Moja cerka ima punih osam godina i ranije nije imala problema sa zdravljem osim uobicajenih prehlada za decu tog uzrasta. U poslednjih nedelju dana vise nema volju za igru, stalno joj se spava, ima temperaturicu uvek oko 36,8 i 37,1 i uopste kako svojim recnikom moze da kaze oseca se kao da je trcala ceo dan.
Doktorka ne zna o cemu bi moglo da se radi, grlo nije crveno, nema znakova stomacnih problema pa je dala krv i urin na analizu.
Svi rezultati su idealni samo su u mokraći nađena ketonska tela.
Zna li neko šta su ta ketonska tela i šta bi to moglo da znači?
Molim nekog stručnog za pomoć
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 8:54 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 8:54 pm
Kao sto sam rekla sve je ugranicama. Ne znam sta je glikemija, ima glukoza mozda je to ono sto pitate. Ona je 4.5 a referentne vrednosti su od 3.6 do 6.1. Kazu da se to javlja kod secerasa ali ona nema dijabetes, ni blizu.
Ima li neko ideju sta bi to moglo da bude? Mala sve slabije jede sva je nikakva ne znam vise sta da radim
Ima li neko ideju sta bi to moglo da bude? Mala sve slabije jede sva je nikakva ne znam vise sta da radim
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Apr 19, 2008 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ketonska tela u urinu javljaju se kod gladovanja i ishrane siromasne ugljenim hidratima, kod povisene temperature i povracanja kao I kod obolelih od dijabetesa.
Naime nas organizam nekoliko casova posle jela koristi glukozu kao glavni izvor energije. Narednih sati iskoriscavaju se metaboliti masti. I ukoliko nema dovoljno glukoze masti postaju glavni energetski izvor u organizmu (npr kada je razmak izmedju obroka veliki). U stanju gladovanja povecava se mobilizacija i oksidacija masnih kiselina i sinteza ketonskih tela koja se iskoriscavaju kao izvor energije za periferna tkiva sto je jako vazno jer se glukoza “cuva” za ona tkiva ciji metabolizam iskljucivo od nje zavisi (pre svega mozak).
Kod dijabetesa je druga prica, dijagnoza dijabetesa se postavlja na osnovu glikemije. Ukoliko je glikemija u granicama normale nema razloga za brigu. 4,5 je normalna vrednost, tako da nema govora o dijabetesu.
Moguce je da je devojcica samo napravila veci razmak izmedju 2 obroka, i sami pominjete gubitak apetita. Morate naci uzrok tog gubitka apetita, moze ih biti jako puno, nemoguce je iste reci ovako preko neta, a kada pocne bolje da klopa ponovite analize urina i krvi, verujem da ce biti u redu.
Naime nas organizam nekoliko casova posle jela koristi glukozu kao glavni izvor energije. Narednih sati iskoriscavaju se metaboliti masti. I ukoliko nema dovoljno glukoze masti postaju glavni energetski izvor u organizmu (npr kada je razmak izmedju obroka veliki). U stanju gladovanja povecava se mobilizacija i oksidacija masnih kiselina i sinteza ketonskih tela koja se iskoriscavaju kao izvor energije za periferna tkiva sto je jako vazno jer se glukoza “cuva” za ona tkiva ciji metabolizam iskljucivo od nje zavisi (pre svega mozak).
Kod dijabetesa je druga prica, dijagnoza dijabetesa se postavlja na osnovu glikemije. Ukoliko je glikemija u granicama normale nema razloga za brigu. 4,5 je normalna vrednost, tako da nema govora o dijabetesu.
Moguce je da je devojcica samo napravila veci razmak izmedju 2 obroka, i sami pominjete gubitak apetita. Morate naci uzrok tog gubitka apetita, moze ih biti jako puno, nemoguce je iste reci ovako preko neta, a kada pocne bolje da klopa ponovite analize urina i krvi, verujem da ce biti u redu.