postovani
imam 21 god.prije 4 god. mi je dg.alergijska astma.uzimam seretide 250mg.ventolin po potrebi i zyrtec sirup pp.medjutim,ja bas puno ili skoro nikako ne reagujem na vanjske alergene tipa ambrozije ili neke druge standardne alergene da ih sad ne nabrajam.imao sam ceste odlaske na hitnu,kad konzumiram :kafu,cafetin,bio je strasan spazam.jedno vrijeme nisam uzimao mlecne proizvode,jaja i sto manje hrane sa aditivima. bilo je tu i tamo,ajmo reci pod kontrolom.da napomenem da najvise reagujem zimi , ljeti skoro nikada.u zadnje vreme sta god da pojedem ili popijem imam spazam . od nalaza sam uradio :uzv abdomena ,lab. analize.standardnu hematolosku i biohemiju i diferencijalnu koji su svi u granicama normale,sem helyco testa koji je pozitivan i pijem terapiju.cekam nalaz ige.kad god zavrsim na hitnoj pluca su mi u redu i doktori mi vec govore da idem psihijatru ,ali ja stvarno ima jak spazam.jedan doktor mi je rekao da ponovim sva testiranja da mozda i nemam astmu????neznam vise kuda da idem.spremam se uraditi i gastroskopiju jer mi je najveci problem zeludac.da kazem da sam prije 2 god. imao spontani pneumotorax.pomoglo bi mi vase misljenje da skratim lutanje.... hvala
molim za savet kuda dalje....
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Feb 12, 2011 9:47 pm
Re: molim za savet kuda dalje....
Ne znam kako je postavljena Dg astme. Nadam se nakon uradjenih testova plucne funkcije. Ono sto sam htela da kazem je to da je astma relativno cesto udruzena sa GERB-om (gastro-ezofagealna refluksna bolest). GERB je taj koji pogorsava simptome astme. S obzirom da kazes da si imao pogorsanja nakon upotrebe kafe i kafetina govori u prilog tome da se kod tebe zaista o pridruzenim bolestima, jer su to inace supstance koji pogorsavaju GERB. Ne znam kolijo sam bila jasna, ali svakako mislim da je potrebna konsultacija gastroenterologa koji ce doneti konacnu odluku o gastroskopiji.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Feb 12, 2011 9:47 pm
hvala ti na odgovoru,mislim da sam blizu resenja.ima li adekvatna trapija za GERB??
Svakako da ima. Tu su stare dobre tbl. Ranisan, ali i noviji lekovi poput Omeprola, Controloca, Nexiuma. S obzirom na Helicobacter pilory , savetujen ti da se ipak za Th obratiš gastroenterologu, jer je tu potrebna i antibiotska Th. Postoje odredjene kombinacije lekova, pa prepustimo to onima koji se bave tom problematikom. Ja jesam lekar, ali pulmolog. Pozdrav. Biće mi drago ako sam bila od pomoći.