Molim za pomoc - antibiogram nalaz

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Warsong
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 24, 2007 6:48 pm

Molim za pomoc - antibiogram nalaz

Post od Warsong »

Uradio sam Antibiogram nalaz urina, nadjena je bakterija Klebsiella app. Ja ne znam kako da protumacim, pa ako bi mi neko pomogao.

Klesiella spp.

Klebsiella/Enterobacter 20.000 cfu/ml Napomena: Nalaz tumaciti u sklopu klinicke slike:

Ampicilin -- R
Amoksicilin + inhib. b laktamaze -- I

Cefaleksin -- S
Ceftibuten -- S
Ceftriakson -- S

Gentamicin -- S

Nitrofurantoin -- I
Pipimedinska kiselina -- S
Norfloksacin -- S
Ciproflosakcin -- S

Trimetoprim + sulta -- R

Ostalo nije oznaceno ni jednim slovom, pa me sad zanima sta treba da radim, da kupim neki antibiotik, sta su uopste ove oznake I R S ????
Warsong
Novi član
Novi član

Post od Warsong »

Ili mi barem objasnite kojoj vrsti lekara treba da se obratim za odredjivanje antibiotika, lecenje ili sta vec. Hvala!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pre bilo kakve terapije da li vi imate uopste leukocite u urinu??
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

Antibiogram govori na koji antibiotik je bakterija koju imate najosetljivija. Ta slova (S, I, R) govore kako neki antibiotik utice na bakterije. S- to znaci da je senzitivna, tj da deluje, I- to znaci intermedijerno, tj da je umereno osetljiva i R- to znaci rezistentna, tj da taj antibiotik ne deluje na bakteriju. Vama taj antibiogram ne govori apsolutno nista i nikako nemojte samoinicijativno da sprovodite bilo kakvu treapiju, nije mi bas ni najjasnije kako ste uopste dosli do antibiograma bez uputa lekara koji vas leci... U svakom slucaju obratite se lekaru. To bi trebalo da bude u nadleznosti urologa :)
Pozz
Warsong
Novi član
Novi član

Post od Warsong »

@Severus
Vas sam i ocekivao, radio sam urinokulturu pre 3 meseca i ovako izgleda:

Leukociti------------: 4-6

Spec. Tezina-------: 1030
Proteini-------------: slab trag
Plocaste Celije ----: retke
Bakterije-----------: malo
Sluzi----------------: dosta
Boja----------------: svetlo zuta
Izgled--------------: slabo zamucen
Reakcija (ph)------: 5
ostalo je precrtano.

Ako je neozbiljno tumaciti na osnovu nalaza od pre 3 meseca, uradicu vec sutra ponovnu.

Po vasem savetu radio sam i klirens kreatinina i proteinuriu pre dve nedelje:

________________ Rezultati: _________ Referentne vrednosti:
Proteini u urinu: ____ 0.098 ____________ 0.000-0.150g/24h
Kreatinin serum: _____ 80 ______________ 72-127 umol/L
Kreatinin urin: _____ 7506.1 ___________ 7100-17700 umol/24h
Klirens kreatinina: ____ 68 ______________ 85-125ml/min
Napomena:
Diureza 1000 ml/24h
Mislim da je nalaz ok...

A krvna slika radjena pre 4 dana:
Leukociti-----------: 5.4
Eritrociti------------: 5.14
Hemoglobin--------: 153
Hematokrit---------: 0.443
MCV----------------: 86.3
MCH----------------: 29.7
MCHC--------------: 344
Trombociti---------: 264

Albumini-----------: 50
Glukoza------------: 5.13

Hvala jos jednom.
Uglavnom nisam radio analize sa uputom, jer mi doktori uglavnom kazu da sam zdrav i da je sve u redu, a problem je sto imam sve teze otoke u nogama, trnjenje, sve vece vene, proteine u urinu i po meni to nije u redu. Tako da sam odlucio sam da uradim analize dok ne naidjem na nesto sto bi moglo biti uzrocnik tih simptoma.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Kazete da prosirene vene,opisite malo poblize karakteristike tih vena jer ne mora nuzno da bude u pitanju oboljenje bubrega vec nesto drugo ,a da su bubrezi posrednom zahvaceni
Warsong
Novi član
Novi član

Post od Warsong »

@Severus
Pre dve godine sam poceo primecivati osecaj tezine u sakama i stopalama. Zatim su se pocele izrazavati vene i vremenom postajale sve sire, kada pogledam ruke od pre dve godine i ruke kakve danas imam jasno se vidi da sa venama nesto nije u redu. Kada je hladno onda su povucene, ali cim se priblizim nekom toplotnom izvoru brzo se prosire, npr. vena na zglobu izmedju cevanice i stopala ili ispod lakta se prosiri i do 2cm precnika, a ja sam po prirodi mrsav pa izgleda jako cudno. Zato izbegavam izlaganje toploj sredini jer mi stopala i sake skroz promene boju u tamno crvenu, pocev od prstiju, tada se javlja osecaj trnjenja i neke cudne tezine koju tesko podnosim. Stalno imam potrebu da drzim ruke poviseno, ali noge na zalost ne mogu jer stojim na njima zbog cega ima velikih problema. Ujutru je nesto bolje, ali uvece bez obzira na temperaturu sredine imam te poteskoce i tesko zaspim zbog toga. Problem se javlja i pri obavljanju neke fizicke aktivnosti.

to je uglavnom sto se tice vena
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Vidite proteinurija nije kvantitativno procenjena odnosno da se zna precizno koliko vi zaista proteina dnevno gubite jer sto je veci gubitak onkotski pritisak vise pada i veci su i otoci tako da se ne moze tvrditi da je u pitanju neko ozbiljno oboljenje narocito ako su prethodni nalazi bili b.o.Ovako kakvo je treba ponoviti analizu urina da se vidi leukociturija pa terapiju mada se za urinarnu infekciju uzima 100 000 bakterija/ml + leukociturija pa bi ja ovde preporucio uroantisepticke cajeve(brusnica) i dosta tecnosti sto se tice otoka ovakvi kakvi su verovatno su povezani sa prosirenim venama(zbog urodjene slabosti vezivnog tkiva,znaci cisto je u pitanju konstitucionalno obelezje vene su se prosirile i postale propustljivije)pa samim tim su se pojavili i otoci.Pokusajte to da sanirate elasticnim zavojima pa ako ne pomogne javite se vaskularnom hirurgu.
Warsong
Novi član
Novi član

Post od Warsong »

Koristim preventivno kompresivne carape vec duze vreme i to mi dosta pomaze, nadam se da tu ne moze biti nekih kontra dejstava.

Jos jedno pitanje, nadam se da vam ne oduzimam puno vremena.
Ako sam vas dobro razumeo u vezi gubitka proteina, onda predpostavljam da unesenjem vece kolicine proteina preko ishrane mogu donekle da umanjim otoke na nogama? Ili to ne ide bas tako?

Uzecu uroantisepticki caj, to mi je cini mi se i draganvma preporucio, pa za dve/tri nedelje cu ponovo uraditi antibiogram urina, pa ako ponovo nadju bakterije uradicu leukocituriju pa na terapiju.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ne ,proteini uopste ne prolaze kroz glomerularni filter i u mokraci se fizioloski nalazi nimalo ili veoma malo a ja koliko vidim analiza na proteinuriju je bila normalna , oni uopste nisu predvidjeni da se gube iz organizma tako da ako glomerularni filter propusta proteine ishrana nece puno promeniti.
Warsong
Novi član
Novi član

Post od Warsong »

Hvala najlepse.
Odgovori