Molim pomoć i razjašnjenje grudnog hirurga

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
savkas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 10:58 pm

Molim pomoć i razjašnjenje grudnog hirurga

Post od savkas »

Danas sam uradila kontrolni CT pregled toraksa. u kome se navodi:

Izvršeno je poređenje sa predhodnim CT snimcima od 10.juna 2009. godine

U anterobazalnom segmentu sa desne strane registruje se lako uvećanje volumena mekotkivne policiklične promene koja je trakasto vezana za pleuru. Dimenzije promene su aktuelno 23x14mm (na predhodnom iznosile 18x11mm. mereni isti kosi dijametri u aksijalnoj ravni).

U plućnom parenhimu obostrano se prikazuju brojne promene parenhima po tipu manjih emfizematičnih i bronhiektatičnih promena. Minorna zona denziteta "mlečnog stakla" u gornjem lobusu sa desne strane nespecifičnih karakteristika, je bez promene u odnosu na prethodni pregled.

Traheja i pincipalni bronhi prohodni.
Bez znakova prisustva pleuralnog izliva.
U medijastinumu se ne prikazuju uvećani limfni čvorovi. Supraklavikularno i aksilarno ne prikazuju se patološki povećani limfni čvorovi.
Srčani masiv nije uvećan. Perikard bez znakova zadebljanja i perikardnog izliva.
U prikazanim delovima torakalnog skeleta ne vide se znaci infitracije ili destrukcije. Obostrano u dojkama vidljivi implatanti.

ZAKLJUČAK. KONTROLNI CT PREGLED UKAZUJE NA PROGRESIJU VOLUMENA POLILOBULIRANE MEKOTKIVNE FORMACIJE U ANTEROBAZALNOM SEGMENTU DONJEG LOBUSA SA DESNE STRANE, CT ODLIKA SEKUNDARNE LEZIJE, BEZ NOVONASTALIH MEKOTKIVNIH PROMENA U PLUČNOM PARENHIMU.
Savetuje se konsultacija grudnog hirurga.

MOLIM GRUDNOG HIRURGA da mi ovo malo razjasni, odnosno da mi kaže da li je ovo operabilno ili nije.
savkas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 10:58 pm

Re: Molim pomoć i razjašnjenje grudnog hirurga

Post od savkas »

Čisto da se javim da sam živa i zdrava. Uspešno sam operisana još 16. marta, imala sam sreću da naletim na odličnog grudnog hirurga u Sremskoj Kamenici, koji je to vrhunski odradio. Kako mi je objasnio, odstranio je taj jedan režanj plućnog krila u kome su se nalazile one promene, u stvari tumor i da je okolni deo tkivao ostao čist, bez ikakvih promena. Tek nakon dobijenog izveštaja sa patologije utvrđeno je da se radilo o novom primarnom karcinomu pluća a ne o metastazi kako mi je to onkolog bio prethodno dijagnostikovao. Al najbitnije je je da je sad sve OK.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Molim pomoć i razjašnjenje grudnog hirurga

Post od Slavko_slavko »

i meni je drago da je sve dobro proslo...drago mi je sto si i ti dokaz da se kancer moze pobediti... :wink: sve najbolje...
Odgovori