Moja baka je primljena u neurolosko odeljenje kao hitan slucaj, primljena u komi-hetero-anamnesticki, nasli smo je na podu, bez kontakta, sa povredom nosa. Iz HMP upucena u UP-izmerena tenzija- 180/100mm HG-Gluc- 8,7-nakon konsultacije neurologahospitalizovana u neurol.odeljenju. Na prijemu je bila u komi, bleda,dehidrirana, sa koagulisanom krvi u nosu,aferbrilna, eupnoicna, Cor-akcija ritmicna, Fr 70/min., TA-180/100mm Hg.Ekstremiteti-bez edema. Neuroloski-koma-zenice uske, trome reakcije na svetlost, MTR snizeni, znak Babinskog poz.obostrano, vrat slobodan. Lab.analize-02.01.2012 god.-Le 13, 1 Hb 134
Gluc 6,20 urea 5,1 kreatinin 56,0 hol.-6,25 trigl.-2,11 ALT 22 AST 21 AP 81
CT-GLAVE- Bill.u talamusu i delom u hipotalamusu, vide se ovalne, ostro ogranicene hipodenzne zone, najveceg promera oko 2 x 1 cm-ishemicne lezije u slivu ACM.------01.01.2012.
Pregled interniste-Dg-HTA-HLP- Intolerantio glucosae
-internisticka th-Enalapril 10 mg 2 x 1 HemopresI tabl./II jutro (14,16...---Atoris 40 mg...1 uvece Aspirin 100 protect...1 tabl,.ujutro
Pregled fizijatra-Hemiparesis I.dex-rotira, sedi, stajanje uz pomoc
Indikovano upucivanje u Spec.bolnicu za rehabilitaciju u Starom Slankamenu
Na otpustu svesna, bradipsihicna shvata naloge, afebrilna, kardijalno kompenzovana, TA-120/80 mm Hg--nerol.desno strana lateralizacija,-th-internisticka
---th-Ciprocinal 500mg 1+0+1
-Panklav 1000 mg........1+0+1
-Panadol tabl..............2 x 1 tabl.
Kontrola kd neurologa za 4 nedelje.
A ovo je zavrsna dijagnoza: -I 63 Multiinfarctus cerebri /reg.thalami et hypothalami bill./ I 10 Hypertensio arterialis E 78 HLP E11 DM typ II INZ
P.S. Moze li neko da mi pomogne i protumaci ovu otpusnu listu i da mi objasni koliko je njeno stanje ozbiljno, postoji li sansa da se izleci i bude kao pre? Moram da napomenem, da ona slabo komunicira i da zaboravlja stvari koje su se desile cak i pre par min, ali prepoznaje ljude oko sebe.
Molim za pomoc
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99