragan.
Pise: Iznad bifurkacije zajednicke karotidne arterije levo medijalno lgl promera 8.3mm. U donjem jug lancu levo lgl promera 8mm i jedna solitarna u levoj nadkljucnoj jami promera 8mm.
Za prvu zlezdu mi je doktor rekao da nije bitna a da ove druge dve jesu i pitao za pluca.
Pre mesec dana sam bila u gradskom zavodu za plucne bolesti i RTG je bio u redu, tj bez aktivnih patoloskih promena. Spirometrija je bila granicna, dg HOBP i dat sprej za koriscenje po potrebi.
Uzroci bola u grlu nisu nadjeni, nalaz je u redu, bris na bakterije i gljivice negativan, ali zbog povisenje sedimentacije 19, povisenih leukocita 11 i povisenih granulocita ipak sam dobila antibiotsku terapiju.
Od cega ove zlezde mogu biti? Trebam li nekome da se javim zbog toga? Treba li da brinem?
Molim tumacenje UZ
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 11:59 am
Re: Molim tumacenje UZ
Ne treba da brinete ali dijagnostika mora da bude dobra i jako brza!!!
Mora se poci od dobrog CTa pluca,najbolje spiralnog,kad vec radite CT da bi se videle eventualne promene u medijastinumu.Morate uraditi i EHO trbuha prepona,pazuha i dojki i aksila,kao i biopsija najdostupnije limfne zlezde.
Ako to bude ok,onda kolonoskopiju,ginekoloski pregled sa ehom male karlice i tek tada mozete laganije ici na infektivnu kliniku ili reumatologiju da se lagano ispituju drugi razlozi kaslja i uvecanja limfnih zleza.Sa ovom dijagnostikom ne treba odugovlaciti.
Limfne zlezde tih dimenzija ne prelaze cuvenu granicu od 10mm,koja se smatra kao sumnjiva na nesto opasnije,ali zbog opisane lokalizacije sve ovo se mora proveriti.
Mora se poci od dobrog CTa pluca,najbolje spiralnog,kad vec radite CT da bi se videle eventualne promene u medijastinumu.Morate uraditi i EHO trbuha prepona,pazuha i dojki i aksila,kao i biopsija najdostupnije limfne zlezde.
Ako to bude ok,onda kolonoskopiju,ginekoloski pregled sa ehom male karlice i tek tada mozete laganije ici na infektivnu kliniku ili reumatologiju da se lagano ispituju drugi razlozi kaslja i uvecanja limfnih zleza.Sa ovom dijagnostikom ne treba odugovlaciti.
Limfne zlezde tih dimenzija ne prelaze cuvenu granicu od 10mm,koja se smatra kao sumnjiva na nesto opasnije,ali zbog opisane lokalizacije sve ovo se mora proveriti.
Sve prolazi,samo dela ljubavi ostaju!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 11:59 am
Sad sam se setila Vaseg posta na endokrini u vezi sa Sjogrenom,tada nisam htela da nekoga bez razloga prepadam,ali ako imate neku plocicu pljuvacne zlezde sa koje je radjena biopsija,odnesite ne reviziju na hematologiju,iskljucivo patologu koji se bavi hematoloskom problematikom.
Sve ovo moze da bude bez posebnih rezultata,ali kako sam se nagledala kasnih dijagnoza,morala sam ovo da iznesem.
Sve ovo moze da bude bez posebnih rezultata,ali kako sam se nagledala kasnih dijagnoza,morala sam ovo da iznesem.
Sve prolazi,samo dela ljubavi ostaju!
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Meni Sjogren bas i nije bio dokazan jer je biopsija pljuvacne zlede bila ok, ali je postavljena sumnja na primarni Sjogren zbog suvog oka. Zaboravila sam na Sjogren kada je oko prestalo biti suvo.
Stvarno ste me isprepadali. Zar ovo zvuci tako ozbiljno? Ja sam mislila da eventualno ponovim RTG pluca i da se manem toga
Stvarno ste me isprepadali. Zar ovo zvuci tako ozbiljno? Ja sam mislila da eventualno ponovim RTG pluca i da se manem toga

-
- Aktivan član
- Kontakt:
Kome prvo da se obratim, osim lekara opste prakse?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:58 pm
ja se nadam da nista nije ozbiljno i ne bih da vas plasim.ali...moj otac je imao samo jednu uvecanu zlezdu na desnoj strani vrata,kasljao,bio promukao mesecima,njemu su pluca u redu,sve i davali su mu antibiotike za bolove u grlu.onda kao operisace ga da mu izvade tu zlezdu.kad su otvorili,cudili su se jer njemu je sve to zahvatio maligni tumor.pu,pu,daleko bilo,nedaj boze nikom,umro mi otac za 2 meseca.nije kazu bilo metastaza,kazu lepo je ocisceno,i dr kaze da od toga nije mogao da umre,ali eto,pa sam ja malo istrazivala i najbliza dijagnoza mi je delovala rak jednjaka,po simptomima.7 meseca je on tako isao od jednnog do drugog-prehlada,upala grla,tablete,injekcije i covek umre od toga.
-
- Aktivan član
a mogli bi da se obratite otorinolaringologu
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Hocu, pa otoralingolog me i poslao na UZ, ali kome posle njega.
Doktor na UZ mi je rekao da nema kancera u vratu. Moze li on na UZ da vidi da je grkljan ok?
Doktor na UZ mi je rekao da nema kancera u vratu. Moze li on na UZ da vidi da je grkljan ok?
-
- Aktivan član
e to neznam,moj otac je bio na ultrazvuku pre operacije i nista nisu kao videli,posle su mu rekli da je najbolje da uradi magnetnu rezonancu i tu se kazu sve vidi,a to je bilo posle operacije da vide da li ima metastaza.mozda da uradis skener?